Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale co tam! następnym razem tak zrobię :)Wolowe kotleciki ze sliwka600 g wołowiny1 ząbek czosnku15 suszonych śliweksól, pieprzpo 1 łyżeczce wędzonej papryki i musztardy Diyon2 łyżki bułki tartejjajkoMięso mielimy
Dzieje kuchennej Wiewióryswojemu. Tym razem zaszalałam i ugotowałam ogromny gar chili i wiecie co? starczyło raptem na dwa dni. Choć czasochłonne to pyszne i esencjonalne, bardzo spodobał mi się dodatek pieczonej papryki. Niestety moja fasola
Dzieje kuchennej Wiewiórywołały o dokładkę. Ja myślę, że to miła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny.Burgery z cukinii i indyka500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :) Składniki :1 kg ryżu1 kg mięsa1 duża kapusta włoskaPieprz ziołowy PiątnicaBazylia PiątnicaPapryka
Sama słodycz i szczypta chiliRyby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka
Moje domowe kucharzenieprzyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczyptatymianek, delikatnie po całej powierzchni masygałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkisłodka papryka, 1/3 łyżeczkikolendra, 1/3 łyżeczkiimbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe(3-4 ziaren) ziele angielskie2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie:1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości
Malowane smakiemSCHAB W ZIOŁACHSkładniki:- 400g schabu (5 plastrów)- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej- 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego- 1 łyżeczka bazylii suszonej- 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania
Mentor SmakuSkładniki:żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy2 sztukiziele angielskie 2 kulkipieprz ziarnisty 3 kulkibulion warzywny 1 szklankasól i pieprzłyżeczka papryki czerwonejkilka suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na ciasto a'la pizza hut: 400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na ciasto tarty: 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąkiżółtkopłaska łyżeczka soliZagniatamy ciasto ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i
Bon Appetit MałgorzatyTo nic innego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak. Składniki:2 filety z kurczaka1 mała cukinia1 paprykakilka pomidorków koktajlowych 4
Bon Appetit Małgorzaty....na bogato bo z dużą ilością składników :)Składniki:opakowanie tortellini z grzybamiopakowanie tortellini z serem2 zielone ogórkisłoiczek pieczarek marynowanych1 czerwona paprykakostka żółtego sera30 dag szynkipuszka kukurydzynatka
Bon Appetit Małgorzatykarczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwaopiekany karczek z chilikluski śląskie przed kąpielą we wrzątku
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak
Bon Appetit MałgorzatyJak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba
Bon Appetit Małgorzaty