papryka - 32566 przepisów (strona:1602/2172)

Żeberka po brazylijsku 171

Nie jest to szybkie danie, pieczenie żeberek wymaga czasu. Jednak przepis jest bardzo prosty, a smak....słodko-ostry z dymnym posmakiem...pycha! Super przepis dla przyjaciół

Kulinarna rozmowa
Grill w środku zimy 185

Dziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla.Składniki:Udka kurczakaBakłażanMarchewSelerCzerwona CebulaCzerwona PaprykaPietruszkaPrzyprawa Cajun (na kurczaka)CzubrycaBazyliaCzosnek OliwaWarzywa

Kulinarna rozmowa
Przedstawiam królika 170

świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy i zioła oraz rozdrobniony czosnek wsypać

Kulinarna rozmowa
Zupa brokułowa z serkami topionymi 175

gotujemy do miękkości tak ok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa!Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny.Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu?Smacznego

Kulinarna rozmowa
Fasolka szparagowa po bretońsku 142

boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi

Kulinarna rozmowa
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 263

indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin.Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka1/3 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa)spora garść natki pietruszki1 łyżka przecieru pomidorowego3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie)3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typusól

Kulinarna rozmowa
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 311

mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodydosłownie szczypta soli  2 jajka1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka  Przygotowanie:Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół

Kitchens Alphabet
Jajka faszerowane 359

grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja. Na górę połóż oliwki, kapary lub czerwoną paprykę.Farsz z twarogiem i czosnkiem: 200 g twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie

Pasje Jolki
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 172

Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są

naRuszcie
Kiełbasa suszona dojrzewająca 185

morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej. Mieszamy, dodajemy sól peklową i pozostałe przyprawy. Dokładanie mieszamy

mojewypiekiinietylko
Fasolka w sosie pomidorowym 140

siostrami postanowiłyśmy wrócić do regularnych ćwiczeń fizycznych. A wy macie jakieś postanowienia noworoczne?Na śniadanie, mało śniadaniowe danie :)~ Fasolka w sosie pomidorowym ~Składniki:puszka fasolkipomidorprzyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostraPomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i wrzucamy do rondelka. Całość mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 352

sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy

Niezły Młynek
Pieczony boczek w ziołach 270

 Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie

Kulinarne przygody Gatity
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 169

nasze ciasto odpoczywa zabieramy się za przygotowanie farszu. Do tego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowegopuszka groszku zielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 pomidor pokrojony w kostkę1 papryka zielona pokrojona w kostkęgarść świeżej kolendry posiekana1 łyżka koncentratu pomidorowego2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starteszczypta soliłyżeczka octu białegokostka Knorra (wołowego) łyżka/2 łyżki Kuminu (dostępny w sklepach typu kuchnie

Smaki Brazylii
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 251

skrzydełka -  powiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy

Smaki Brazylii