papryka - 32566 przepisów (strona:1382/2172)

Tosty z patelni w ziołach i ziarenkach 230

chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie tak przygotowane

Słodkie okruszki
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 133

tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem, zamiast słonecznika może być dynia, wariacji nt. tej sałatki może być mnóstwo. Zabierajmy się więc do pracy! This salad should be called „health itself

Martyna Cooks
ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI 128

lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja!    Składniki: pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju

Z Majeczką w kuchni
Przyprawy w kuchni 108

naszej pamięci na długo. Zwracajmy uwagę na termin ważności przypraw i gotowych mieszanek, które kupujemy w sklepach. Jeśli tylko mamy wybór, najlepiej kupujmy przyprawyw całości - kora cynamonu, gałka muszkatołowa, papryka, imbir - rozdrabniajmy dopiero przed ich dodaniem do potrawy. Jak przechowywać przyprawy? Nieprawidłowe przechowywanie sprawia, że są bez wartości, tracą bowiem swój smak oraz zapach. Przyprawy nie lubią światła, dużej wilgotności

Moja smaczna kuchnia
Roladki z indyka ze szpinakiem + pomidorowa kasza jęczmienna i warzywa 165

indyka np. w plastrach 150g szpinaku 1,5 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietanę) 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju przyprawa do drobiu lub ulubione przyprawy (np. słodka papryka, cząber, kolendra) Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić je, posolić, popieprzyć i posypać ulubioną przyprawą. Odstawić.  W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać

Fabryka pomysłów
Placki ziemniaczane z kremem czosnkowym 182

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ziemniaki - 2 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 3 łyżki jajka -2-3 szt mąka pszenna - 1/2 szkl sól pieprz papryka mielona tłuszcz śmietana gęsta czosnek -2 ząbki zioła prowansalskie Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebule obrać i zetrzeć także na tarce z drobnymi oczkami. Następnie

Camilla w kuchni
Oszczędzanie na weganie, czyli tanie gotowanie 184

porównania: za sklepowy hummus zapłacimy ok 7 zł (240 g) lub 4,00 zł (125 g).   Paprykarz z marchewki Przepis: Paprykarz z marchewki - marchewka, ryż, papryka oraz przyprawy? Czemu by nie. Jest pysznie :) Ilość: ok. 500 g Koszt: ~6,00 zł Dla porównania: paprykarz sklepowy 160 g kosztuje ok 5-6 zł. Żeby nie poprzestać na samych smarowidłach

Bananowe Pole
Fasola z suszonymi pomidorami 168

smaczniejszych. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli 1 duża cebula 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów sól pieprz słodka mielona papryka cząber estragon 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody

Mama Gotuje
Sałatka z czerwonej soczewicy z wędzonym twarogiem 361

niego tam chodzą… SKŁADNIKI: 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 100 g twarogu wędzonego 1 pomidor 1 cebula dymka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz czarny papryka chilli mielona świeży szczypiorek Surowe ziarna soczewicy wrzucić na osolony wrzątek. Gotować parę minut, kontrolując stopień miękkości. Należy uważać, bo łatwo ją rozgotować. Po odcedzeniu przelać zimną wodą. Pomidora sparzyć

https:KKuchniaMniam
Jaja faszerowane hummusem 196

już hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach . Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy .   Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja

Grunt to przepis!
Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 153

ziołami, a jak smakuje mmmm PYCHA ! Proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe, czego chcieć więcej? Zapraszam. Składniki: 3 bataty 3 gałązki świeżego rozmarynu 1 szczypta cynamonu 1 szczypta słodkiej papryki   1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy  W ykonanie: Bataty obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na równe kawałki

Wino Francja Kuchnia
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem 299

cztery szaszłyki na obiad. Plus sałatka😀 W przepisie nie używam żadnych przypraw, bo kurczak i boczek to połączenie samo w sobie doskonałe😉 Ale można doprawić solą, pieprzem czy słodką papryką – jak kto lubi😉   Składniki: Boczek bardzo cienko pokrojony – kilka plastrów (w zależności od ich długości) Mięso z udka kurczaka* Patyczki do szaszłyków * może być pierś z kurczaka

Jak gotować i nie zwariować
Pierś z kurczaka w pomidorowej pierzynce. 173

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego oregano, bazylia, papryka ostra czerwona, czosnek granulowany, sól Pierś z kurczaka płuczemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i dokładnie smarujemy nim pierś, następnie Kurczaka układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Kurczak ostro - słodki 153

pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 duża marchewka 1 jabłko 0,5 szklanki mleka kokosowego 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziaren kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,25 łyżeczki chili 0,25 łyżeczki białego pieprzu 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu sól czarny

Czary - gary w kuchni
Domowy paprykarz szczeciński 128

Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić

Blendman