kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 3,5 cm imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej sok z 1/2 limonki Sos 200 g liści szpinaku 350 g siekanych pomidorów z puszki * 150 ml kremówki
Wędrówki po kuchnidanie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania: Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem
Miód i pieprzgarście szpinaku Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem - ja jeszcze wsypałam odrobinę papryki ostrej mielonej. Kiedy ziemniaki nam zmiękną dodajemy umyty i porwany na małe kawałki szpinak i wyciskamy sok z cytryny. Gotujemy około 30 minut i zagęszczamy śmietaną, gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy
Moje-pitraszenieLekka i zdrowa propozycja obiadowa Składniki 250 g makaronu 1 puszka tuńczyka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka ok 100 g mrożonego szpinaku 1/2 papryczki chili 1/2 pora sól, pieprz oliwa … Czytaj dalej Makaron z warzywami i tuńczykiem
czarrna od kuchnikapusty - 1,20 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródzupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać z grzankami, plasterkami zgrilliowanej cukinii. Smacznego
Stare Garyskarbnicą beta-karotenu, białka, błonnika, witamin – zwłaszcza C i K, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Spośród warzyw więcej witaminy C ma tylko papryka i natka pietruszki. Jednak ze względu na zawartość sporej ilości goitrogenów – związków, które mogą wpływać na metabolizm jodu prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie nie jest zalecany
mojewypiekiinietylkoporcje): 100 g makaronu bezglutenowego Fusilli (Incola) 1 mała cebula 1 łyżka oleju kokosowego 3 duże garście świeżego szpinaku przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego i ziołowego, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Zalecam al dente. Na patelni rozgrzej olej
Zdrowie na języku :Płyżki świeżej natki pietruszki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz Przygotowanie: Selera będziemy piekli w skórce, więc go nie obieramy. Dokładnie go myjemy i szorujemy, aby był należycie przygotowany do pieczenia. Gruszkę
Bananowe PoleSkładniki schab bez kości 1/2 kg pieczarki 6 szt cebula 1 szt szalotka 1 szt pomidory 1/2 kg estragon 2 gałązki bazylia świeża kilka listków sól i pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Roladki schabowe z pieczarkami w pomidorach
czarrna od kuchniUdka można przygotować na wiele sposobów Oto jeden z moich ulubionych Składniki - 4 udka - 2 ząbki czosnku - przyprawa złocista - papryka słodka - kurkuma - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. Udka natrzeć olejem ,posypać przyprawami,czosnek pokroić w plastry włożyć do mięsa. Zostawić do marynowania,najlepiej na noc 2. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia zalać troszkę wody
W królestwie smaków Beatymiękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone na mniejsze kawałki liście jarmużu. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą. Pamiętajmy jednak, że chorizo jest kiełbaską mocno przyprawioną, szczególnie dominuje w niej ostra papryka, więc należy uważać z przyprawami. Gotujemy przez 4-5 minuty, aż jarmuż zmięknie, a smaki się połączą. Zupę podajemy skropioną oliwą z oliwek. * można dodać jeśli lubicie ostrzejsze potrawy Buen
Wędrówki po kuchniLekkie i pyszne danie (nie mieliśmy ochoty na długie gotowanie). Wszystko zniknęło z tego talerzyka, a nawet musiałam dołożyć jajko i kaszę. Po tym obiedzie Lilicia schrupała jeszcze pół papryki żółtej. chrup chrup... Podwieczorek Po obiedzie pojechaliśmy na przejażdżkę rowerową, więc zabraliśmy sobie domowe kinder pingui (przepis wkrótce). Kola cja Najprostsze placki na jogurcie naturalnym. Smaczne, banalne i szybkie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdelikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek 2-3 ząbki - papryka czerwona mielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogródszczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem
Moja smaczna kuchnia