połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco łyżeczka sosu cholula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry spora szczypta soli do smaku dodatkowo: pęczek szparagów łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzona papryka) szczypta soli łyżeczka oliwy cząstki limonki opcjonalnie tortille (Jednak ostrzegam, że to wersja dla prawdziwych głodomorków ;) Danie jest bardzo sycące bez tego i my nie podołaliśmy zjeść całości z dodatkiem placków) Składniki
Mienta blogSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 płaskie łyżki bułki tartej + do obtoczenia papryka ostra mielona, sól Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody, następnie przekładamy do miski razem z mięsem. Dodajemy jajko bułkę tartą i doprawiamy do smaku, dokładnie ze sobą mieszamy. Formujemy burgery z uzyskanej masy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Moje-pitraszeniepracy, lub jako lekka kolacja. Danie nie przetworzone i niskokaloryczne. Składniki: 15 dag kosmosy ryżowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 duży pomidor 1 średni świeży ogórek ½ młodej cukinii ½ papryki słodkiej czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku kilka gałązek melisy cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia Sól i pieprz do smaku
Wanilia i Kardamonwyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w połączeniu z sosem czosnkowym. składniki: masa ziemniaczana 800 g ugotowanych letnich ziemniaków 1 duże jajko 2 łyżki maki pszennej sól,pieprz słodka papryka tymianek, gałka muszkatołowa farsz 300 g ugotowanego brokuła 1 ząbek czosnku sól dodatkowo bułka tarta siemię lniane złote Kresto olej Rapso do smażenia Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać czosnek przepuszczony
Monia miesza i gotujetorebki ryżu (parboiled) ok 300 g kiełbasy (dałam Żywiecką) cebula ok. 250 g pieczarek puszka kukurydzy 4-5 łyżek ketchupu 150 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia i papryka ostra lub wędzona Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko. Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy razem
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 kg schabu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki soli zioła prowansalskie papryka słodka majeranek 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki wody zagotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Ostudzić. ! litr wody posolić i połączyć z wywarem. Schab umieścić w marynacie i nakłuć wykałaczką. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Potem wyjąć,natrzeć przyprawami
Ewusiowe Smakicebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz, papryka słodka w proszku WYKONANIE Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). Kiełbasę
słodki bratekzakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do foremki
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 kg pomidorów 2 cebule 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 ziaren jałowca 8 ziaren czarnego pieprzu 3 goździki 1/3 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić razem z cebulą. Następnie zmiksować, dodać cukier, ocet, pozostałe składniki, wymieszać i zagotować
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ciasto na 4 tarty o średnicy 12 cm: 220 g mąki pszennej graham Młynomag 150 g masła 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki ok. … Czytaj dalej Pełnoziarniste mini-tarty
czarrna od kuchnimalutka cukinia 1 cebula 2 pałki selera naciowego około 1.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz do smaku 1 koncentratu chili ProEco Polska 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według
Sama słodycz i szczypta chilidrobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 łyżka oleju 1 łyżka czosnku niedźwiedziego przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku 1 porcja soczewicy do 2 porcji wody. Ugotowaną zblenduj na w miarę gładką konsystencję. Do zblendowanej soczewicy dodaj
Zdrowie na języku :Pząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą
Takie tam pichcenieposiekaną kapustę i suszone grzybki. Smażyć tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie spieszyć się Jak będzie przesmażone to uzyskacie lepszy smak sosu. Wlać sos Passata, dodać listki laurowe, ostrą paprykę, świeże oregano porwane w małe kawałeczki. Wlać wodę tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Zmniejszyć gaz i gotować około 30 minut. Wlać trochę śmietany, wymieszać. Śmietanę można pominąć
Kuchnia PokoleńKolorowy, lekki obiad Składniki 2 steki z tuńczyka sól, pieprz 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej papryki 3 duże pieczarki 1/2 młodej cukinii przyprawa do grilla sos: 2 łyżko octu … Czytaj dalej Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw
czarrna od kuchni