Królik duszony wg Aleex 225Dopiero niedawno się odważyłam i okazało się, że była to naprawdę dobra decyzja. A królik duszony jest wyśmienity. Polecam. Składniki: • tusza królika • sos sojowy (1- 2 łyżki) • olej • pieprz , papryka słodka, czosnek granulowany, sól • 4 ząbki czosnku • czerwony Delikat do mięs Knorr’a • 1 mała cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso z królika umyć, pokroić na porcje, przełożyć do miski
W mojej kuchni
Guacamole wg Aleex 225meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli
W mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg Aleex 217mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje efekt „oczka”, ale ja zrobiłam wersję bez dodatków. Pieczeń możecie także wzbogacić podsmażonymi, pokrojonymi na kawałki grzybkami lub kawałeczkami papryki. Wszystko zależy od Waszej inwencji. Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy
W mojej kuchni
Burrito wg Aleex 192przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć
W mojej kuchni
Pieczeń z dzika w marynacie wg Aleex 233szklanki oleju • 4 łyżki musztardy delikatesowej • 2 ziarna ziela angielskiego • 2 ziarna jałowca • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub soli • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka przyprawy do mięs Delikat Knorr’a • 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Przygotować mięso: jeśli mamy świeżą dziczyznę, warto ją zamrozić, aby skruszała. Zamrożone mięso rozmrozić i umyć, osuszyć ręcznikiem
W mojej kuchni
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 240podbijał smak jabłek. Lody z maślanką są czymś nowym w lubelskiej gastronomii. W ogóle nie czuć było tego mlecznego posmaku. Punktem kontrującym te delikatne smaki było zdecydowanie puree/mus z papryki, która nadała całości słodyczy. Na talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując
Right Behind The Kitchen
Łosoś grillowany ze szparagami 274szparagi ze wszystkich stron po kilka minut. Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem. Pyszne, zdrowe danie gotowe :) Smacznego :) Do tego dania wyśmienicie pasują inne grillowane warzywa - cukinia, papryka, pomidorki koktajlowe :) 1 porcja łososia ze szparagami i parmezanem - ok. 375 kcal w tym: białko - 33,1 g, tłuszcz - 26.5 g, węglowodany - 3g, błonnik
Moje Kuchenne Rewelacje
Schab z szynkowara 205teraz duże zaległości. Składniki: 1 kg schabu 18 g soli peklowej Marynata: 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone płaska łyżka suszonego tymianku płaska łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze
talerz przyjemności
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 326łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka
Apetyt na Zielone
Miodowo - musztardowe żeberka duszone 171powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu * łyżeczka czerwonej papryki mielonej Przygotowanie : Miód wymieszać z musztardą, oliwą i przyprawami, żeberka pokroić na porcję i dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka
Magiczne Życie Marty
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 173marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane
Wędrówki po kuchni
Babka czekoladowa z chili 171kąpieli wodnej, dodając śmietanę i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewą dekoryjemy babkę. Notatki - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - spróbujcie surowego ciasta. Jeśli uznacie, że papryka chili jest słabo wyczuwalna, dodajcie więcej by Małgorzata Hert Adapted from Magazyn Moje Gotowanie 4/2013 Adapted from Magazyn Moje Gotowanie 4/2013 Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni
Zupa z dyni i kalafiora 253grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka Sól i pieprz do smaku do podania pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie przygotowanie Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, dynię jeżeli to konieczne obrać, pozbawić pestek , pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać olej
Stare Gary
Klopsiki pikantne w kapuście 219mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić
Kuchcik gotuje
Wieprzowina z meksykańską nutką 159meksykańską nutką Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skórki 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól pieprz olej do smażenia natka pietruszki lub kolendra Wykonanie: Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym
Kulinarne przygody Gatity