papryka - 32566 przepisów (strona:1378/2172)

Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 225

oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku  kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone

Di gotuje
Schab duszony 168

zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki:   schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka 2 suszone pomidory rozmaryn papryka słodka i ostra sól, pieprz Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody  (powinna lekko przykrywać mięso).  Na tym samym oleju

Idę coś wszamać
Pulpety z serem żółtym 175

jest pyszne. Danie jest szybkie i proste, oraz tanie (w sam raz na studencką kieszeń :D). Zachęcam do spróbowania.  Pulpety: 0,5kg mięsa mielonego cebulka ze szczypiorkiem papryka słodka jajko sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 1-2 łyżki mąki ser żółty masło Cebulkę i szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z resztą składników i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w bułce

Idę coś wszamać
Krakersy serowe 161

grzanek do zupy. Można upiec więcej i przechowywać długo w  metalowej puszce Składniki: 20 dag mąki 20 dag masła 20 dag sera żółtego szczypta soli łyżka mleka oregano papryka słodka i ostra Masło i ser ścieramy na tarce, dodajemy do mąki z solą rozcieramy, dodajemy mleko i ugniatmy razem. Ja podzieliłam ciasto na pół, z jednej części po prostu

Idę coś wszamać
Kalafiorowa pizza 234

mieszamy łyżką. Wykładamy na tortownicę i pieczemy 15-20 min w 200*C. Robimy dowolny sos pomidorowy ( ja zrobiłam z ketchupu i sosu paprykowego domowego, ale można użyć papryki w proszku), tak jak lubimy, wyciągamy kalafiora, smarujemy sosem, układamy na nim resztę dodatków i pieczemy jeszcze

Idę coś wszamać
Pomidorowy gulasz z pieczarkami 190

Moja dzisiejsza wersja wygląda tak: Składniki: 1 pierś z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu papryka ostra w proszku sól, pieprz bazylia  Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki

Idę coś wszamać
Najprostsze spaghetti bolognese z ciecierzycą 191

pomidorowy 1/2 szkl wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 i 1/2  łyżeczki czosnku 1/2  łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cukru olej sól pieprz Przygotowanie: Wstawić wodę w garnku z łyżeczką soli (gdy się będzie gotowała dodać makaron).  Cebule obrać, pokroić i podsmażyć

wegujemy
Wegańska smażona kaszanka z cebulą 147

smażona kaszanka z cebulą Składniki: 500g pieczarek 200g kaszy gryczanej palonej pęczek natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka oregano sol, pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 średnia cebula  olej do smażenia  Przygotowanie: Kasze gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.  Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie, wlać

wegujemy
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 172

uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie.  Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g skrobii ziemniaczanej sos pomidorowy/ketchup ulubione dodatki (u mnie pieczarki, pomidor i cebula) opcjonalnie ser wegański

wegujemy
Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry 178

sprawdzą się jako dodatek do wegańskiego kotleta lub samoistne danie. Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić, tak aby wszystkie miały podobny rozmiar. Jeśli ziemniaki są małe wystarczy przekroić na pół.  Przełożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski

wegujemy
Kiełbasa z szynkowaru z łopatki 182

Bardzo prosty sposób wykonania swojskiej kiełbaski. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Najpierw do worka włożyć połowę plasterków cebuli i potem mięso i drugą część cebuli. Zawinąć worek i zamknąć szynkowar. Ja miałam długi płat łopatki, zwinęłam go i umieściłam w worku. Jeśli mięso jest zbyt duże to odkroić i powpychać do środka mięsa. Mocno przydusić, żeby mięso

Kuchnia Pokoleń
Czarny ryż z krewetkami, pieczoną papryką i grillowaną cukinią 132

Czarny ryż to prawdopodobnie najzdrowsza jego odmiana. Ma mocno ciemny kolor zbliżony do czarnego i delikatny orzechowy posmak. Doskonale pasują do niego krewetki z dodatkiem upieczonej papryki i grillowana cukinia. Odpowiednie przyprawy i mamy wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Potrawka z cukinią, jarmużem i kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym :) 154

kurczaka 2 cukinie  2 garście jarmużu  1 cebula 150 ml puree z dyni 350 ml passaty pomidorowej  1 łyżka oleju  przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska  do zagęszczenia sosu: 100 ml wody + 2 łyżki mąki owsianej  Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, al dente.  Cebulę drobno

Zdrowie na języku :P
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 324

roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut

Ostra na Słodko
Pyzy z mięsem 183

minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić

Kuchnia Pokoleń