dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku. Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry i polać sosem musztardowym. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnePierwszy rozdział zawiera receptury na zdrowe i pełne witamin surówki, które wzbogacą każdy obiad. Drugi to pyszne inspiracje na sałatki z warzywami, jak sałatka z pieczarkami, buraczki z zielonym ogórkiem czy sałatka z rukoli i dyni. W rozdziale trzecim autorzy umieścili bardziej sycące pozycje z łososiem, jajkami, tuńczykiem, kurczakiem itp. Ciężko nie skusić się na pyszną sałatkę śledziową z buraczkiem
Słodkie okruszkiwarzywami dostarcza wszystko co jest najcenniejsze dla naszego organizmu. Składniki: waza 5 - 6 szt. masło 2 płaskie łyżki twaróg 150 gram papryka czerwona mała 1/2 szt. ogórek zielony długi 1/3 szt. sól, pieprz do smaku olej z pestek winogron 1 łyżeczka jogurt naturalny 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek
Kuchnia Paulettesbyć kotleciki, ale jednak zdecydowałam się, żeby zrobić pasztet i nie musieć stać przy patelni. :) Dzisiaj zjadłam na śniadanko i muszę stwierdzić, że jest pyszny do tego dogryzałam sobie ogórka kiszonego. - Pyszności. Użyłam keksówkę o wymiarach 31 x 12, pasztet wyszedł troszkę niski, ale nic nie szkodzi. :) Jeśli akurat masz w planie robić zupkę, zostaw warzywa a będziesz zachwycać
Mój pomysł nabezmięsnego na obiad to polecam wam te pyszne klopsy z jajka z dodatkiem żółtego sera i mascarpone. Są miękkie delikatne jednym słowem pyszne. Ja podałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Składniki: Masa jajeczna 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 cebula mniejsza 0,5 łyżki masła klarowanego 50 g sera salami Mlekoma 1 łyżka mascarpone Mlekoma
Ala piecze i gotujecytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie w marynacie
Codzienna kuchnia niecodziennawersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju lnianego 3 czubate łyżki groszku konserwowego kilka marynowanych pokrojonych grzybków (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz Przygotowanie
Ugotowane pozamiatanebazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz
To co kochamzawsze nasze śnaidanie musi wyglądać tak samo? Kromka chleba, masło, ser, wędlina, pomidor lub ogórek – tak jest oczywiście najszybciej, szczególnie w czasach, gdy tego czasu zawsze brakuje. Jednak gdy mamy wolny dzień i cała rodzina zasiada razem do śniadania, można trochę przyszaleć. Taka bagietka wymaga nieco zaangażowania, ale naprawę warto. Zawsze
To co kochamPyszna pasta rybna na kanapki w kilku odsłoanach. W wersji wiosennej z nowalijkami, letniej z pomidorem, a zimowej z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Wykonanie tej pasty zajmuje tylko kilka minut, dłużej trwa delektowanie się jej smakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez
To co kochamzłości na aurę zrobiłam pyszny, mocno mięsny smalec o smaku cebulowo-czosnkowym. Wszystkim bardzo smakował, nawet dzieciakom, którym do tej pory obcy był jego smak. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 1/2 kg słoniny • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej • 3 cebule • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie
To co kochamdoskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny • 250 g boczku surowego • 2 jajka • 2 cebule • 1 bułka kajzerka • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1/2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki słodkie
To co kochamtradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić i zmiksować
To co kochampieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną
To co kochampomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty do osolonego wrzątku. Planuję jeszcze vegetti z marchewki, ogórka i rzodkwi, czym z pewnością pochwalę się na blogu. Składniki: • 4 małe cukinie • kilkanaście pomidorków koktajlowych Pesto orzechowe • garść liści bazylii • garść liści botwinki • 3 łyżki orzechów laskowych
To co kocham