glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa w sam raz rozgrzewająco. Składniki: • 1 puszka białej fasoli • 2 łyżki chrzanu • 1 łyżka soku
To co kochamdzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości
To co kochampasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy. Składniki: • 500 g pieczarek • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki • 1 cebula • 1 mały por • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki siemienia
To co kochamzbiory, potrzebna jest woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej
To co kochammielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki
Kuchnia MagdaLenywołowego) 1 szt. cebuli 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć do miski, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać
Wypieki i Rumieńcewypić surowe. Dziś ta sałatka, szybka i pyszna. Energia na resztę dnia! Składniki - pół szklanki ugotowanej ciecierzycy, lub z puszki. Jednak gotowana w domu to zupełnie inna bajka! - świeży ogórek -mix sałat najwyższej jakości - garść prażonych na suchej patelni pestek dyni - pomidorki koktajlowe - olej z ostropestu tłoczony na zimno gdyż dbam o moją wątrobę - ser feta - glassa di soia
Z Kuchni Do Kuchniwlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniatrzecią. Całość zajmie około 15 minut, czyli do momentu, aż ryż będzie miękki. Po zredukowaniu płynu Kolejna porcja wywaru A tu ostatnia porcja wywaru Możemy podać z sałatą albo ogórkiem kiszonym :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniamikrofali lub w piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora i świeżego ogórka. Polać sosem, zawinąć i serwować. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńśledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Andrzejki. Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony * oliwki zielone * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać w drobną kostkę. Ułożyć w małych miseczkach. Przyprawić, polać olejem i posypać
Magiczne Życie MartyNaleśniki Kebab – to propozycja na wytrawne naleśniki, na które inspirację znalazłam w jeden z sieci naleśnikowych – Manekinie ;) W oryginale znajdziecie kapustę pekińską, kurczaka gyros, ogórka konserwowego oraz cebulkę i sos – u nas dodatkowo czerwona papryka. Z podanych składników wychodzi 10 naleśników. Naleśniki Kebab – Składniki: Naleśniki Kebab – Składniki na farsz: […] The post Naleśniki Kebab appeared
Kulinarne Przebojesosie śliwkowym to specjalność mojej mamy i pewniak na naszym rodzinnym stole. Każdy go lubi! Mama podaje go z kopytkami, kluskami śląskimi lub kaszą gryczaną, do tego kiszony ogórek (wiadomo - mojej mamy najlepszy!) i obiad gotowy. Wiecie dlaczego jeszcze tak lubimy to danie? Bo jest idealne na wszelkiego rodzaju święta. Można je zrobić dzień lub dwa wcześniej
Kulinarne InspiracjePrzysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie
Na moim stolerazie potrzeby podlewamy wodą po gotowaniu grzybów lub jakimś bulionem, dodajemy usmażone polędwiczki, smażymy razem 10 min. , dodajemy słodką śmietanę najlepiej 30%, ale można lżejszą, podać z kaszą i ogórkiem kiszonym
Kuchnia Beaty