należy go popędzać. Staram się zatem ujarzmić swoją marzycielską naturę, i odkładamy pomysły na półkę....na chwilę....idzie nowe.... Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min 4 papryki 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 125 g koziego sera 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 por natka pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek kapusty włoskiej 1/4 selera korzeniowego(...)liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu sól olej rzepakowy 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku Dodatkowo chipsy z jarmużu (przepis) pestki dyni ewentualnie grzanki Przygotowanie: 1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu
Słodki Kompromischyba jedna z najbardziej uwielbianych przeze mnie potraw. Chili con carne ma w sobie to co najbardziej lubię: mięso mielone , paprykę i słodką kukurydzę . Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania. Są bardzo sycące. To znane meksykańskie danie często gości u mnie na stole w sezonie zimowym. Dlaczego? Bo jest bardzo syte i cudownie rozgrzewa. Najlepiej mi smakuje odgrzane następnego dnia(...)Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy
Pobite gary Barbarywarsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. Tematem przewodnim była południowa i wschodnia słowiańszczyzna. Petra mówiła, że jej mama takie robi i są przepyszne. Doczekałem się papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem jest dużo czosnku. Najlepiej jak będzie to papryka czerwona, żeby było poprawnie, ale ostatecznie inne kolory, np. najtańsza biała, też(...)dadzą radę :) Nazwałem ją po chorwacku, bo nie miałem lepszego pomysłu :) Składniki: - świeże (tzn nie przetworzone, bo mogą być i podpsute :) ) papryki - ryż - ziemniaki - czosnek Wykonanie: W paprykach wycinamy otwory po obwodzie ogonka i usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały nam puste skorupy. Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez wyciskarkę. Mieszamy
Kryzysowa Książka Kucharskaświąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje na około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk średnia cabula 5-6 małych korniszonów sól pieprz olej jajko mąka łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz No i oczywiście ryba, ja użyłam morszczuka. Paprykę myjemy, suszymy, układamy na blaszce(...)patelnię i najlepiej nie smażcie zbyt wielu kawałków na raz. Zimna ryba obniża temperaturę oleju i może sprawić, że wszystko zacznie się raczej gotować niż smażyć! Upieczoną paprykę wkładamy na miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na jakieś 15 minut, dzięki temu łatwiej ją obierzemy. W międzyczasie cebulę kroimy w pióra i smażymy na patelni, aż się ładnie przyrumieni. Obieramy
Pichceniomaniapokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu 1 łyżka oliwy 100 g makaronu 1 czerwona papryka garść orzeszków ziemnych Z papryki wyciąć(...)gniazda nasienne i upiec ją w piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika. Na to wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość
Cooking for Emilytakich dań zajadać buraczki :) Składniki na 2-3 porcje: 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 łodyga selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody. Fileta(...)kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Paprykę i seler naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę. Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie
Ze smakiem i z pasjąNastępne danie z kuchni mojej Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na drugi dzień po zrobieniu. Składniki: • 4 piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykow-cebulowa(...)cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki kurczaka wrzucić
To co kochamLeczo to sztandarowe danie jednogarnkowe. To potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa(...)Jest odtłuszczone, kolorowe, pachnące i smaczne, prawie dietetyczne. Ugotowałam cały gar, jak dla wojska i moje wojsko sobie z nim poradziło. Składniki: • 2 średnie cukinie • 2 papryki czerwone • 2 cebule • 4 pomidory dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • natka pietruszki • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną
To co kochambardzo prosta w przygotowaniu, ale jakże smaczna! Moim ulubionym warzywnym dodatkiem obiadowym jest surówka zwana "śmieciówką" . Wrzucam do niej wszystko co mi tylko w rękę wpadnie podczas przeglądania lodówki. Papryka w dwóch kolorach - nadaje się! Pomidor i cebula - obecne! Trochę kukurydzy wytrząśniętej z puszki - jest! A do tego dwie porządne garście Mixu Sałat z Rukolą FreshLine od Avit. Tak się(...)czas odpowiednio się "przegryźć" ze wszystkimi składnikami, podczas gdy kotlety dosmażają się na patelni. Idealny dodatek do klasycznego schabowego czy pieczonego mięsa :) Składniki na 1 dużą miskę surówki: 1/2 papryki zielonej - dużej 1/2 papryki czerwonej - dużej 1 pomidor - duży; obrany ze skórki 1 cebula - mała 1/2 puszki kukurydzy 1/2 opakowania Mix Sałat z Rukolą FreshLine od Avit - umyte i gotowe
Grunt to przepis!przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Poniżej kursywą wypisałam składniki(...)łyżki kaparów 150 g marynowanych podgrzybków Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała
bistro mamaSkładniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, cebule w piórka, pozostałe ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem, tymiankiem i papryką wędzoną. Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa
Cook&LoveSkładniki na 4 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (ok. 360g) 1 duża marchew (ok. 100 g) 1 średniej wielkości żółta papryka (ok. 230 g) 1 mała puszka kukurydzy bez dodatku cukru (140 g po odsączeniu) 1 duża cebula (ok. 100 g) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 1 puszka pomidorów bez skórki razem z sokiem(...)kokosowego (ok. 10 g) 2 płaskie łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1 płaska łyżka dowolnej mąki - u mnie sojowa odtłuszczona* (ok. 12 g) Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, kminek, zioła prowansalskie 2 woreczki kaszy jaglanej/ryżu basmati (200 g) *Nada się też mąka ziemniaczana, ryżowa, ewentualnie pszenna - z innymi nie próbowałam 1. Piersi z kurczaka
Vroblewska-fitlifePizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli(...)surowej dyni hokkaido 3 łyżki oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię
https:KKuchniaMniamprzygotowania i smaczna, możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez
Bajeczna Kuchnia