papryka - 32566 przepisów (strona:123/2172)

Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 144

się sprawdzą zamiast kanapki do pracy/szkoły. Na wszelkiego typu imprezy, na kolacje. (Najlepiej smakują ciepłe) Składniki:  4 woreczki brązowego ryżu  2 jajka 1/2 cukinii  czerwona papryka 270 g wędzonego boczku 2 łyżki kaszy manny  1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczki papryki słodkiej  1/3 łyżeczki papryki ostrej szczypta kurkumy Ryż gotujemy z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cukinię i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka

Gotuj z Agnes
Pomysł na śniadanie – szakszuka z papryką 421

Danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej to kolejny pomysł na śniadanie . Szakszuka – czyli jajka w pomidorach z cebulą i papryką. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem to danie wiedziałem, że muszę je jak najszybciej sam przygotować i spróbować – było warto. Szakszuka nie dość, że wspaniale wygląda to równie świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu dzięki czemu na stałe zagościła(...)menu. Jest to najprostszy przepis, który śmiało możesz urozmaicić innymi warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Szczypiorek Kolendra Kminek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli

ale Pysznie
Papryka faszerowana pstrągiem 140

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy(...)kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut. Ilość porcji : 6 szt. Czas

Pobite gary Barbary
Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 211

natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla mózgu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis) - sok z ½ limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado - olej sezamowy Awokado przekrawamy wzdłuż(...)wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy ok. 30 - 40 minut w temp. 100º C). Awokado kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszamy. Upieczoną paprykę kroimy na większe kawałki, dodajemy do awokado, oprószamy solą himalajską, skrapiamy olejem sezamowym. Kolejno dodajemy uprażone na suchej patelni pestki dyni – mieszamy. Na samym końcu posypujemy nasionami chia i wiórkami

mojewypiekiinietylko
FASZEROWANA CUKINIA 124

cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według(...)obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 132

cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według(...)obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
STROGONOW DROBIOWY 345

jest to oryginalny Strogonow. Jest to moja wersja zupki a'la Strogonow - ta ulubiona... drobiowa z pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 cebule 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomidorowego mała puszka zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chili 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do fileta. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i chili. Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekane faszerowane ziemniaki 141

Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :) Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka(...)mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie   Wykonanie: 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 2. Papryki i cukinię myjemy. Z papryki pozbywamy się środka i kroimy warzywa w kostkę. 3. 10 minut dusimy warzywa po czym smażymy na masełku doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

Mój pomysł na
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 170

biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny(...)sól i pieprz Ogórka dokładnie myjemy, możemy go obrać lub zostawić zieloną skórkę, wybór należy do Was. Kroimy go w grubsze plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene

Cooking Monster
Fasolka szparagowa z kurczakiem 134

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka(...)pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy

Pyry na Gaz
Chili sin carne 141

kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki:  puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki kuminu 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.  Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty.  Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu

Codziennik Kuchenny
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 140

kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 biała lub żółta papryka 1 mała cebula olej rzepakowy do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz natka pietruszki ewentualnie: zielone oliwki, korniszony, kapary  Przygotowanie: Kaszę zagotować(...)oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż marchewkę (dynia szybciej się piecze niż marchew). Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry. Ułożyć warzywa w naczyniu do pieczenia, skropić olejem, posypać kuminem, wędzona papryką, pieprzem. Piec warzywa do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trudno

Codziennik Kuchenny
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 172

wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka(...)farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru

Codziennik Kuchenny
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 175

Jedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj(...)skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek

ale Pysznie
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 162

biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny(...)sól i pieprz Ogórka dokładnie myjemy, możemy go obrać lub zostawić zieloną skórkę, wybór należy do Was. Kroimy go w grubsze plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene

Cooking Monster