Składniki: 4 pałki kurczaka przyprawa do kurczaka bez soli RAFEX 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 10 zielonych oliwek sól, pieprz słodka papryka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pałki kurczaka obsypujemy obficie przyprawą do kurczaka. Rumienimy na tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka(...)samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy do kurczaka. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dokładamy przekrojone na połówki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Ilość porcji
Pobite gary BarbaryPaprykę pokrojoną w kostkę zamarynowałam pierwszy raz w zeszłym roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko. Składniki: Kolorowa papryka Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych(...)wyparzonych słoików. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, listek laurowy i gorczycę. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna KuchniaKażdego roku marynuję paprykę, zawsze staram się żeby była w różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek. Składniki: 2 kilogramy papryki Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: gorczyca ziele angielskie listek laurowy Sposób przygotowania: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych(...)wyparzonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe, składamy paprykę. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniacukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki(...)chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą
Bajeczna Kuchnialekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna(...)też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru
Zawsze głodna!Składniki: - 600g dyni - 400ml mleka sojowego (lub zwykłego) - 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) - 300g brązowego ryżu (3 woreczki) - 200g czerwonej soczewicy - 100g rukoli - 1 papryka - 3 małe czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczka chili - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy(...)kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz słodką papryką. Gotujemy 10 minut i odstawiamy
Be Fit Be Strongnaleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI(...)mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4-5 łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania
Kto ugości moich gości?Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki(...)sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy
Ostra na Słodkonieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku(...)Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem. Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy
Gotowanie jest łatweoraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 1 ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego(...)około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po tym czasie odłożyłem papryki do miski i przykryłem
Wyprawy kulinarnemąki · 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX” sos: · 1 zielona papryka · 1 czerwona papryka · 1 duża cebula · 4 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego · 4 łyżki ketchupu · słodka papryka · cukier · sól, pieprz · tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez
Pobite gary BarbaryPasta z pieczonej papryki i cebuli to pomysł na domowy i wegetariański obkład na kanapki. Jeżeli dbacie o linię to na pewno poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dodatki na kanapki to zachęcam do przygotowania pasty jajecznej z szynką lub domowej nutelli . Składniki: 2 czerwone papryki 1 mała czerwona cebula 100 g serka naturalnego(...)łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól, pieprz Paprykę umyć, przeciąć na cztery części i pozbawić nasion. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotowane warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobiną oliwy z oliwek i zapiekać około 30 minut w 180 (warzywa muszą być miękkie). Ostudzone papryki obrać ze skórki. Za pomocą blendera zmiksować papryki
Ugotowaćpiersi z kurczaka (pojedyncze lub jedna podwójna) pokrojona w cienkie paseczki Po pół papryki czerwonej, żółtej, zielonej pokrojonej w wąskie paski 1 Cebula (mała, średnia, duża) pokrojona w półkrążki Czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony (ilość ząbków zależy od upodobań, ja lubię i wrzuciłam 3, jeśli ktoś czosnku nie znosi, można go pominąć) Papryczka chilli (ilość i wielkość zależy(...)ostrości papryczek. Przed wrzuceniem na patelnie proponuję sprawdzić jej moc delikatnie czubkiem języka. Jeżeli ktoś nie lubi, lub nie może dostać, również można je pominąć, a danie doprawić ostrą papryką w proszku) Sałata Pomidor Ponadto dodałam groszek cukrowy pokrojony w cienkie paski, małe kukurydze tzw. „babycorn” pokrojone w plasterki oraz kukurydze z puszki, ponieważ miałam końcówkę
Codzienne GotowaniePonieważ miałam w domu duży zapas papryki postanowiłam zrobić leczo, którego nie jadłam od bardzo dawna;) 1kg papryki (różnokolorowa) 1kg cebuli 1kg pomidorów 2 papryczki chilli 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy sól, pieprz bazylia, oregano Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt wąskie paski. Cebulę pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę. Boczek pokroić w drobną(...)kostkę i przesmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek przysmaży. Tłuszcz przelać do garnka wrzucić cebulę, paprykę i chilli, smażyć przez kilkanaście minut, gdy papryka zacznie mięknąć dodać pomidory. W międzyczasie kiełbasę pokroić na plasterki i przesmażyć na patelni. Dodać do warzyw, dosypać soli, pieprzu i ziół, gotować na małym ogniu przez kolejne kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną
Codzienne Gotowanieprzewróciła i chyba całkiem ładna wyszła ;) Składniki : 1 ziemniak truflowy 1/2 marchewki pomarańczowej 1/2 marchewki żółtej 1 jajko 1/2 ogórka 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 2 łyżeczki majonezu 1/2 cebuli czerwonej Przyprawy : papryka słodka pieprz ziołowy pieprz czarny Ziemniaka truflowego obieramy, kroimy na małe kawałki(...)przyprawiamy papryką słodką. Marchewki obieramy, kroimy w słupki i przyprawiamy pieprzem czarnym. Tak samo przyprawiamy paprykę, którą wcześniej myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Jajko układamy w parowarze, obok na folii układamy kawałki ziemniaka fioletowego. Włączamy urządzenie na 15 minut. Po 5 minutach na 2 poziom dokładamy na folii aluminiowej marchewki i paprykę. Ogórka obieramy, kroimy w kawałki
Parowar Faceta