mnie niemal świętością, ale muszę przyznać, że piwne jest świetne! Składniki: 300 g kiełbasy paprykowej (węgierskiej lub chorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić(...)dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone w cienkie plasterki paprykę i czosnek i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz paprykę w proszku i smażyć następne 5 minut. Wlać piwo i przecier
zadanie-gotowaniepoczątek jesieni, kiedy to na straganach jest pełno świeżych warzyw. Składniki : - ok 1 kg cukinii (może być pół na pół żółta i zielona ) - 4-5 czerwonych papryk - 500 ml wody lub bulionu - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 20 g oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cukru - 2 laski kiełbasy (np. podwawelska) - 500 g świeżych(...)pomidorów obranych bez skórki lub pomidorów z puszki - słodka papryka , pieprz , sól , zioła prowansalskie - szczypta ostrej chili do smaku -świeża bazylia (opcjonalnie ) Sposób przygotowania : W dużym rondelku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zarumienić. W między czasie pokroić kiełbasę
Aromatyczne Podróżewyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania i to co najważniejsze – dobre przyprawy do smaku i sałatka gotowa. Mówiąc o przyprawach w mojej kuchni nie może ich po prostu zabraknąć. Szklane słoiczki na kuchennej półeczce wypełnione są zawsze najczęściej używanymi przyprawami. W szufladzie(...)stałe zagości w mojej kuchni. Szczerze wam polecam przyprawy tej firmy. A dziś – tak jak wspomniałam na początku – zapraszam Was na kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Składniki: 1 mini sałatka rzymska 1/2 większej czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 2 cm pora (biała część, cienki por) 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego sól do smaku pieprz czarny mielony
Słodkie okruszkiLeczo - węgierska potrawa składająca się głównie z pomidorów, papryki, cebuli oraz boczku (a nawet słoniny). W Polsce leczo przygotowywane jest z dodatkiem cukinii oraz kiełbasy. Klasyczne leczo to bardzo pożywne i szybkie danie łączące w sobie nieskomplikowane składniki. Potrawa idealna na codzienny, błyskawiczny i smaczny obiad. Leczo - Najlepszy Przepis - Składniki: 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego(...)boczku ok. 500 g wędzonej kiełbasy (u mnie kiełbasa śląska, głogowska oraz kiełbaski ostródzkie) ok. 500 g papryki (najlepiej 3 kolory) ok. 500 g pomidorów ok. 700 g cukinii ( po obraniu i wydrylowaniu) przyprawy: oregano, bazylia, słodka papryka, rozmaryn, pieprz, sól Leczo - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory sparzamy
Słodka StronaZupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne(...)już za progiem można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze
zadanie-gotowaniePrzepis na banalny krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem, który podbił moje serce. Wyrazisty, z głębią smaku i dozą ostrości. Składniki: 1kg papryki czerwonej 700g pomidorów z puszki lub zwykłych, obranych ze skórki 5 ząbków czosnku 1,5l bulionu warzywnego 1 cebula 5 łyżek mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy Kilka pęczków świeżej bazylii Bazylia i oregano suszone Starty(...)parmezan Sól, pieprz, chilli, papryka słodka Przygotowanie: Paprykę pieczemy w piekarniku przez 45min w 180 stopniach. Cebulę kroimy w kostkę, by lepiej nam się zblendowała. Czosnek wyciskamy. Upieczoną paprykę blendujemy z pomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy
Czarnawisienkagotowania, najlepiej duszenia, ale warto, przez ogromne W! Do przygotowania dania, które chcę Wam dzisiaj zaproponować potrzebujecie: 500 g policzków wołowych średniej cebuli 2 ząbków czosnku dwóch dużych czerwonych papryk kilku ziaren ziela angielskiego kilku listków laurowych łyżeczki suszonego oregano lub kilku gałązek świeżego papryczki chili, na przykład suszonej w płatkach soli łyżkę smalcu olej Zaczynam od upieczenia papryki(...)dłonie wylewam nieco oleju i delikatnie pokrywam nim warzywa. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie skórka papryki powinna być miejscami wręcz czarna. Wyciągam je, wkładam do miski lub garnka i gorące szczelnie przykrywam folią. Po około 10 minutach odkrywam. Ten zabieg powoduje, że skórka zupełnie oddziela się
Pichceniomaniakwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki a`800 ml: 1 kg papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-6 ziaren(...)ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu, liście-opcjonalnie łodyga kopru 1 litr wody 1 łyżka soli (30 g) Wykonanie: paprykę umyć i usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki oczyścić chrzan, czosnek i koper zagotować wodę z solą, ostudzić układać ciasno paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszna PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ I JAGNIĘCINĄ z dużą ilością ziół... Artykuł Papryka faszerowana kaszą i jagnięciną pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: ok. 5 kg papryki czerwonej 1 duża lub 2 średnie cebule Zalewa : 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 łyżka soli 2 łyżki cukru na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy ziele angielskie liść laurowy czosnek pieprz ziarnisty(...)kolorowy Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości ok 2-3 cm. Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego
Aromatyczne Podróżeprzymrozki i niestety wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-) Pomidory podzieliłam na 2 części i dzięki temu wyszły dwie różne sałatki - pierwsza z dodatkiem czerwonej papryki , a druga z marchewką. Składniki na sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki: 2 kg zielonych pomidorów 3 sztuki większej cebuli 3-4 sztuki czerwonej papryki Składniki(...)każdego słoika dodajemy: liść laurowy ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie: Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm. Cebulę pokroić w półplasterki. (w przypadku sałatki drugiej : marchew obrać , umyć i pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać
Aromatyczne Podróżeduże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso czyścimy(...)będzie miękkie- ale nie rozlatujące się;) W trakcie w razie potrzeby podlewamy szklanką wody, albo i drugą. Mniej więcej w połowie duszenia dolewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz drobno posiekany (ew. zmiażdżony w prasce) czosnek. I na koniec- mamy dwie możliwości... Jeśli chcemy uzyskać gęstszy gulasz o szlachetnym, ciemnym
Aromatyczne Podróżewiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod "takim tytułem"znalazłam na kartce z kalenderza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie! Skladniki: 75 dkg fileta z dorsza 1-2 cytryny 2 cebule 3 strąki zielonej papryki 40 g masła kawałek imbiru płatki chili sól, pieprz Wykonanie: filety marynować(...)soku z cytryn 4 godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Właśnie rozpoczął się sezon na paprykę! Dlatego PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI... Artykuł Pasta z pieczonej papryki pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE