Kasza jaglana prosto z patelni czyli stir-fry z zieloną fasolką, papryką, pomidorkami koktajlowymi i fetą ; doprawione pieprzem, chilli oraz czosnkiem. To wspaniała propozycja na lekki lunch lub wykwintną kolację. Kaszę i fasolkę najlepiej ugotować dzień wcześniej, następnego wystarczy podsmażyć z ulubionymi dodatkami i cieszyć się smakiem pysznej potrawy. Składniki (na 2 porcje): - 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem(...)fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną
Kuchnia EllieUwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna. Składniki: 250 g tortellini (dałam z grzybami) 2 duże papryki czerwone 80 g cebulki perłowej marynowanej łyżka oliwy łyżka pesto bazyliowego ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz kolorowy Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu(...)opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy ze sobą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto
e-PrzepisyKulinarnebaraszkowaliście w parku, w kolorowych liściach, w ciepłych jeszcze promieniach jesiennego słońca? My już nie. Zima zabija. Zjedzcie sobie leczo. Przynajmniej ono jest ciepłe i kolorowe. składniki: 2 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pętko kiełbasy sól, pieprz, ostra papryka do smaku oliwa z oliwek wykonanie: Paprykę, cukinię i pomidory umyć, pokroić na kawałki(...)dusić pod przykryciem na małej ilości oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek posiekać i razem ze szczyptą ostrej papryki podsmażyć na patelni. Dodać do pozostałych warzyw. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć i dodać do garnka z warzywami. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką
GRUBY WAŁEKBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy
e-PrzepisyKulinarnecukinie w obiad? Proszę bardzo :) Wegański RYŻ CURRY w towarzystwie CUKINIOWO-PAPRYKOWO-PIECZARKOWYM Potrzebne będą: - 2 cukinie - pół kilo pieczarek + cebulka + oliwa + sól i pieprz - kolorowa papryka (po 1 czerwonej, żółtej i zielonej) - ryż Zaczynamy od ryżu - wystarczy do garnka wsypać przepłukany ryż (1 miarka), zalać wodą (2 miarki), kiedy się zagotuje dodać łyżeczkę przyprawy curry(...)patelni z cebulką (lub bez, jak kto woli), posolić i lekko popieprzyć, - mieszając pieczarki pokroić cukinie na kawałki w sam raz do jedzenia i na razie zostawić, - pokroić papryki na kawałki jak wyżej i na razie też zostawić, - pomiędzy krojeniem cukinii i papryk podlać pieczarki wodą, żeby pozostały soczyste a przy okazji tworzymy sos ;) W momencie, w którym uznamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka(...)rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia, 1 łyżeczka papryki ostrej Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Na łyżce masła podsmażamy boczek na złocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta
Kitchens Alphabetmoje kulinarne początki, gdy nie uznawałam makaronu bez masy składników. Dziś już wiem, że to właśnie ich minimalna ilość i dobre dopasowanie są kluczem do sukcesu. Por i czerwona papryka to jedno z moich ulubionych połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku 1 duży(...)papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor. Paprykę, pieczarki
Kitchens Alphabetodparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól(...)zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać
W kuchni wieczoremKarnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie(...)jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego stała struktura powoduje też ładniejszy efekt wizualny. Zabierajmy się do pracy!Dla 3-4 osóbCzas przygotowania: 35 minutSkładniki:1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej3,5 garści makaronu1 garść orzeszków ziemnych150g sera feta1 łyżeczka cząbru suszonegoPieprz czarnySól HimalajskaOlej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, kroimy paprykę w paski i przekładamy
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna szybka sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie. Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję(...)długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,1-2 piersi kurczaka,1 czerwona papryka,200 g dyni,2 liście jarmużu,cukinia,3 ząbki czosnku,1 cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki
SzczyptaSmaQpomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano) garść rukoli Pizza męska:5 plasterków salami kilka plasterków(...)kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania sosu. Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając.Jeśli robimy sos z pomidorów to należy je odcedzić na sitku, przełożyć do garnka
Zakręcony Widelecłyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki czerwonej słodkiej paprykiszczypta cynamonułyżeczka cukrusok z polowy limonki2 łyżki oleju arachidowego sólPrzygotowanie:Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry w proszku, kurkumę, imbir, kolendrę, paprykę i cynamon i ucieramy.W(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i po chwili wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki
Zakręcony Widelecpozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka-sol,slodka papryka w proszku-pieprz czerwony-1/2 lyzeczki cukru-1 lyzka ciemnego octu winnego-maslo klarowane lub olej do smazeniaPersi z kurczaka przykrywamy(...)folia i lekko rozbijamy ,tylko od strony skory.Bardziej z grubszego konca,zeby wyrownac grubosc calego steku.Solimy,nacieramy mielona papryka,odstawiamy.Obieramy cebule i papryke czerwona.Cebule kroimy w grube polksiezyce,papryke w paseczki.Podsmazamy na rozgrzanej patelni.Gdy zacznie zmniejszac objetosc ,zsuwamy na bok patelni i obsmazamy teraz mieso.Po kilka minut z kazdej strony.Dodalam do piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zjeść coś wykwintnego, ale tak naprawdę tylko wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów, jak na przykład do tego kurczaka po węgiersku czyli kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cebuli a dla tych co lubią i chili;) Podaję go z ryżem. Jednego dnia jemy kurczaka po węgiersku a następnego dodaję do sosu śmietanę i już mam kurczaka(...)węgiersku – składniki:7-8 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)2 puszki pomidorów3 papryki2 cebule3-4 ząbki czosnkupapryczka chili lub pieprz kajeński – dla lubiących ostre smaki sól, pieprz, papryka, oliwa do smażenia Po umyciu i osuszeniu kawałki kurczaka doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością papryki. Obsmażam na oliwie na złoty kolor. Pomidory z puszki (w sezonie można użyć
UgotujmyTo.plmną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak powstał przepyszny podwieczorek! Pieczarki , wędlina , cebula , papryka , natka pietruszki i ciasto zmieszane ze sobą tworzą fantastyczną całość! Keks jest nie tylko niesamowicie smaczny , ale i niesamowicie sycący!Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego! SKŁADNIKI:CIASTO : – masło(...)łyżeczkiFARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki ) – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – natka pietruszki – 2 łyżki – sól – szczypta – olej – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę
Ostra na Słodko