Składniki 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte cukinia 4 ząbki czosnku 2-3 kawałki kiełbasy myśliwskiej 3 cebule 3-4 pomidory 90 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów z puszki sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie Umyte warzywa pokroić w paski (wcześniej usunąć z papryk i pomidorów pestki). W większym garnku podsmażyć
Gaździnka warzywyglądają i zróbcie, żeby przekonać się jak smakują Składniki: 4 okrągłe cukinie 470 g fileta z indyka 3 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ( klik ) 1 pomidor (malinowy) ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera żółtego (np. gouda) ¼ łyżeczki tymianku szczypta kminu rzymskiego ½ łyżeczki bazylii (brak na zdjęciu) sól i pieprz do smaku łodyżki koperku listki natki(...)góry kapelusiki i za pomocą łyżeczki wydrążyłam miąższ ze środka. Cebulę drobno posiekałam. Czosnek wycisnęłam przez praskę. Część miąższu (bez pestek) , który wydrążyłam z cukinii drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Mięso zmieliłam w maszynce. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę
Kuchnia u Krysisoczyste a z młodymi ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej 200 ml białego wina 1 czubata łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku(...)Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny aby naszły przyprawami. Cebulę i szynkę parmeńską kroję w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski. Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę
Wanilia i Kardamonsię tradycyjne parówki ten przepis jest dla Ciebie - chrupiące ciasto sprawia, że nie będziesz mógł się im oprzeć 😉 Dla dzieci polecam zrobić delikatniejszą wersję i zrezygnować z papryki chili. Pysznie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw 🥗 Składniki: 1 op. parówek 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki(...)chili sól 1 szklanka oleju Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków i dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście. W małym garnku rozgrzewamy powoli olej, na małym
Kuchnia MagdaLenydzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła. Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki(...)nadzieję, że na jutro coś mi zostanie do pracy :) A Wy jakie macie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy
Justa próbuje gotowaćrozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie(...)podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem
Raj dla Podniebieniajest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy(...)100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić
Raj dla PodniebieniaDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około(...)szklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki
Słodkie okruszkiprzygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia Sos: 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka soku z cytryny Cukier trzcinowy Sól Sposób przygotowania: Pierś(...)indyka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do grosa oraz słodką papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostudzenia. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, paprykę kroimy w paski, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż dzielimy na mniejsze części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka
Bajeczna Kuchniaposypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki. Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka. Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Składniki (na 2 duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryki czerwona(...)papryki zielona 1 mała czerwona cebula 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać ze skórki. Pomidory, ogórka, papryki pokroić w grubą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa
Codziennik Kuchennylazanię a ja upiekłam sobie warzywa, wymieszałam z pęczakiem i jeszcze kilkoma dodatkami tworząc bajeczne zestawienie. Peczak z pieczonymi warzywami, serem plesniowym i dymka 2 młode marchewki 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 200 ml kaszy pęczak ser pleśniowy z niebieską pleśnią do podania szczypior do podania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Marchewki myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko kroimy w grubą kostkę
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowuję na bazie pełnoziarnistego makaronu, z dobrej jakości szynką, żółtym serem i suszonymi pomidorami w zalewie, a że lubię, kiedy w sałatce coś chrupie - dodaję do niej pokrojoną kolorową paprykę. Do tego duża ilość posiekanej natki, sok z cytryny i oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami. Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego, u mnie makaron razowy Gemelli marki Agnesi 1/2 papryki(...)czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 5 plastrów dobrej szynki 5 plastrów ostrego żółtego sera 10 suszonych pomidorów w oleju z ziołami 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić
Kulinarne Inspiracjeziemniaczanej. Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić oferty w tym sklepie. Składniki – sałatka meksykańska 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli niewielki por papryka czerwona kumin, pieprz cayenne, papryka słodka 2 łyżki keczupu i majonezu tabasco (dowolne) pieprz i sól Przepis Pierś kroimy w kostkę i smażymy ją dodając soli, pieprzu, kuminu, pieprzu cayenne(...)papryki słodkiej. Z pieprzem cayenne obchodźcie się ostrożnie, by potem dla waszych gości sałatka była do zjedzenia. Por kroimy w cienkie krążki. Paprykę natomiast kroimy w kostkę. Do nich dodajemy kukurydzę, fasolę. Następnie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka, która musi być wystudzona. By stworzyć sos do sałatki łączymy wyłącznie razem majonez z keczupem. Muszą mieć jednolitą konsystencję. Wymieszany sos dodajemy
Kuchennyviral.plostro – składniki (na 4 porcje) 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 200g warzyw na patelnię 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki puszka mleczka kokosowego 1 czerwona papryka olej kokosowy 200g ryżu sól łyżeczka sosu sojowego Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro – przepis Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu(...)łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy (ok. 8 minut) mrożone warzywa. W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w dużą (ok.2 cm) kostkę. Paprykę, cebulę i ananasa również kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Jak warzywa będą już al dente przekładamy je do miski i na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Jak cebula będzie szklista dodajemy kurczaka. Doprawiamy go ostrą papryką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pęczak, a tak jakoś wyszło, że nie miałam okazji jej jeść. Postanowiłam to zmienić. Składniki na pomidorowo - paprykowe pęczotto (4 porcje): cebula 2 ząbki czosnku szklanka kaszy pęczak czerwona papryka żółta papryka 6 suszonych pomidorów puszka pomidorów krojonych ser typu parmezan około 100 g sól pieprz słodka papryka ostra papryka Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Umyć, oczyścić(...)pokroić papryki w półsłupki. Pokroić w paseczki suszone pomidory. Dodać pokrojone warzywa na patelnię. Podsmażyć je tak, aby były półmiękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Wsypać opłukaną wcześniej kaszę. Smażyć około 2 minuty po czym wlać krojone pomidory i szklankę wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie płyny i zrobi się kleista. Jeśli płyn się skończył
Karola gotuje