chrupiemy, i chrupiemy i chrupiemy ... A właśnie o chrupania nam chodzi, lubimy chrupać, pogryzać, przekąszać. Pieczonej ciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki. Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z: ziołowym pesto tartym parmezanem suszoną cebulką lub czosnkiem mielonym kolorowym pieprzem lub na słodko: z miodem z cynamonem przyprawą do piernika Składniki(...)szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy ) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pikantnej papryki 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Jeśli używamy suchej ciecierzycy Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Następnie olać wodę, wlać świeżą i ugotować ciecierzycę do miękkości. Odsączyć i osuszyć. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę opłukać na sicie
kolorowotorcikowoDziś przedstawiam przepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli , krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Sałatka ta najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam! Scroll(...)English Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami (8 porcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki
karmelowymyślałam że kupiłam nieświeże, a to jednak tak ma być. Składniki: 400 g mięsa na gulasz z jelenia 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki mąki olej ostra papryka mielona 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem(...)dałam na balkon ze względu na zapach). Następnego dnia odsączmy z zalewy i oprószamy mąką. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso aż zbrązowieje. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat
Mama z miastaDziś na obiad zrobiłam danie jarskie. Nie trzeba przecież codziennie jeść mięsa! Zapiekanki z papryki z farszem z pieczarek i soczewicy mogą spokojnie zastąpić mięsny posiłek. Zrobiłam je w 2 wersjach. Dla mnie z pietruszką, a dla męża z serem. Po upieczeniu pachniały cudownie! Ale ze względu na nietolerancję mleka musiałam zadowolić się tylko ich zapachem.. Do przygotowania(...)zapiekanek potrzebne będą: 2 papryki 10-12 pieczarek cebula - ile kto lubi, ja użyłam 1,5 1-2 pomidory 1/4 szklanki czerwonej soczewicy olej przyprawy (u mnie tylko sól i świeżo mielony pieprz) żółty ser Najpierw siekamy cebulkę i podsmażamy. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i w międzyczasie zaczynamy gotować soczewicę. Kiedy pieczarki będą gotowe dodajemy pokrojonego pomidora
Mama z Motylemkoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)Następnie należy pokroić fetę w drobną kostkę. Do garnka z farszem dodać fetę oraz ricottę. Wszystko należy dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Sos paprykowy: -3 czerwone papryki - papryczka chilli -2 pomidory malinowe -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 łyżeczka cukru -oliwa z oliwek -sól, pieprz Paprykę umyć, wyczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i poszatkować
Receptura smakupasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli(...)carne – przepis Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad. 700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)łyżki oleju Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej
Smakołyki Asimedal – działam #sprytnieizdrowo – zobaczcie sami! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ryż do paelli – 200 g * koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – 1 szt * krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka(...)KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy go z szafranem na wolnym ogniu, tak by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem
Ostra na SłodkoSzybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku. 4 gałązki selera naciowego 2 marchewki 4 ziemniaki 1/3 selera korzenia 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielono czerwonej sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 litr bulionu drobiowego masło klarowane natka pietruszki(...)Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie
wesoła kuchniajest kruche ale i soczyste. Wystarczy chwila na grillu i szaszłyki gotowe. Wyczuwalna jest limonka i zioła, co nadaje orzeźwiającego i oryginalnego smaku. Składniki: filet drobiowy 4 szt. papryka żółta 1 szt. papryka czerwona 1 szt. papryka pomarańczowa 1 szt. cebula 2 szt. pieczarki duże 3 szt. limetka 2 szt. Marynata: sok z 1 limonki oregano 1 łyżeczka sól(...)wymieszać. 3. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Pieczarki obraz i pokroić w grube plastry. Papryki umyć i pokroić w plastry a następnie w mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na 4 części, oddzielić
Kuchnia Paulettesdanie jest naprawdę godne polecenia, także polecam wypróbowania. Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej do smażenia woda(...)szkl. Farsz: filety z piersi kurczaka 3 szt. pieczarki 2 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta METODA: Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać
Kuchnia PaulettesUwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml. przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku(...)mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki. Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć
Kuchnia Paulettesdopatrzyłam z programu Magdy Gessler. Oczywiście wszystkie składniki według mojego smaku i tak ja lubię,ale sam sposób wykonania podpatrzyłam Marynowanie mięsa – mięso pokroić na małe kawałki, wsypać paprykę w proszku ostrą i słodką, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek,kminek,olej, sól, pieprz. (Jeśli ktoś nie lubi kminku można go ominąć, ale w gulaszu węgierskim jest to obowiązkowy składnik(...)Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, zostawić najlepiej na noc. Jak nie macie czasu to wystarczy kilka godzin. Papryki umyć osuszyć, za pomocą długiego chudego noża wyciąć środki papryk i ogonek. Rozłożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec tak długo, aż papryczki zrobią się czarne i skórka
Kuchnia Pokoleńkurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków. 5 kawałków udźca z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 1 marchew 4 kostki mrożonego szpinaku 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 2 ząbki czosnku(...)szklanka wody Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą
VioletoweKucharzenietakim wariancie polecam serwować ją z jakimś dodatkiem np. pieczywem. Co tu jeszcze znajdziemy? Ano pomidory, ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, ale świetnie nada się również pulpa pomidorowa. Papryka, może być i czerwona albo dla urozmaicenia barw, po kawałku papryk w kilku kolorach. Jeśli lubisz aby zupa była bardzo zawiesista, możesz zagęścić ją mąką pod koniec gotowania. Drukuj Zupa(...)Składniki 0,5 kg mięsa ( u mnie szynka wp) 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 3 ziemniaki 1,5 l bulionu 1 papryka czerwona sól, pieprz, papryka ostra, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki (opcjonalnie) Sposób przygotowania Masło wrzucamy rozpuszczamy
Mieszam w Garnku