papryka - 32566 przepisów (strona:152/2172)

Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 134

kurczaka: 10 ziaren ziela angielskiego, 4 duże liście laurowe, 2 łyżeczki pieprzu czarnego całego, 1 suszona mini papryczka chili, 1 łyżka soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka suszonego cząbru, ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych(...)pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku, 200 g kaszy jęczmiennej pęczak. Przygotowanie: Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi  łyżkami soli na ok. 1 godz.( można dodać kilka kostek lodu

Moniki Smakołyki
Ryż po hiszpańsku z chorizo 185

ardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.  150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1/2 szklanki groszku konserwowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę i cebulę(...)kostkę.  2. Chorizo podsmażamy na suchej patelni przez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Czerwony barszcz bez buraków z warzywami gotowanymi i grillowanymi 162

przepis na takie danie :) Barszcz czerwony bez buraków z warzywami :) Składniki: 1/3 butelki zakwasu na czerwony barszcz - u mnie Krakus  2 pietruszki 2 marchewki 1/4 selera 1/2 czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku  dymka - posiekana zielona część(...)gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną Gdy zupa się gotuje... ... obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie W tym samym czasie rozgrzewamy na małym ogniu patelnię grillową Paprykę myjemy i kroimy w paski Cebulę obieramy i w miarę drobno kroimy Paprykę i cebulę przekładamy na patelnię i grillujemy aż papryka będzie miękka. Pamiętajcie, żeby cebulę wcześniej zdjąć z patelni, ponieważ

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka wiejska z ogórkiem kiszonym 146

przygotowaniu i sycąca zapiekanka. Mięso w połączeniu z makaronem jest świetnym rozwiązaniem na rodzinny obiad! 350 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera

VioletoweKucharzenie
Jajka sadzone na warzywnej pierzynce. 224

obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo(...)sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!   JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.           Składniki: 1 mała cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duża cebula szalotka 1 duży ząbek czosnku 4 jajka sól pieprz czarny zioła prowansalskie 2 łyżki oleju           Sposób przyrządzania:             Cebulę szalotkę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
spaghetti w sosie z pieczonej papryki 137

krok :)  Sprawdźcie sami, łapcie przepis na spaghetti inne, zdrowe, lekkie, pyszne. Dodajcie pełnoziarniste spaghetti i fit obiad podano :D Składniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 6 sporych, czerwonych papryk - średnia cebula - główka czosnku - kilka plasterków wędliny dojrzewającej (u mnie wołowina) - 1-2 łyżki soku z cytryny (wg uznania) - kilka gałązek świeżej bazylii - dwie łyżki koncantratu pomidorowego - łyżka cukru - sól, pieprz(...)papryka wędzona, chilli - parmezan do posypania - oliwa z oliwek Paprykę, cebulę i czosnek w całości układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Warzywa powinny być miękkie, skórka papryk będzie czarna - bez obaw, nie oznacza to, ze miąższ też będzie spalony :) Upieczone warzywa studzimy, następnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy

Cook&Love
PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 146

danie takie jak lubimy.  Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatka sól,pieprz, mąką do obtaczania pulpetów olej do smażenia 4 mięsiste pomidory 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona pół puszki ananasów+ sok 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy cukier, sól,pieprz, ocet,papryka słodka, papryka ostra Wykonanie: *Sos: Pomidory przetrzeć przez sito, dodać(...)pokrojona paprykę. cebulę, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku wg uznania. Po ok 15 minutach dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ananasa, wlać sok, jak jest potrzeba doprawić przyprawami i octem.  * Do mięsa dodać sól,pieprz, formować kuleczki, obtoczyć w macę, obsmażyć na rumiano na oleju. Kiedy pulpeciki się zezłocą, zlać olej z patelni, dodać sos słodko kwaśny, Dusić razem

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami 502

Bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola(...)serka topionego 50 g żółtego sera Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwona papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W garnku podgrzewamy

VioletoweKucharzenie
Tarta z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem mozzarella 98

Przepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm  Składniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku     Przygotowanie   Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut(...)Schłodzone kwadraty z ciasta ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi ciasta skropiłem odrobina wody, a z reszty ciasta uformowałem ranty wokół każdego kwadratu. Cebulę pokroiłem w cząstki, paprykę na połowę, oczyściłem z pestek. Cebulę i paprykę umieściłem na 15 minut na rozgrzanym grillu, zapiekłem, aż skórka zrobiła się miejscami czarna. Paprykę po ostudzeniu obrałem ze skórki, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Chili con carne 197

nada się idealnie. Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano(...)łyżeczka cukru Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy

Moje-pitraszenie
Ryba inspirowana orientem 150

się tego typu akcji wrzucać na bieżąco informacje, co warto, a czego nie warto kupować.  A teraz czas na rybkę :) SKŁADNIKI 2 filety bez skóry z pangi pół papryki zielonej pół papryki czerwonej cukinia mała cebula marchew duża papryczka chilli lub peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba(...)wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Powinna macerować się przez min. 1 h. - u mnie została ostawiona na noc, Podczas, gdy rybka odpoczywa w chłodzie, zajmujemy się warzywami.  Paprykę - czerwoną i zieloną kroimy w półksiężyce. Może być tylko jeden kolor - chodzi tu tylko i wyłącznie o kwestie estetyczne, ale pamiętajcie, ze papryka zielona jest nieco bardziej gorzka. Marchew

Kuchnia od dwojga
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 140

być, spora porcja zdrowych zagęstników i można uzyskać niezłą bazę pod sos. cukinia 2 duże jabłka marchew cebula pietruszka 1/2 selera por 3 ząbki czosnku 8 pomidorów  2 papryki 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju Przyprawy: 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe kilka kulek czarnego pieprzu ziela angielskiego i jałowca sól(...)pieprz gaza i kawałek nitki Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy paprykę,  chwilę ją podsmażamy, gdy proszek zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Cukinię, resztę warzyw ( bez pomidorów i papryki )  i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z  zawartością z patelni,  podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawy

Dieta moja pasja
Biodrówka duszona w sosie pomidorowym 198

Składniki: 1,30 kg mięsa (biodrówki wieprzowej) 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj  ) 1 mały koncentrat pomidorowy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 25 dag pieczarek 20 dag kukurydzy z puszki słodka i ostra papryka w proszku do smaku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy(...)stron. Po wysmażeniu przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem.  W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki. Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa  razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy będą miękkie dodajemy do mięsa.  Na patelnię wrzucamy

Qchnia po prostu
LECZO 125

kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut(...)czasu do czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty.  Wlewamy do garnka passatę, doprawiamy papryką wędzoną, słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego

KuchcikoweLove
Karkówka po cygańsku z lubczykiem 1417

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania