stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone(...)ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityPrzynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować jego skład. Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób): Kurczak: podwójny filet z kurczaka 1 łyżka papryki słodkiej pół łyżki papryki słodkiej wędzonej pół łyżki przyprawy chińskiej 1 łyżka ziół tajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni. Sos słodko(...)kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz szczypta chili Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńTakie rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Danie jest delikatnie słodkawe, jednakże ostra czerwona papryka bilansuje tę słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra(...)papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone
VioletoweKucharzenieprzyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska! 500 g fileta z kurczaka 330 ml jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku Sól Dodatkowo: 6 placków(...)tortilli Kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek 1 czerwona papryka 100 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki
VioletoweKucharzenieczekoladka nas nie zabije.. wręcz poprawi nam humor i zwiększy poziom magnezu. Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem więc przyszła pora na cukinię. Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu(...)pieczarek 3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam
CzarnawisienkaAmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone(...)papryki żółte 1 cukinia 5-6 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 cebule 6 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku kroimy bakłażan w małą kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok na ok 30 minut, żeby puścił nadmiar wody. Następnie pomidory
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneznajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki czarnuszki 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki(...)himalajska do smaku dobrej jakości oliwa z oliwek Przygotowanie: Komosę ryżową gotujemy w 2 szklankach wody, przez 25 minut, na koniec gotowania dodajemy soli do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w półplasterki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do komosy ryżowej. Posypujemy czarnuszką, czerwoną papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchniaporcje dla 2 osób: (inspiracja przepisem z bloga " Nasze życie od kuchni ") 1 spora cukinia 2 średnie cebule 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka kilka pieczarek 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu) 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól(...)pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego Cukinię dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki. Obie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki"). Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego
Simply Foodgryczana (najrzadziej, bo niestety lubię ją najmniej), jęczmienna, jaglana ale najbardziej ze wszystkich kasz ... kocham bulgur! :-) Składniki: 500g filetu z kurczaka 200g kaszy bulgur 1 por 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kilka różyczek brokuła 4-5 pieczare 2 ząbki czosnku olej sól curry słodka papryka koperek Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w paski, posypujemy lekko solą, nieco(...)większą ilością curry, i słodką papryką. Jeśli mamy czas, odkładamy go na 20-30 minut w chłodne miejsce. Następnie rozgrzewamy olej. Na oleju obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy
Walijskie Pichceniepiękny, słoneczny kolor, idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna i bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna! Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 kolba kukurydzy około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego 1 marchewka z bulionu 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej(...)papryki 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli 1 szczypta czarnuszki sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia zupy Przygotowanie: Z kolby kukurydzy usuwamy zewnętrzne liście i wykrawamy ziarna. Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ugotowaną marchewkę, miksujemy i stopniowo dolewamy tyle buliony, aby powstał gęsty krem. Doprawiamy do smaku. Zupę przelewamy do miseczki, podajemy posypane papryką
Moja smaczna kuchniamożemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam). Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 cebula ok 8 pieczarek 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra suszony tymianek,oregano Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem(...)oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz. Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa
Niespełnione zdolności kulinarnesmaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych :) Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego(...)mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut. Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek. Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie
Zdrowie na języku :Pdziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki(...)porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju
Mango PapajaBardzo lubię sezonowość w kuchni. Moje menu zmienia się w zależności od tego, co akurat znajduje się na straganach. Powoli zbliża się jesień, a to oznacza, że sezon na paprykę jest w pełni. Kusi nas swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą... Zapraszam, oto pyszna peperonata. Peperonata Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej(...)porządna szczypta cukru odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV do smażenia posiekana natka Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, a następnie przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy, aż papryka będzie miękka. Pomidory nacinamy
Kulinarne przygody Gatity