keczup wolimy w wersji tradycyjnej (na przykład TAKIEJ ). Ale oczywiście tak jak pisaliśmy: wyszedł bardzo dobry, zdecydowanie polecamy zrobienie. Potrzebujemy: 1,5 kg cukinii 3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki octu jabłkowego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 800 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 10 łyżek cukru(...)łyżki soli Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błon i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Paprykę i cebulę przekładamy do miski i zasypujemy solą na 2 godziny. Z obu misek odlewamy sok, który puściły warzywa i przekładamy
Marder&Marder Manufacturetygodnia przygotowuję ciekawe przepisy z cieciorką w roli głównej. Jeden z nich powstał specjalnie dla organicvilllage.pl Już teraz serdecznie zapraszam po przepis: sałatka z cieciorki z zielonym ogórkiem i papryką . Śledźcie stronę uważnie, bo już niedługo kolejna porcja moich przepisów pojawi na tej stronie! Zauważyłam, że sporo moich czytelników lubi przepisy z wykorzystaniem cieciorki. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza świeże(...)kolorowe i zdrowe sałatki, idealne na każdą okazję. Dzisiaj przygotowałam świetną pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką, którą podałam do ulubionych ostatnio przeze mnie podpłomyków. To dobry pomysł na szybkie pieczywo z patelni, gotowe w kilka chwil! Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1/4 małej czerwonej papryki 2 łyżki organicznego
Moja smaczna kuchniaparze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie wyczuwalny, zaś dodatek papryki wędzonej nadał mu kapitalnego smaku, który delikatnie przypomina 'coś' mięsnego! Lekko pikantny, chrupiący z zewnątrz(...)bułki): * kalafior- 1 mała główka * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * czosnek- 1 mały ząbek * natka pietruszki- pół pęczka * bułka tarta- 6 czubatych łyżek (w razie potrzeby dać więcej) * papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka * papryka chili- 1/4 łyżeczki drobniuteńko posiekanej (ew. suszona) * oliwa z oliwek- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Różyczki kalafiora umyć i ugotować na parze (zdecydowanie polecam
Kraina Miodem Płynącapaprykę można faszerować na różne sposoby, ja postanowiłam użyć do farszu kaszy kuskus i wątróbki, danie wyszło przepyszne SKŁADNIKI 3 papryki Farsz: 25 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, ½ szkl. kaszy kuskus błyskawicznej, 150 g sera feta, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na złoto, dodajemy wątróbkę i obsmażamy ze wszystkich stron, gdy wystygnie drobno(...)kroimy. Kaszę zalewamy ½ szkl. osolonego wrzątku, odstawiamy na 5 min aby wchłonął się cały płyn, mieszamy razem z wątróbką, doprawiamy przyprawami, dodajemy drobno pokrojoną fetę. Z papryk odcianamy czubki, usuwamy nasiona, nakładamy farsz, przykrywamy odciętymi czubkami. Każdą paprykę zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 25 min. 180 stopniach
słodki bratekDziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Dla 4 osób Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godz(...)Chłodzenie: 1 godz. 80 g komosy ryżowej (quinoa) 3 pomidory 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle (400 g) 2 gałązki rozmarynu Kilka łodyżek drobnego szczypiorku Oliwa z oliwek 2 szczypty pieprzu kajeńskiego Cukier Sól Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Pomidory umyj, osusz, pokrój na małe ćwiartki, usuń pestki, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka pikantnego ketchupu Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki, ser żółty oraz oczyszczone papryki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę i fasolę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy ketchup, majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Bajeczna KuchniaBardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10 placków tortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie(...)chili Fanex 1 łyżka suszonego oregano Słodka i ostra papryka Sól Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę
Bajeczna Kuchniamoim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab(...)masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa. Wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa. Doprawić solą , pieprzem i papryką. W razie potrzeby wlać 1/4 szklanki wody
O kuchni z uczuciemchorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek(...)PRZYGOTOWANIE : W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam hummus i robie go praktycznie non stop! Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć ze smakiem i dodałam do niego pieczoną paprykę oraz slodką paprykę w proszku. Wyszło idealnie! ♥ PRZEPIS /ok. 400g hummusu/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy z BioIndygo.pl ) ~średnia czerwona papryka, ok. 200g ~4 łyżki tahini ~2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ~sok z 1/2 cytryny ~łyżeczka słodkiej papryki(...)proszku ~kumin, sól, pieprz do smaku Paprykę kroimy na kilka części i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do słoiczka/zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego
breakfast of dreamsgulasz? Gulasz czy paprykarz? Niektórzy, wśród nich ja, uważają, że różnica między tymi dwoma potrawami tkwi w użyciu w paprykarzu śmietany, pomijanej przy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała(...)się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok. Jak Marysia
I tu będę miała takie tewilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo, ale okazało się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku(...)ewentualnie czerwona 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy taco 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki słodkiej papryki (może być w proszku lub płatkach) 2 łyżeczki kuminu (czyli kminu rzymskiego, nie zamieniać na kminek!) 1,5 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mieszankę przyprawy taco
Pociąg Do Kuchniktóre dadzą mu mnóstwo energii, ale nie obciążą układu trawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową(...)przeciskamy przez praskę do większej miseczki. Do batatów dodajemy łyżkę masła, szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka sadzone w papryce: 3-4 jajka wiejskie 1 duża papryka (lub 2, jeśli wolicie więcej koloru) sól i pieprz olej kokosowy lub oliwa do smażenia Papryki myję i przekrawam na pół wszerz warzywa. Odkrawam
Cooking Monsterczasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego(...)czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennnej 1 pełna łyżka klarowanego masła lub 3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. wsypać sól, pieprz, słodką paprykę, bardzo drobno
kuchnia doskisię na taką ucztę? ;) * SKŁADNIKI na 12 bułeczek (6 porcji) Szarpana wieprzowina: 1-1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 2 białe cebule 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów(...)octu winnego 1 duża słodka cebula 3 ząbki czosnku 6 wędzonych śliwek 1 łyżka gorczycy 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraka szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju rzepakowego szczypta oregano sól do smaku Bułeczki bao: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych
Food Square