papryka - 32566 przepisów (strona:155/2172)

Krem z papryki z chorizo 128

stylizacja i fotografowanie zup. Oczywiście przy okazji mogliśmy też przetestować przygotowane przez Gienia Mientkiewicza zupy, które służyły nam za modele. Bardzo przypadła mi do gustu zupa krem z żółtej papryki. Nieco ją zmodyfikowałam, jest pyszna, a jej kolor po prosty zachwyca.  Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone(...)ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 958

Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować jego skład.  Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób): Kurczak: podwójny filet z kurczaka 1 łyżka papryki słodkiej pół łyżki papryki słodkiej wędzonej pół łyżki przyprawy chińskiej 1 łyżka ziół tajskich szczypta soli Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni.  Sos słodko(...)kwaśny: 1 czerwona papryka 1 cebula żółta 2 marchewki 1 puszka ananasa/1 świeży ananas sok z 3 małych cytryn sok z 1 pomarańczy 1 kartonik passaty pomidorowej (500g) 2 duże łyżki miodu 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz szczypta chili Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Fusilli z warzywami i kurczakiem w miodzie 167

Takie rozgrzewające danie idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Danie jest delikatnie słodkawe, jednakże ostra czerwona papryka bilansuje tę słodycz. A kurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra(...)papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone

VioletoweKucharzenie
Ostry jogurtowy kurczak w tortillach 120

przyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska! 500 g fileta z kurczaka 330 ml jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku Sól Dodatkowo: 6 placków(...)tortilli Kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek 1 czerwona papryka 100 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki

VioletoweKucharzenie
Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem 233

czekoladka nas nie zabije.. wręcz poprawi nam humor i zwiększy poziom magnezu.  Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam  Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem  więc przyszła pora na cukinię.  Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu(...)pieczarek 3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam

Czarnawisienka
Ratatouille 143

AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Ratatouille, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone(...)papryki żółte 1 cukinia 5-6 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 cebule 6 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku kroimy bakłażan w małą kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok na ok 30 minut, żeby puścił nadmiar wody. Następnie pomidory

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami 103

znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie. Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 szklanki komosy ryżowej 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 duża, czerwona papryka 1/2 szklanki czarnych oliwek 2 łyżeczki czarnuszki 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki(...)himalajska do smaku dobrej jakości oliwa z oliwek Przygotowanie: Komosę ryżową gotujemy w 2 szklankach wody, przez 25 minut, na koniec gotowania dodajemy soli do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w półplasterki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do komosy ryżowej. Posypujemy czarnuszką, czerwoną papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana mielonym mięsem 158

porcje dla 2 osób: (inspiracja  przepisem z bloga " Nasze życie od kuchni ") 1 spora cukinia 2 średnie cebule 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka kilka pieczarek 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu) 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól(...)pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego   Cukinię dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki. Obie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki").   Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego

Simply Food
BULGUR Z KURCZAKIEM CURRY I WARZYWAMI 223

gryczana (najrzadziej, bo niestety lubię ją najmniej), jęczmienna, jaglana ale najbardziej ze wszystkich kasz ... kocham bulgur! :-)  Składniki: 500g filetu z kurczaka 200g kaszy bulgur 1 por 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kilka różyczek brokuła 4-5 pieczare 2 ząbki czosnku olej sól curry słodka papryka koperek Wykonanie:  Filet z kurczaka kroimy w paski, posypujemy lekko solą, nieco(...)większą ilością curry, i słodką papryką.  Jeśli mamy czas, odkładamy go na 20-30 minut w chłodne miejsce. Następnie rozgrzewamy olej. Na oleju obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Łyżką cedzakową wyjmujemy i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu  pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami 135

piękny, słoneczny kolor, idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna i bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna! Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 kolba kukurydzy około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego 1 marchewka z bulionu 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej(...)papryki 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli 1 szczypta czarnuszki sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia zupy Przygotowanie: Z kolby kukurydzy usuwamy zewnętrzne liście i wykrawamy ziarna. Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ugotowaną marchewkę, miksujemy i stopniowo dolewamy tyle buliony, aby powstał gęsty krem. Doprawiamy do smaku. Zupę przelewamy do miseczki, podajemy posypane papryką

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI 256

możemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam). Składniki:   podwójna pierś z kurczaka 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 cebula ok 8 pieczarek 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra suszony tymianek,oregano Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem(...)oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz. Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa

Niespełnione zdolności kulinarne
Leczo z zielonym groszkiem i mleczkiem kokosowym :) 133

smaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych :) Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie mrożony) 1 łyżka oleju kokosowego(...)mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut.  Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek.  Całość duś pod przykryciem przez ok. 20 minut.  Po tym czasie

Zdrowie na języku :P
Klasyczne leczo 97

dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki(...)porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju

Mango Papaja
Peperonata 143

Bardzo lubię sezonowość w kuchni. Moje menu zmienia się w zależności od tego, co akurat znajduje się na straganach. Powoli zbliża się jesień, a to oznacza, że sezon na paprykę jest w pełni. Kusi nas swoimi barwami, czerwienią, zielenią, żółcią, pomarańczą... Zapraszam, oto pyszna peperonata. Peperonata Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 000 g różnokolorowej papryki (czerwonej, zielonej i żółtej(...)porządna szczypta cukru odrobina chili  w proszku oliwa z oliwek EV do smażenia posiekana natka Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy  w cienkie paski. Wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy, a następnie przykrywamy,  zmniejszamy ogień i dusimy, aż papryka będzie miękka.  Pomidory nacinamy

Kulinarne przygody Gatity