dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję(...)paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dodaję paprykę i pieczarki. Całość chwilkę duszę, aż papryka będzie na wpół miękka. W małym naczyniu rozrabiam śmietanę z mąką i przelewam do zawartości patelni. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić
Kuchnia z widokiem na ogróddużo się dzieje, nie oznacza od razu, że potrzeba dużo pracy, by przygotować kolorowy obiad. U mnie sznycle z indyka owinęły się wokół pietruszki, pora, marchewki i papryki. Do tego zapiekany kalafior i ziemniaki oraz podpiekana brukselka z szalotką. Dla opornych na urok brukselki – sałata z ogórkiem, papryką, pomidorkami i białą rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę(...)marchewkę i paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam wykałaczką. Marchewki, ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora obtoczyłam w oleju z przyprawami. Ziemniaki skąpały się w oleju orzechowym. Kalafior natomiast kąpał się w oleju z dodatkiem papryki, korzenia lubczyku, mielonego ziela angielskiego i listka laurowego oraz kolendry. Marchewkę natarłam olejem kokosowym
Kucharzycadelikatny i puszysty omlet, maślany smak! Smakuje z różnymi farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów - dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii(...)Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego:) Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej papryki 1 mała cebulka pokrojona w drobną kosteczkę sól 1 łyżka masła 1-2 łyżki oleju opcjonalnie: parmezan Przygotowanie: jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy sól i ubijamy trzepaczką do powstania piany - będzie delikatny i puszysty paprykę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy
Zasmakuj KuchniSkładniki (na 1 porcję) - 100 g wołowiny np. z udźca, - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w kostkę wołowinę. Podsmażamy kilka minut. 3. Doprawiamy do smaku czosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachProponuję dziś schab nacinamy z dodatkiem cebuli czerwonej, bekonu i papryki. Taki schab można przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami! SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje(...)grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki, tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
Kuchnia BeatySkładniki (ok. średnich 20 kotlecików/ 3-4 osób): ok. 560 g fileta z kurczaka (3 pojedyncze filety), 3 jajka, 150 g sera żółtego, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, pieprz, sól, ostra papryka do smaku. Przygotowanie: Filety dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć(...)miski i doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Do kurczaka dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki i jajka. Całość dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Kotlety można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Przydatne: Czas przygotowania : ok. 30 min. Czas smażenia: ok. 6-10 min. / Czas pieczenia: ok.20
rozgotowanaDzisiaj danie z serii na szybko. Smaczne, lekkie i pożywne. Ryz brązowy, kurczak, cukinia, papryka, czarnuszka, która ostatnio coraz częściej u nas gości, bo bardzo ją polubiliśmy, troszkę kurkumy i słodkiej papryki :-). Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 2 torebki ryżu brązowego 2 większe filety z kurczaka 1/2 cukinii 1 papryka czerwona czarnuszka kurkuma suszona natka pietruszki sól pieprz olej(...)kokosowy do smażenia Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pokrojoną na ćwiartki cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, posoliłam. W trakcie smażenia dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka. Jak kurczak był gotowy, dodałam słodką paprykę, czarnuszkę, natkę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Smacznego
kruche babeczkizjedzeniem. Zwykłe gotowane były bardzo dobre, ale w jajecznicy smakowały jeszcze lepiej:) I pamiętajcie, shakshuka najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni:) Składniki: 2 duże mięsiste pomidory (ok 400g) 1 papryka pomidorowa (lub pół zwykłej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1-2 serdelki (u mnie Gzella ) łyżka oliwy szczypta kuminu i wędzonej słodkiej papryki sól pieprz natka pietruszki Pomidory(...)włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wyjąć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na duże kawałki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Czosnek posiekać, do cebuli dodać czosnek i pokrojone w plasterki serdelki, zrumienić lekko, a następnie wsypać kumin i wędzoną paprykę, smażyć mieszając kilka sekund. Na patelnię dodać pomidory
Obiad gotowywiększego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek(...)kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków
Obiad gotowySkładniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę również zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć(...)stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mąki sól pieprz
Obiad gotowySkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego. Wartość
Menu Zdrowiamakaronu świderki lub rurki, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 200 g żółtego sera, sól, pieprz, papryka ostra mielona (1 łyżeczka), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), olej do smażenia. Sos: 250 ml śmietanki 18%, 3 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka(...)kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć. Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami: ugotowany makaron, mięso mielone z cebulą, pieczarki, paprykę. Przygotować sos. Śmietankę wymieszać
Świat Domowej Kuchniuważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom. Składniki: (porcja(...)osoby) 800 g świeżej polędwicy z dorsza 2 średnie marchewki 2 cebule 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki pieprzu cytrynowego 1 - 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego (opcjonalnie) około 200 ml ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić
Kuchcik gotujeSkładniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 duża cebula 1 pierś z kurczaka 200 g ryżu pieprz, sól, papryka słodka mielona, papryka wędzona mielona, bazylia, czosnek granulowany Soczewicę płuczemy, następnie zalewamy wrzątkiem około 1,5 cm nad poziom soczewicy, doprawiamy solą oraz papryką wędzoną - gotujemy do miękkości. Pomidory doprawiamy solą, czosnkiem oraz bazylią. Cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy na masełku. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory oraz soczewicę, razem z wodą. doprawiamy papryką słodką mieloną, papryką wędzoną oraz pieprzem, gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty sos. W między czasie próbować i jeśli jest taka potrzeba dosolić. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy
Moje-pitraszenieSkładniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego
Menu Zdrowia