korzenia pietruszki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę(...)puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. 3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso
Gotowanie...to proste !podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska pieprz świeżo zmielony Zrobiłam marynatę Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam(...)kilka godzin (najmniej na godzinę). Pozostałe składniki: kurczak z marynaty kilka zielonych oliwek 1 cytryna (wyszorowana, sparzona) kilka gałązek tymianku 5 średniej wielkości ziemniaków 1 bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól i pieprz do smaku Po wyjęciu kurczaka z lodówki.... Piekarnik włączyłam na 220 °C. Cytrynę przekroiłam
Kuchnia u Krysiganka a wywar przecedziłam. Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy : 1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g białej fasoli (lub z puszki) 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz oliwa (brak(...)zagotować, odstawić na około 4 godziny. Ponownie zagotować do miękkości. Na rozgrzanej na patelni oliwie (2 łyżki) wrzuciłam posiekaną cebulę. Podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. A następnie mięso. Paprykę oczyściłam z pestek, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i razem z papryką przełożyłam na patelnię. Wlałam ok. 200 ml gorącego wywaru
Kuchnia u Krysicoś jeszcze pokombinujemy ;) Idealne z bułką lub ryżem <3 Składniki 1 duża cebula 4 pętka kiełbasy śląskiej drobiowej 2 łyżki oleju 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 kabaczek (ok 1 kg) 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielona wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy na plasterki (takie(...)rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 100 ml wody, dusimy na małym ogniu około 20 min. Do smaku doprawiamy wędzoną papryka, solą i pieprzem. st1\:*{behavior
R'n'G KitchenGołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki: ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl 2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą
W Moim Magicznym Domuletni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól(...)garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość krótko rumienimy, dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Umytą i wydrążoną z pestek paprykę kroimy w kostkę a cukinię na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami i chwilę dusimy. Na końcu w większą kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy
Smakowite Daniajaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 50g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego 1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej mikro liście mizuny pestki granatu Przyprawy : papryka wędzona pieprz czarny pieprz ziołowy Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą(...)oliwek. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek. Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny. Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze. Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut. Mięso
Parowar Facetaśledzie z zieloną papryką Śledzie jest na moim stole zawsze miłym gościem, dlatego dziś zaprezentuję kolejne danie z jego udziałem tym razem wzbogacone o wspaniały smak i aromat parzonych nasion lnu, słonecznika i sezamu. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny(...)zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli i pieprzu, oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość mieszamy i na niewielkim
Miód i pieprzwypróbować przepis. Do przygotowania fasolki szparagowej będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L około 600 g piersi z kurczaka przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki ostrej duża szczypta soli 3 łyżki oleju 1 kg fasolki szparagowej mamut lub zwykłej 700 g papryki kolorowej(...)szparagową. Fasolkę oczyszczam, odcinam końcówki i jeżeli ma włókna to usuwam, następnie kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Tak pokrojoną fasolkę dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobno kroję. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było
Uwaga Babcia GotujeŚwietnie danie na cieplejsze dni:) Ciepły kurczak podany na chłodnej, aromatycznej sałatce curry. Mało pracy a efekt bardzo ciekawy. 2 filety z kurczaka 1 woreczek ryżu 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 korniszony 1-2 łyżeczki curry 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Ryż(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i korniszony kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wraz z ryżem, dodajemy kukurydzę, pietruszkę, curry i jogurt grecki. Chłodzimy. 2. Filety z kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą, pieprzem i paprykami, podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3. Na talerzu układamy sałatkę, na nią gorącego kurczaka. posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniwięc na leczo. Każdy ma swój sposób na jego przygotowanie, ja metodą prób i błędów opracowałam swój idealny sposób. Może komuś właśnie się przyda. Składniki: 1 duża cukinia 1 papryka czerwona pół puszki pomidorów bez skóry 200g kiełbasy wędzonej duża cebula mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki keczupu olej sól pieprz papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy(...)cukinii kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do większego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Wyłączamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Odkładamy do garnka. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne, kroimy paprykę w kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości. Odkładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Odkładamy do garnka. Pomidory blenderujemy, natkę pietruszki
Cukiernia PychotkiDziś na obiad przyrządziłam gulasz wieprzowy z dodatkiem papryki, podałam go z kaszą pęczak. Wyszło bardzo smaczne i aromatyczne danie, moja rodzinka uwielbia takie obiady. Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 1 cebula 2 papryki Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu przyprawa do gulaszu Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki pszennej Olej(...)kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości żeby pokryła mięso, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski, przesmażamy na patelni, dodajemy pod koniec gotowania, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku solą
Bajeczna Kuchniakotlety ze schabu Kotlety upieczone z aromatycznymi warzywami, nie tylko nabiorą wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste. składniki dla czterech osób 4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Kotlety układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy
Miód i pieprzPapryka faszerowana mięsem mielonym II Składniki: dwie czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 1 saszetka ugotowanego ryżu 4-5 łyżek kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanego koperku ser żółty oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Papryki myjemy, przekrawamy na pół i dokładnie oczyszczamy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, kukurydzą, koncentratem pomidorowym, koperekim, doprawamiamy wszystko solą i pieprzem. Napełniamy papryki(...)posypujemy startym żółtym serem(ilość wedle uznania), na koniec papryki oprószamy oregano. Pieczemy około 50 min w tem 170 st. Smacznego
Smaki Nataliipieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz(...)miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy
My Chcemy Jeść