papryka w occie - 3457 przepisów (strona:147/231)

Lunchbox #1 189

wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta ocet balsamiczny miód sól, pieprz Dynię dzielimy na półksiężyce, smarujemy oliwą wymieszaną z rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-30 minut

Czerwona Porzeczka
Sos BBQ wg Jamiego Olivera 235

listki 1 mała wiązka kolendry 10 liści laurowych 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki nasion kopru włoskiego 2 łyżki wędzonej papryki (u mnie ostra) 6 goździków Pozostałe: 2 pomarańcze, skórka i sok 200g brązowego cukru (u mnie muscovado) 6 łyżek octu balsamicznego 200ml keczupu lub passaty 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy 200ml soku jabłkowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Blendman
sushi po mojemu 212

Składniki łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu ) ogórek zielony papryka czerwona sezam czarny wasabi-chrzan w proszku liście nori(Nori,Wodorosty) ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się) ocet ryżowy Słońce woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody) Wykonanie Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki

w mojej kuchni
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 173

czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie

Kuchenne zapiski Edyty
Stir fry ! 236

osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka w koszulce   2 jaja łyżka octu woda     3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi

Wspólne smaki
Andrzejki 2014 - cień wosku 233

grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować

Kulinarny karnet Christophera
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 357

wersji FIT! ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: -opakowanie rukoli -opakowanie kiełków lucerny - 3 nektarynki - 2 podłużne pomidorki czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy

SMYKWKUCHNI
Tortilla z grillowanym tuńczykiem 190

tortille pszenne lub kukurydziane 1 stek z tuńczyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru pudru pieprz Wykonanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i schładzamy. Stek

Smak mojej kuchni
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 152

Składniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku  sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam.  Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem. Bardzo fajnie smakuje z grzankami czosnkowymi

Darcia w kuchni
Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 157

sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę 100 ml słodkiej śmietany świeżo starta gałka muszkatołowa świeżo starty czarny pieprz 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy(...)zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem. 4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez

Apetyczna babeczka
Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku 201

śmietany 2 łyżki mąki 3 białe papryczki 1,5 szkl ugotowanej kaszy gryczanej 100 g sera feta 50 g mozzarelli z bloku Mięso pkroić w kostkę, posypać przyprawami, skropić octem balsamicznym i jabłkowym oraz oliwą. Odstawić na ok pół godziny. Przygotować garnek taki w którym można smażyć, gotować i zapiekać. Na dno garnka podlać odrobinę tłuszczu, podsmażyć cebulę , dodać marchewkę(...)naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem. Przyrumienić dookoła papryczki na patelni. Gulasz doprawić śmietaną , zagotować. Na gulaszu ułożyć nadziane i obsmażone papryki, posypać mozzarellą startą na tarce i szczyptą oregano. Zapiec w temp ok 180 st ok 15-20 min. aż ser się przyrumieni. Podawać z pomidorkiem lub sałatą

Gotowanie jest łatwe
Sushi - futomaki 237

palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i  paprykę kroimy w cienkie słupki.Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 388

daję 1/4 szkl. oleju) 190 g przecieru pomidorowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać

IMPRESJA SMAKU
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 360

ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory(...)pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pulpety z indyka: Kaszę jęczmienną perłową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Poezja smaku
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 316

marchewki 300 g cebuli 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna) 50 ml oleju kokosowego 40 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 1/3 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wersja pikantna) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu(...)obrać. Pomidory umyć. Cukinię, marchewkę i jabłka można zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić z pomidorami na mniejsze kawałki. Całość wrzucić do garnka, dodać liście laurowe, zmielone przyprawy i ocet. Gotować na średniej wielkości ogniu bez przykrycia, pamiętając o mieszaniu by uniknąć przypalenia. Czas gotowania będzie różny w zależności do tego jak soczyste będą składniki i jak szybko odparuje woda

Ola la LCHF