obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem
Powiedz dietom nieczerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu(...)ogniu przez 10 minut. Sos zagęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wody. Ściągnij z ognia. Dopraw octem winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie
Niedzielny kucharzłyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili
Niedzielny kucharzwody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki(...)żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny olej kokosowy, ocet sojowy i wsypujemy glony. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozlatywać. Wyjmij i ostudź całkowicie. A następnie zalej olejem lnianym i posyp wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień
Food Squarekulki pieprzu, liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy Składniki zalewy: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli *** Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do dużej miski *** *** Marchew obieramy i kroimy w plasterki *** *** Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki a cukinię
Blog z Apetytemsól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczypta* papryka ostra – 1 szczyptaPTYSIE:* ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda(...)nacieramy przygotowaną marynatą.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego.Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem
Ostra na Słodkozakupione składniki, wystarczą na jeszcze kilka takich porcji, wszak nie musimy zjadać od razu całego ogórka, papryki czy pęczka rzodkiewek, prawda? Sałatka jest chrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą przyjdzie nam Develey z sosem winegret, w którego składzie jest ocet jabłkowy
Z Kuchni Do Kuchnimoże kogoś zainspirował mój wpis? 5 płatów nori 250g ryżu do sushi Zaprawa do ryżu (*) : 2-3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: serek śmietankowy (u mnie z wędzonym łososiem) paluszki surimi papryka czerwona papryka żółta Dodatkowo: sos sojowy pasta wasabi imbir marynowany Przygotować ryż. Ryż należy dokładnie umyć - pocierając ziarna palcami
Di gotujeorzechowego1 cebula4 piersi z kurczaka1-2 marchewki1-2 papryki100 gr bambusa55 gr nerkowca- cashew nuts Składniki na sos:200 ml wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej5 łyżek octu ryżowego4 łyżki brązowego cukru3 łyżki sosu sojowego3 łyżki koncentratu pomidorowego3 ząbki czosnku0,5 łyżeczki imbirusól Wykonanie sosu:Odlewamy 100 ml wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy(...)wrzucamy posztkowaną cebulę- smażymy na dużym oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu. Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy
Smaki Edytyjako dodatek do zupy gulaszowej. 1 łyżka soli 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka octu 3 szklanki wody kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki Wrzucamy wszystko do garnka i gotujemy. Wcześniej należy obrać i pokroić paprykę w plastry i najlepiej chwilę sparzyć we wrzątku, żeby pozbyć się goryczy i lekko ją zwiotczyć
Emskie Smakiryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki
Moja Galeria Smakumarchewka poszatkowana na zapałkę 2-3 centymetrowy kawałek białej części pora drobniutko posiekany 1 mała żółta papryka pokrojona w małą kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę klika gałązek świeżej bazylii łyżeczka ziół prowansalskich pieprz z młynka Sos vinaigrette: 50 ml białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru(...)ocet połączyć z musztardą, cukrem, solą, czosnkiem i pieprzem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Potem dodaję oliwę i mieszam dokładnie do uzyskania aksamitnego sosu. Odstawiam. Dokładnie umyte i osuszone liście sałaty rwę na mniejsze, układam na dużym, płaskim półmisku, marchewkę małymi kupkami układam na sałacie, podobnie pomidory i paprykę. Posypuję posiekanym porem
Kuchnia PrezydentowejCzas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 - 6 Składniki na sałatkę z kalafiora i cukinii: średniej wielkości kalafior cukinia papryka czerwona mała wiązka koperku pieprz i sól do smaku Sos do sałatki: duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki octu winnego łyżeczka soku z cytryny łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić(...)podzielić na mniejsze kawałeczki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut. Następnie wyłożyć na sitko i odcisnąć powstały płyn. Paprykę pokroić w cieniutkie małe plasterki i oprószyć 1/2 łyżeczki soli. Koperek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja sosu. Dobrym sposobem
Kuchcik gotujemała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty(...)lekko wciskając je w masę. Na koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz posolić
Sztuka gotowania w/g Samirywaga netto, po odcedzeniu z zalewy); 1 duża czerwona papryka; 1 duża żółta lub zielona papryka; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1 łyżka ziaren sezamu; 1/2 pęczka natki pietruszki. SOS SŁODKO - KWAŚNY 8 łyżek octu jabłkowego (lub octu winnego z białego wina); 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżki ketchupu(...)łyżeczki). Wlać ocet jabłkowy (8 łyżek), ketchup (3 łyżki), sos sojowy (2 łyżki), zimną wodę (4 łyżki) i dokładnie wymieszać. Do sosu dodać mieszaninę mąki kukurydzianej z wodą i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. Tak przygotowany sos odstawić na bok. CIECIORKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Cieciorkę odsączyć na sicie z zalewy. Papryki umyć, osuszyć
Gospodyni Miejska