biała i czerwona 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 0,5 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 1 łyżka soli 1/2 szklanki octu jabłkowego tu 3 duże łyżki miodu ,albo cukru do smaku
w mojej kuchniSkładniki : 3 kg zielonych, gruntowych ogórków 1 kg młodej cukinii 1/2 kg marchwi 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli 1/4 szklanki soli 7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 1 i 1/2 łyżki soli dodatkowo: Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego
Proste Potrawyzapoznania się z tym prostym przepisem, jako alternatywa dla sałaty z sosem vinegret. SKŁADNIKI: 1-2 zielone ogórki 3/4 puszki kukurydzy 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli czerwonej 1 brzoskwinia (idealana-to słodka i twarda) Świeży koperek Biały ocet balsamiczny lub cytryna Sól Pieprz Oliwa z oliwek Syrop klonowy-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Kukurydzę odsączany, ogórki obieramy ze skórki-następnie wszystko drobno kroimy
Kopystką po garachkapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę... Przyprawy proponuję żeby dostosować
chleba naszegopapryczka chilli 4 łyżki oleju (u mnie 2 oleju kokosowego i 2 oleju palmowego) 5 łyżek octu jabłkowego 2 liście laurowe przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę wraz z papryczką chilli poszatkuj i smaż na rozgrzanym oleju przez
Zdrowie na języku :Pjajko 0,5 szkl wody ZALEWA 2 szkl wody 0,5 szkl oleju słoiczek koncentratu 4 łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor
Pieguskowa Kuchniapomidorach (warto czytać skład , im krótszy tym lepszy :D ) 6 czarnych oliwek 1/2 kostki wędzonego tofu (odsączonego) pół łyżeczki wędzonej papryki ( może być też słodka) suszony czosnek niedźwiedzi sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyżeczka łagodnej musztardy świeży koper PRZYGOTOWANIE: Odsączone tofu miksujemy z sokiem z cytryny (lub octem) , następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Pasta najlepiej
Marcepanowa kuchniacebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone mięso zanurzyć w solance
Dobra karmalubisz tylko te smaki, które już znasz. Składniki: puszka pomidorów w kawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 papryki pół pęczka posiekanego szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Jak przygotować koktajl gazpacho? Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko
Ugotowane pozamiataneslow cookera i czekamy, aż mięso będzie chrupiące i brązowe. Składniki na malinowy sos bbq: 1 ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego ⅓ szklanki miodu 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki chilli 1 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczki pieprzu 250 gram malin 2-3 papryczki chilli (użyj mniej jeśli
PaleoLifeszklanki bułki tartej, olej do smażenia, Zalewa: 3 szklanki wody, 2 cebule pokrojone na piórka, 1/2 szklanki keczupu pikantnego, 6 łyżek octu, 3 łyżki oleju, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Skrzydełka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Mięso wyjmuję z wywaru i studzę. Skrzydełka
Tradycyjna kuchnia Kasiwoli Składniki na ciasto zmiksować i zatapiać w nim rybę smażyć;) ZALEWA: 2 szkl. wody 0,5 szkl. oleju 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego WARZYWA 4 cebule, słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych pokroić w kostkę, wszystko poddusić i wlać do zalewy;) SMACZNEGO
Moje Słodkie PiekiełkoProponuję na ostatki sałatkę na ostro. SKŁADNIKI: marynowane warzywa: marchewka, mała cebula, (dałam również taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach, SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy
Kuchnia Beatydzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu przekładam na garnka. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. Odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasimałe kurczaki po ok 1,5 kg marynata 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć
Gotowanie jest łatweczarne , powinny być fioletowe z pestkami z anyżkiem, mniam. Jak się nie ma co się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie
Z Kuchni Do Kuchniczarne , powinny być fioletowe z pestkami z anyżkiem, mniam. Jak się nie ma co się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie
Z Kuchni Do Kuchniteż niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania pieczeni Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski
Miód i pieprzPolecam! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę, czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć
Kuchnia domowa Anirukoli 1 pierś kurczaka10 g serka typu włoskiegopomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)0,5 szklanki kaszy jaglanej1 łyżka masłatymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprzsos:1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z cytryny0,5 łyżeczki octu jabłkowego1 łyżka oliwysól i pieprz(wszystkie składniki łączymy)Przygotowanie:Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem
Niezły Młynekkroimy cieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz. Zalewa : 20 łyżek oliwy z oliwek 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 2 szklanki cukru 1 łyżka ostrej, mielonej papryki Przygotowanie: Po 6 godz. ogórki odciskamy z zalewy solnej i nakładamy do słoiczków ( dość ciasno) Zalewę gotujemy i wlewamy do słoiczków z ogórkami
Proste Potrawykarkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Pokaż resztę
w kuchni i w ogrodziekarkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu
prawdziwe jedzeniepomidorów 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g suchej kiełbasy na sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka czerwonego octu winnego 4-5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka pieprzu sól 300 ml wrzątku do kaszki Link do filmu z przygotowania : Kaszka kuskus z cieciorką Przygotowanie(...)skórką na mniejsze kawałki. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, Kiełbasę kroję w nie za dużą kostkę. Przygotowanie sosu: Do miseczki przeciskam przez praskę czosnek, dodaję wszystkie przyprawy, ocet, oliwę, sok z cytryny i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do wystudzonej kaszki dodaję wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam
Uwaga Babcia Gotujenaczynia wlewamy 2 szkl. oleju, dodajemy: jajko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki octu i blenderem mieszamy na wysokich obrotach 10 s zaczynając od dołu ku górze i z powrotem. Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, paprykę i cebulę kroimy dowolnie w kostkę-piórka-talarki-słupki... jak kto lubi żeby było ładnie. Potem
chleba naszegomamy naszą kiszoną kapustę białą a w Azji mają Kimchi - kwaszoną pekińską kapustę z dodatkiem octu ryżowego. Dodaje się do niej min. bardzo dużo czosnku, cebulę i pastę z dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest(...)czasie można kapustę przemieszać dłońmi. pasta czosnek+chili: imbir posiekać i wrzucić z czosnkiem do malaksera, zemleć. Dodać chili w proszku i cayennepeper, pastę z fasoli i ocet ryżowy oraz sos ostrygowy i cukier. Dodać następnie też łyżkę wody lub dwie tak by po zmieleniu powstała gęsta pasta. Dodać do pasty cebule i szczypior, wymieszać i marynować tak przez kilka
Sztuka gotowania w/g Samirysię nie zmarnuje! Oj, nie! :) SKŁADNIKI: 2 cykorie (albo i więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie(...)kroimy wzdłuż na połówki, usuwając środek, tak by powstały łódeczki, które to umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (z odrobiną oliwy) i pieczemy przez kilka minut. Środek cykorii szatkujemy, podobnie cebulę, paprykę, różyczki brokułów kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę
wege i kropkabasmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko
Zofianałyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 18 małych listków bazylii Mięso mielone dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną dosyć drobno bazylią, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i ok. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego. Papryki i cukinię pokroić w kosteczkę i przesmażyć 2-3 minuty na patelni wysmarowanej delikatnie(...)minut. W tym czasie przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki tj. łyżkę oliwy, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę czerwonego octu winnego. Po upieczeniu na talerz najpierw wyłożyć naprzemiennie pomidory i bakłażana, posmarować dressingiem, posypać listkami bazylii. Na sałatce z warzyw wykładać kotlety. Danie podawać od razu po przyrządzeniu. 1 porcja
Dietologselera 3-4 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować(...)drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W wywarze ze skrzydełek ugotować marchew, seler. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotować do miękkości. Wlać ugotowane buraki. Dodać odcedzoną ugotowana ciecierzycę. Dodać
Czerwień i błękitobecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem
Powiedz dietom nieczerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej papryczki chili 1 łyżeczka kminu(...)ogniu przez 10 minut. Sos zagęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wody. Ściągnij z ognia. Dopraw octem winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie
Niedzielny kucharzłyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili
Niedzielny kucharzwody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej papryki Tuńczyk z buraka: 2 podłużne buraki(...)żaroodpornego naczynia, wlewamy płynny olej kokosowy, ocet sojowy i wsypujemy glony. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 20-25 minut w 220°C, mieszając od czasu do czasu, aż marchew stanie się miękka, ale nie będzie się jeszcze rozlatywać. Wyjmij i ostudź całkowicie. A następnie zalej olejem lnianym i posyp wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 1 dzień
Food Square