papryka w occie - 3457 przepisów (strona:144/231)

Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 241

upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka 1 mała papryka żółta 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 1 pomidor (u mnie malinowy) Ulubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki oregano Sos jogurtowo-musztardowy: 1 mały jogurt

Fabryka pomysłów
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 193

konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała.         Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kurczak słodko-kwaśny 281

biała cebula - 1 mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu brązowego Marynata do kurczaka: - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: - 5 łyżek octu ryżowego* - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżeczki jasnego(...)lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli

Corner With Recipes
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 303

zimnej wody, ocet winny i całość wyrabiamy dłonią przez 3-4 minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy(...)pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan

Karo in the Kitchen
Indyk z ajvarem i szpinakiem 242

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Indyk z ajvarem i szpinakiem 184

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Jak przygotować grilla 220

grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu sylwestrowe 447

Polędwiczki z szałwią Polędwiczki z pieczarkami  Pierożki meksykańskie  Parówki z serem Samosa Dania zimne: Klopsiki w occie Roladki z bagietki  Roladki z tortilli Koreczki  Pieczarki marynowane  Pomidorki faszerowane Sałatka z brokułem i słonecznikiem Sałatka z papryką i słonecznikiem Sałatka meksykańska Sałatka z tortellini Sałatka z suszonymi pomidorami Sałatka niemiecka

Pobite gary Barbary
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 157

obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 kg cebuli, pokrojonej w piórka 1 litr łagodnego keczupu 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy

Moja Książka Kucharska
Sałatka ze świeżą figą 184

główki sałaty lodowej Przygotowanie : Umyte figi pokroić w cienkie plastry lub półplastry Kukurydze osączyć, sałatę pokroić w piórka, a umytą paprykę w kostkę Składniki wymieszać ostrożnie i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: ok. 2-3 łyżeczki miodu łyżka octu balsamicznego ok.2 łyżkek soku z cytryny łyżka lub dwie oliwy Składniki wymieszać najlepiej w małym słoiczku, polać przed podaniem

Proste Potrawy
Sałatka z ogórków z papryką i selerem 250

sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :) SKŁADNIKI: 4 kg małych  ogórków 0,5 kg cebuli 2 szt. czerwonej papryki 2 szt. selera ZALEWA SOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE: Warzywa kroimy w słupki

Kopystką po garach
Ketchup z cukinii 137

odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków

Magiczne Życie Marty
gazpacho vel chłodnik pomidorowy 155

składniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą

Domowy Smak Jedzenia
Ratatouille (ratatuj) 179

prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu .       Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Cukinia z papryką z chrzanem 195

wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne paski. Na dno słoika włożyć kwiat kopru ogrodowego, cebulkę. Poukładać na przemian paprykę i cukinię. Dodać jeszcze kawałek świeżego korzenia chrzanu ( 3 x 1 cm) Zalewa – do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować, wymieszać i lekko przestudzić. Zalać tak żeby wszystko w słoiczku było przykryte. Zakręcić słoiczki

Kuchnia Pokoleń