papryka w occie - 3457 przepisów (strona:141/231)

Ketchup z dyni 216

odstawić do wystygnięcia i zmiksować na papkę. Następnie dodajemy: 2,5 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez

Kolorowa kuchnia Elki
Kalafior Kung Pao 247

średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, pomarańczowa papryka; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem ; 1/3 szklanki nieprażonych orzechów nerkowca (u mnie z braku - niesolone orzeszki ziemne); 1 łyżeczka płatków chili; 2 łyżki oleju. SOS: 2 łyżki octu ryżowego; 2 łyżki dobrej jakości ketchupu; 4 łyżki jasnego sosu sojowego(...)Sposób przygotowania: SOS: Do miseczki wlać ocet ryżowy, ketchup, sos sojowy i wodę. Dodać cukier trzcinowy i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek. KALAFIOR KUNG PAO: Makaron ugotować, w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na niewielkie różyczki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek

Gospodyni Miejska
Kolorowe faszerowane jajka - Wielkanoc 209

jajka 6szt (wedle upodobania) majonez 3-4 łyżki  łyżeczkę musztardy  sól, pieprz do smaku słodka papryka do posypania szczypiorek kiełki ulubione mix sałat wedle upodobania  barwiki spożywcze w żelu lub proszku (z każdego koloru wystarczy ociupinka) po łyżeczce octu dla intensywności koloru (można pominąć, ocet nie zmieni smaku białka) ciepła woda po ok 3/4 szklanki(...)ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy uważając, aby nie uszkodzić białka. Przekrawamy na pół, żółtko wyciągamy do miseczki. W szklankach przygotowujemy nasze barwinki, woda ciepła, szczyptę barwika(polecam rękawiczki),łyżeczkę octu. Do tak przygotowanych barwików wkładamy nasze białka, odstawiamy na chwilkę, wyciągamy, jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry. Między czasie szykujemy nasze żółtka. Żółtka

Basia w kuchni
Zapiekane awokado z chilli podane z jajkiem po benedyktyńsku na kalarepie 180

Składniki: (na 2 porcje) 1 średniej wielkości kalarepka 2 jajka 1/3 łyżeczki octu 1 awokado pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli około 6-8 oliwek zielonych szczypta soli szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki czerwonej szczypta bazylii garstka suszonych pestek dyni dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę Dekoracja: kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki(...)Awokado umyć dokładnie i przekroić wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać. 2. Do otworka po pestce, nałożyć Apetinę, chilli, oliwki i ser camembert 3. Doprawić bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką 4. Całość posypać pestkami dyni 5. Podczas pieczenia przygotować kalarepę oraz jajko Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni. Kalarepka: 1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki

KreatywnePiny
Sushi 214

macie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi.  Składniki : Ryz : 300g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania(...)zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut nie zdejmując pokrywki. W międzyczasie przygotować zaprawę do ryżu - niewielkiej miseczce wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Gorący ryż przełożyć do dużego płaskiego naczynia, wlać zaprawę i delikatnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przygotowanie sushi Na macie do zawijania sushi położyć płat prasowanych

Codzienne Gotowanie
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 252

plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory   2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy(...)czas smażenia  powinien wynieść około 16-20 minut. Wszystko zależy od wielkości polędwiczki. Najlepiej po upływie 15 minut sprawdzić stopień wysmażania mięsa nacinając je delikatnie nożem.  Papryki, pomidory, czosnek upiec w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (skorka powinna zrobić się czarna). Ja swoje warzywa opiekałam około 15 minut w temperaturze

Mania Gotowania
Ketchup z cukinii 192

duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna ziela anielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne (tylko jeżeli lubicie ostre potrawy) Przygotowanie ketchupu z cukinii: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)czasu mieszając. Pomidory obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i gotuj wraz z ketchupem przez 30 minut, aby odparowała woda. Kolejno dodaj cukier, ocet, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Całość gotuj tym razem pod przykryciem przez 20 minut na niewielkim ogniu. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy

KuchniaWeDwoje.pl
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 245

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża

DefinicjaSmaku
Bezglutenowa pizza sycylijska 212

łyżki ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszone oregano pieprz cayenne Dodatki do pizzy: 1 średni bakłażan 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 1/2 kg pieczarek kapary w zalewie Przygotowanie Ciasto: Mleko roślinne lekko podgrzewamy, następnie(...)część podgrzanego mleka roślinnego. Do większej miski przesiewamy mąkę. Małymi porcjami dodajemy do przesianej mąki mieszankę z nasionami lnu oraz drożdże. Ugniatamy na gładką masę. Mieszamy sodę oczyszczoną z octem jabłkowym, dodajemy szybko do ciasta. Ciasto wykładamy na płaską formę do pieczenia pokrytą wcześniej papierem do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Gotowe pizzę

Moja Mama Gotuje
śledź w sosie pomidorowym... 212

pomidorowy 1 litr, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, cukier 2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, koperek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki duże filety śledziowe przeciąć na połowę, posypać papryką, kucharkiem, pieprzem, koperek z czosnkiem zmiksować w rozdrabniaczu na bardzo gorącym oleju smażyć obsypane mąką filety śledziowe

W Mojej Kuchni Lubię
całkiem inny śledź po cygańsku 172

filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren(...)soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie

Miód i pieprz
Ryba po japońsku 404

Składniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy

KUCHNIA POLSKA
SUSHI 186

ryżu: 125 ml octu ryżowego (lub jabłkowego) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli Składniki do roladek: płaty wodorostów nori, marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia,  krewetki,  awokado,  marynowaną rzodkiew, ogórka,  paprykę,  paluszki krabowe(...)Nori układamy błyszczącą stroną do dołu. Ręce namoczyć w wodzie z octem. Powinno się pozostawić około 4 cm pustego płata wodorostu. Posypałam ryż sezamem. Na środku posmarowałam wasabi. Rozłożyłam na środku płaty różowego imbiru marynowanego. Następnie na nim ułożyłam wędzony łosoś. Kolej na pozostałe składniki. Surimi, awokado, paprykę, żółtą rzodkiew. Teraz należy unieść kciukiem makisu, przytrzymując składniki pozostałymi palcami

potrawyregionalne
szakszuka – mój własny „bałagan” 281

słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe pomidory, 1 mała cebulka, pół papryki, 1 ząbek czosnku, inne ulubione dodatki (patrz niżej), pęczek szczypiorku lub inne świeże zioła, sól, pieprz oraz inne przyprawy (np. odrobina chilli czy octu do smaku, kmin rzymski itp.). Na patelnię możemy dodać również domową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko(...)wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą. Cebulkę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli i dodajemy resztę warzyw

Gar Zdrowia
Surówka z kapusty pekińskiej 199

przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie : Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba, zostawić tyko miękką część. Liście kapusty pekińskiej poszatkować i wrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę.  Rzodkiewki zetrzeć na tarce

Codzienne Gotowanie