papryka w occie - 3457 przepisów (strona:149/231)

Ryba po japońsku 296

Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz olej do smażenia   Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli     Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki(...)dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem *** *** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju *** *** Do cebuli dodajemy paprykę oraz ogórki i całość dusimy kilka minut pod przykryciem *** *** W osobnym

Blog z Apetytem
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 165

Smakowy – 3 łyżki- zimne masło – 1 łyżeczka- ocet balsamiczny – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- cukier – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.Wkładamy(...)jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ).Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!    Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica

Ostra na Słodko
Quinoa – komosa ryżowa – sałatka tajska z orzechowo-imbirowym sosem 227

Szykujemy dressing, mieszając kolejno masło orzechowe, miód, imbir, sok z limonki, olej, ocet, sos sojowy. Mieszamy aż mikstura będzie gładka i kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej oleju lub odrobinę wody żeby ją rozrzedzić. Wymieszajcie dressing z ugotowaną quinoą – powinna część sosu wchłonąć. Drobno kroimy paprykę, selera naciowego, szczypior. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka(...)łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody do jej ugotowania 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, sezamowego, ryżowego lub rzepakowego 1 łyżka czerwonego winnego octu

Karo in the Kitchen
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 209

dalszej obróbki, szalotkę , związane gałązki pietruszki i czosnek wyrzucamy, wywaru nie wylewamy! Dwa ząbki czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę(...)pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili (bez nasion) 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów z zalewy 1 mały bakłażan 1 cebula szalotka 1 średni pomidor papryka wędzona ostra sól

Karo in the Kitchen
Sałatka z białej kapusty 461

Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % (ja daje nieco mniej) Kapustę posztkować na szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Ja kroje nożem(...)pokroić w półplastry. Następnie pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce i zasypać solą. Ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 4 godziny aby warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.  Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć

Monia miesza i gotuje
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 194

pomidorów bez skóry z zalewą lub 3 – 4 świeże pomidory, bez skóry garść liści bazylii 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy nierafinowana sól, przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano(...)minuty, mieszając okazjonalnie. Dodać marchewkę, seler i czosnek wraz z niepełną łyżeczką soli – podsmażyć przez około 5 minut. Po tym czasie dodać drugą łyżkę oliwy i przyprawy (kurkumę, paprykę, kolendrę, kozieradkę, kumin), przesmażyć przez minutę. Dodać soczewicę oraz wodę, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż soczewica wchłonie większość płynu (około 5 – 8 minut). Dodać

Even Better Food
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 170

łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki w proszku kilka plasterków sera camembert pomidorki truskawkowe do dekoracji Oliwki, pomidory i czosnek drobno posiekać, zalać kilkoma łyżkami oleju i odstawić na pół godziny. Jabłka obrać, pokroić w talarki, skropić octem balsamicznym, obtoczyć w łyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę

KUCHARNIA
76 przepisów na jesienne obiady 152

warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta(...)Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo

Moja smaczna kuchnia
Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 206

upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka 1 mała papryka żółta 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 1 pomidor (u mnie malinowy) Ulubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej) 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki oregano Sos jogurtowo-musztardowy: 1 mały jogurt

Fabryka pomysłów
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 157

konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała.         Wykonanie : wymoczone płaty /moczyć w wodzie z octem, ilość octu zależy od gustu smakowego - przez dwa dni/ skropić sokiem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kurczak słodko-kwaśny 237

biała cebula - 1 mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki ryżu brązowego Marynata do kurczaka: - 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: - 5 łyżek octu ryżowego* - 4 łyżki cukru brązowego - 3 łyżeczki jasnego(...)lodówki na co najmniej pół godziny. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż cukier się rozpuści. Cebule pokrój w grubszą kostkę, paprykę, marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli

Corner With Recipes
Włoska zupa pomidorowa z klopsikami z surowej kiełbasy 253

zimnej wody, ocet winny i całość wyrabiamy dłonią przez 3-4 minuty, do czasu aż masa stanie się spoista i kleista. Nie potrzeba jajek – masowanie mięsa z wodą sprawi, że uwolnią się połączenia kolagenowe i fragmenty mielonego mięsa połączą się. Z masy mięsnej formujemy dłońmi 20 okrągłych mini-klopsów, wielkości orzecha włoskiego, odkładamy klopsy na deskę. Paprykę myjemy i pozbawiamy(...)pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan

Karo in the Kitchen
Indyk z ajvarem i szpinakiem 190

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Indyk z ajvarem i szpinakiem 139

jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka

I LOVE LIFE
Jak przygotować grilla 181

grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu sylwestrowe 417

Polędwiczki z szałwią Polędwiczki z pieczarkami  Pierożki meksykańskie  Parówki z serem Samosa Dania zimne: Klopsiki w occie Roladki z bagietki  Roladki z tortilli Koreczki  Pieczarki marynowane  Pomidorki faszerowane Sałatka z brokułem i słonecznikiem Sałatka z papryką i słonecznikiem Sałatka meksykańska Sałatka z tortellini Sałatka z suszonymi pomidorami Sałatka niemiecka

Pobite gary Barbary
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 123

obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 kg cebuli, pokrojonej w piórka 1 litr łagodnego keczupu 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy

Moja Książka Kucharska
Sałatka ze świeżą figą 146

główki sałaty lodowej Przygotowanie : Umyte figi pokroić w cienkie plastry lub półplastry Kukurydze osączyć, sałatę pokroić w piórka, a umytą paprykę w kostkę Składniki wymieszać ostrożnie i polać przygotowanym sosem. Składniki na sos: ok. 2-3 łyżeczki miodu łyżka octu balsamicznego ok.2 łyżkek soku z cytryny łyżka lub dwie oliwy Składniki wymieszać najlepiej w małym słoiczku, polać przed podaniem

Proste Potrawy
Sałatka z ogórków z papryką i selerem 211

sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :) SKŁADNIKI: 4 kg małych  ogórków 0,5 kg cebuli 2 szt. czerwonej papryki 2 szt. selera ZALEWA SOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE: Warzywa kroimy w słupki

Kopystką po garach
Ketchup z cukinii 104

odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków

Magiczne Życie Marty
gazpacho vel chłodnik pomidorowy 122

składniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą

Domowy Smak Jedzenia
Ratatouille (ratatuj) 142

prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu .       Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Cukinia z papryką z chrzanem 161

wyciąć nasionka i błonki. Pokroić w podłużne paski. Na dno słoika włożyć kwiat kopru ogrodowego, cebulkę. Poukładać na przemian paprykę i cukinię. Dodać jeszcze kawałek świeżego korzenia chrzanu ( 3 x 1 cm) Zalewa – do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować, wymieszać i lekko przestudzić. Zalać tak żeby wszystko w słoiczku było przykryte. Zakręcić słoiczki

Kuchnia Pokoleń
KORECZKI Z OGÓRKÓW 153

koreczki z ogórków  Składniki: 4 kg małych ogórków ze skórką ćwiartkowy słoiczek cebuli dymki 3 czerwone papryki 3 żółte papryki 1 duży seler 1 szklanka soli ziele angielskie liść laurowy gorczyca 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Warzywa pokroić w grubsza kostkę, zalać solanką na 3 godziny. (Solanka to 1 szklanka soli i wody tyle

Darcia w kuchni
PROSTA SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW 177

obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka. Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji

Walijskie Pichcenie
159. Sałatka ogórkowa na zimę 143

soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy 1 szklanka octu Wymieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować 10 minut

Jadło i czytadło
Pieczone żeberka w marynacie miodowej 103

główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania