 Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 375
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 375jest to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki(...)kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor
Mania Gotowania Ryba w sosie pikantnym z warzywami 253
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 253postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki(...)Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki
Fabryka pomysłów Pasta z wędzonej ryby i chili 213
Pasta z wędzonej ryby i chili 213bardzo mięsista i właściwie nie przypomina typowej wędzonej ryby jak makrela czy nawet węgorz, myślę, że bardzo podobny smak uzyska się z pieczonej lub smażonej ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!). Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami
Kuchnia Prezydentowej Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 203
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 203niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna(...)się do filmików, w których Dorota podejmuje wyzwania kulinarne), a kto razem kulinarnym mistrzem, jakim bez wątpienia jest Karol Okrasa, bierze byka za rogi, czy w tym przypadku raczej ryby za płetwy i przystępuje do dzieła! Przepisy zaczynają się dopiero od strony 70-tej (a stron jest blisko 300). A to oznacza, że te pierwsze kilkadziesiąt stron to "Rybne
bistro mama Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 224
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 224winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami(...)złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną rybą. Bardzo dziękuję markom Kikkoman i Tabasco za zaproszenie na te świąteczne i bardzo inspirujące warsztaty
Kulinarne przygody Gatity Domowe paluszki rybne 331
Domowe paluszki rybne 331obiad. Klasyczna ryba powoli zaczyna się nudzić. Wpadłam więc na pomysł zrobienia domowych paluszków rybnych . Te kupione w sklepie zawierają w swojej panierce bardzo dużo tłuszczu. Te, które przedstawię Wam poniżej też zawierają tłuszcz, ponieważ smażone są na oleju, ale jest go znacznie mniej! Poza tym mam pewność, że pod panierką kryje się nie 70% a 100% ryby(...)Kroimy rybę na plastry o szerokości około 2 cm (dobrze, jeśli filety ryby są grube). Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron. W trzech miseczkach przygotowujemy: w pierwszej mąkę połączoną z papryką mieloną, w drugiej rozbełtane jajko, w trzeciej bułkę tartą. Po kolei zanurzamy rybę w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy
Anielska Kuchnia Ani Filet z dorsza w koperkowej panierce 211
Filet z dorsza w koperkowej panierce 211Smażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:). 2 rybne filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku 1 jajko(...)sól, pieprz cytryna olej 1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i posiekanym drobno koperkiem. W drugiej misce widelcem rozmącamy jajko. 2. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Maczamy w jajku, panierce, ponownie w jajku i panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem skrapiamy cytryną
Szefowa kuchni Wegańskie kotlety z selera 263
Wegańskie kotlety z selera 263laurowe, 3 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli woda olej do smażenia kolory pieprz, sól do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks(...)przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli
Mój pomysł na Dorsz smażony w tempurze 271
Dorsz smażony w tempurze 271zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię w którym smaży się ryby, krewetki, warzywa na głębokim tłuszczu. Najważniejsze w przygotowaniu tempury jest aby woda była lodowata, można ją dodatkowo schłodzić kostkami lodu i aby nie mieszać jej zbyt długo, gdyż za sprawą(...)ciasto nie będzie już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście są ok ;) Na dzisiaj mam dla was dorsza smażonego w tempurze, panierka jest idealnie chrupiąca, a ryba rozpływa się w ustach. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza smażonego w tempurze: 4 filety z dorsza 1,5 szklanki mąki 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Delusional Trine Ryba w migdałach 195
Ryba w migdałach 195filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach Składniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około
Mania Gotowania Ryba sezamowa 222
Ryba sezamowa 222domu tak często jak starsza latorośl jest chora lub ma wolne. Tym razem jednak na nasz niedzielny obiad była ryba w sezamie. Wersja lżejsza od tej bo panierka delikatniejsza i mniej wciągająca olej, a równie smaczna. Składniki: filety z ryby, mąka, sezam, jajko, sól, olej Przygotowanie: na jednym talerzu wymieszać mąkę pół na pół z sezamem i trochę posolić
Państwo Wojtczuk gotują Tradycyjny Karp Smażony 1231
Tradycyjny Karp Smażony 1231smażony karp w złocistej, chrupiącej panierce w formie dzwonka to klasyka wśród wigilijnych potraw. Ryba w takiej formie jest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp
Słodka Strona Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 189
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 189kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha
DefinicjaSmaku Dukkah – egipska mieszanka przypraw 211
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 211czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę
Karo in the Kitchen Panierowane pulpeciki rybne 300
Panierowane pulpeciki rybne 300SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza, mintaja lub innej ryby 2 jajka ( jedno zużyć do panierki ) bułka tarta pół cebuli olej do smażenia nać pietruszki mąka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozmrozić filety, zmielić razem z połówką cebuli i odrobiną natki pietruski . Do zmielonej ryby dodać 1 jajko i 4 łyżki bułki tartej, sól do smaku
zielonacukinka