 Ryba w  ziemniaczanej panierce. 175
Ryba w  ziemniaczanej panierce. 175Już kilka razy słyszałam, że taka ryba jest bardzo dobra, a i panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów, ale zrobiłam je po swojemu. Myślę, że im prościej tym lepiej! SKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy(...)kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą, każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką, smażymy na maśle z obu stron po 5 minut, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 2-3 minuty z każdej strony, odkrywamy, chwilę smażymy na złoty
Kuchnia Beaty Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 248
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 248Widlak biały to nic innego jak ryba z rodziny dorszowatych, więc biała o soczystym, delikatnym mięsie. Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu
Moje Małe Czarowanie DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 231
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 231wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie szpinaku i sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół(...)każdym kęsem. SKŁADNIKI: filety z dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza
Kuchnia Paulettes Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 393
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 393rodziny. Aby tradycji stało się za dość na stole musi pojawić się ryba. Proponuje POLĘDWICZKI Z DORSZA W KOLOROWEJ PANIERCE . Dorsz jest bardzo smaczną i delikatną rybą zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom waszej kolacji. Na deser proponuje przepyszną i błyskawiczną w wykonaniu SZARLOTKĘ SYPANĄ Mam nadzieję
kuron.com.pl Łosoś panierowany w dukkah – z ziemniakami, sosem i sałatką 208
Łosoś panierowany w dukkah – z ziemniakami, sosem i sałatką 208ości – czasami się zdarzają, warto rybę ‘pogłaskać’ i przekonać się, czy nie ma żadnych niespodzianek. Kroimy filet w poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie solimy rybę od strony mięsa i od tej samej strony panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora(...)usmażone kawałki łososia, chrupiącą panierką do góry. Całość dekorujemy sosem jogurtowym i podajemy od razu. Pyszny, wbrew pozorom lekki i bardzo satysfakcjonujący posiłek. Polecam Wam tak podanego łososia na obiad lub kolację. SKŁADNIKI porcja dla 2 osób 300g filetu z łososia atlantyckiego 2-3 pełne łyżki dukkah 3-4 łyżki oleju ryżowego do smażenia ryby 4-5 średniej wielkości
Karo in the Kitchen Okoń w płatach migdałowych z frytkami 189
Okoń w płatach migdałowych z frytkami 189solę i pieprzę. Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą. Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dnia Panierka paleo 247
Panierka paleo 247dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka panierka doskonale się sprawdza do ryb i drobiu. Świetnie do niej pasuje nierafinowany olej kokosowy , ale do smażenia można też wziąć rafinowany olej kokosowy albo masło klarowane. Zobacz też : mąki w kuchni paleo(...)mąka ararutowa nie), choć niestety potencjalnie mogą uczulać i osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny uważać. Nasiona i orzechy są także generalnie dozwolone na diecie FODMAP . W porównaniu do klasycznej panierki, większość z opisanych powyżej można zaklasyfikować jako niskowęglowodanowe . Smacznego! Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta
PaleoSMAK MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ 335
MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ 335dość spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10% (użyłam octu Parczew) * 5-6 liści laurowych * 7-8 ziarenek ziela angielskiego * mąką do panierki * olej do smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać
Zrób to smacznie Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 179
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 179utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak
Truskawkowa Fiesta Dorsz  w orzechowej panierce 139
Dorsz  w orzechowej panierce 139Blueberry Corner by "jagodzianka" Dorsz w orzechowej panierce przełamuje wszelkie stereotypy na temat ryb. Kiedy byłam dzieckiem niespecjalnie lubiłam dania rybne. Nie wiem czym … Przeczytaj cały artykuł Post Dorsz w orzechowej panierce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Dorsz w panierce sezamowej 223
Dorsz w panierce sezamowej 223stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej. Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym(...)minut z każdej strony. Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dorsz w panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude, bardzo delikatne i kruche, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele
mojewypiekiinietylko Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 268
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 268staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń. Obiad z rybą, to nie musi być tylko ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym(...)cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania gęstej, jednolitej emulsji. W tak przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut. Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego
Jacob Tastes Łosoś na parze czy dorsz w migdałach ? 181
Łosoś na parze czy dorsz w migdałach ? 181document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); U nas w domu, każdy lubi rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone(...)minut pod przykryciem. Natomiast dorsza obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami z masłem, rozmarynem i czosnkiem Smacznego
MarciochaKucharzy KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 303
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 303odżywiania ) Patent z pozbyciem się ości znacie już w przepisu na karpia w kokosowej panierce , ale przypomnę Aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby na wylot. Ja wybieram zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już
Ola la LCHF Złociste plaże = złocista sola 220
Złociste plaże = złocista sola 220nadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się moje najlepsze "ja". Także w kuchni udziela mi się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać(...)posyp mieszanką listków estragonu i natki pietruszki. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochanie