pani - 2050 przepisów (strona:6/137)

Cytrynowe tagliolini z łososiem! 100

Makaron to zdecydowanie jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków. Uwielbiam szczególnie ten kolorowy. Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że

Kuchnia Pani Wiosny
Kremowa cebulowa! 146

Przez ostatni deszczowy tydzień sierpnia, poczułam jesienny klimat i od razu pomyślałam o zupie cebulowej! Cebula jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach

Kuchnia Pani Wiosny
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 187

Pamiętam, kiedy dwa lata temu pierwszy raz zrobiłam kurczaka w płatkach kukurydzianych. Chciałam wtedy wyczarować coś dobrego, niebanalnego i zachwycić osobę, której zaserwowałam to danie. Od

Kuchnia Pani Wiosny
Babka ziemniaczana! 136

Z babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można

Kuchnia Pani Wiosny
Jesienna herbata z sokiem malinowym... 120

Późnym latem ogród jest jeszcze pełen słodkich malin... U mnie co roku jest ich bardzo dużo i nie wyobrażam sobie żeby jesienią i zimą zabrakło mi

Kuchnia Pani Wiosny
Krem z cukinii i czosnku! 126

Z jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie

Kuchnia Pani Wiosny
Grzybowa! 144

Lubicie? Ja bardzo! We wrześniu grzyby są świeże i aromatyczne, a razem z nim przynosimy w koszyku przecudny, orzeźwiający zapach lasu. Uwielbiam te poranki, kiedy budzi

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z włoskim fenkułem i smażoną dynią. 197

Składniki na 4 porcje: 1 duży koper włoski (fenkuł) 200g dyni 1 średnia sałata lodowa 4 pomidory 100g białego sera z mleka owczo-krowiego szczypiorek orzechy

Kuchnia Pani Wiosny
Cesarski strudel! 224

Strudel z jabłkami to specjał kuchni wiedeńskiej, a na stoły cieszyńskie trafił po 1526r., kiedy to austriaccy Habsburgowie zostali władcami Księstwa Cieszyńskiego, a samo miast nabrało

Kuchnia Pani Wiosny
Pomarańczowa zupa z dyni! 107

Nigdy nie byłam fanką dyni, nie licząc chlebka dyniowego z pestkami z tegoż właśnie warzywa na wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam

Kuchnia Pani Wiosny
Tort śmietankowy. 120

Biszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 146

Słysząc słowo szarlotka, już wszystko zostaje wypowiedziane. Za tym wypiekiem przepada prawie każdy. Można też go kupić w każdej cukierni, kawiarni, a nawet w McDonaldzie. Nic

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z granatem i kurczakiem. 150

Udało mi się jeszcze przed zimowym mrozem zerwać ostatnie kwiaty z ogrodu. Przypominają teraz ciepłą jesień, która do niedawna nas rozpieszczała. By przywołać siłę koloru proponuję

Kuchnia Pani Wiosny
Dzik w kuchni i purée z selera! 134

Podziwiam ludzi z pierwotnym instynktem zdobywania pokarmu. Myśliwych, którzy tropią i ścigają wypatrzone przez siebie zwierzę. Nigdy nie byłam na żadnym polowaniu i trudno wyobrazić mi

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet myśliwski. 134

Najbardziej w domowej kuchni cieszy mnie fakt, że znamy każdy składnik, wiemy skąd pochodzi i jak wygląda. Dzięki temu unikamy niespodzianek jakie czyhają na nas w

Kuchnia Pani Wiosny