wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze. Ku mojemu zdziwieniu dzieciom bardzo zasmakowały i zajadały się nimi z apetytem w ramach kolacji. Powiem(...)rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeni wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plDopadł mnie "niedobór" cukru. Jesienna aura sprawia, że mam ochotę na słodkości (o czym świadczą dwa wciągnięte przeze mnie pączki). Jakoś też bardziej chce się piec, ponieważ latem, sama myśl o włączonym piekarniku powodowała przerażenie. Dlatego u mnie sezon na pieczenie przysmaków słodkich i słonych wre! Te ciasteczka robią furorę wsród moich znajomych i każdy pyta, o przepis
Smakuj życie!cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki https://www.youtube.com/watch?v=Jc1B4WdWBdw Przygotowanie : Ciasto na pączki możemy przygotować robotem lub ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) i jedną dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką(...)swoją objętość . Moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Po 40 minutach formowanie pączków : Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką , przerabiam kilka razy i dzielę je na 16 w miarę równych kawałków ( żeby łatwiej było
Uwaga Babcia Gotujeroku, jeśli czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam
Zakątek rozkoszy kulinarnychJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :) Składniki: Na 16 paluchów: 150g serka śmietankowego 110g masła (min 82%) 1 łyżka
Kuchnia w czekoladziebyło za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut. Smacznego :D Polecane na karnawał: Domowe pączki Ciasteczka w chrupiącej panierce
Moje pyszne gotowaniedzisiejszych czasach lepiej mieć kontrolę nad tym co się spożywa. Wracając do tematu w tym roku polecam pączki i oponki dodatkiem serka homogenizowanego oraz skórki z pomarańczy. Jak zawsze moje oponki nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, myślę, że w obu wersjach są smaczne. Składniki na 20 sztuk: 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 200 g serka homogenizowanego(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i ścieramy skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i dostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto przelałam do foremek na muffiny i wyszły mi małe bułeczki. Dla smaku udekorowałam je pudrem z cukiereczków malinowych, fajna alternatywa dla tradycyjnych ciężkostrawnych pączków, wypróbujcie! Przedstawiam Wam Pieczone Pączki z malinowymi cukiereczkami."Składniki:jajko3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukrułyżka rozpuszczonego masłałyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / ew. zapachu waniliowegoopakowanie malinowych landrynekSposób przygotowania:Do dużej miski wbijamy(...)ciasto przekładamy do foremek na muffiny (chyba, ze posiadacie foremki do donatów itd) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 10-12 minut.W tym czasie do młynka wrzucamy cukierki malinowe i mielimy na miałko.Ostudzone pączki posypujemy malinową posypką.Smacznego
Słodkie Przyjemnościżądzom i skusić się na niedozwolony w codziennej, zdrowej diecie rarytas. Można jednak to zrobić z głową. Tak, jak w przypadku PĄCZKÓW PIECZONYCH Z RÓŻĄ , tutaj też postawiłam na rezygnację ze smażenia w głębokim tłuszczu na rzecz piekarnika. Dodatkowo, po części, zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Przepis jest banalny. Nie ma spirytusu, pięciu żółtek i wielu różnych składników. Postawiłam
W kuchni Karmel-itkiłyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji:lukier posypki cukroweJakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie
Świat Ciastatylko ciemność w piekarniku. Dzięki Bogu dwie blaszki ptysi doszły w temperaturze padłego piekarnika. Ta jedna tak smutnie na mnie patrzyła i broniła się przed wyrzuceniem..... więc postanowiłam ją reanimować. Kiedyś miałam w planach zrobienie tzw. opnek, czyli hiszpańskich pączków. Więc olej wskoczył do garnka, nagrzał się. I usmażyły się pyszne maleńkie pączusie. Składniki
Malinowe Pocałunki25cm). Babki makowe pieczemy w 180 ⁰ C około 60 – 80 minut. Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne , - ciasteczka Enrike , - pączki
Smakowy Rajprzygotowanie pracochłonnych deserów. Choć przyznam szczerze, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Może być to też dobra alternatywa dla pączków smażonych na głębokim tłuszczu (w Tłusty Czwartek). "Pączkowe" muffinki PRZEPIS (źródło: link, 8 sztuk) Temperatura pieczenia: 200°C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią) Składniki 60g masła, roztopionego
coolinarnastrefa.blogspot.comsłodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej. Pieczemy w temperaturze przez 15-20 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy
Mania GotowaniaNajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy.Polewa czekoladowa
prawdziwe jedzenie