pączki w piekarniku - 260 przepisów (strona:13/18)

Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 285

gotową babkę Panattone można kupić w hipermarketach, ale ten długi termin przydatności to działa na mnie trochę odstraszająco :)  Przepis babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone(...)boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy by podwoiło swą objętość, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 35 minut. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Sposób na lukier

Smakowy Raj
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 206

Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię.  I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek.  Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji.  Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z Serem i Jagodami 240

Drożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Serem i z Czarną Porzeczką 198

Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 157

To było pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku. Składniki

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 166

W zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Makiem 149

  Ja tu sobie kombinuję z drożdżówkami, to z herbatą Matcha, to z różnymi połączeniami to czekolady z owocami, z konfiturami, a klasycznych na blogu nie

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 159

Przepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się

Blondynka Gotuje
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 254

nastało po... Gizmolu.Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem. Śniadanie. To kawa wypita gdzieś pomiędzy wciskaniem w dżinsy, a myciem paszczaka. Drugie. Kawa. Pączek. Kawa. I praca. I kawa. I praca. Bo pracoholiczką jestem. I kawopijem.Obiad. Z biegu. W biegu. Lub wcale.A kolacja... hmm. Bez komentarza. Jedzona grubo po dopuszczalnych godzinach wchłaniania przez kosmki.I(...)Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam w kostkę. Persymonę zmiksowałam na mus.W misce połączyłam mokre składniki. Do nich sypnęłam miks suchych. Wymieszałam. Odstawiłam na 15 min. do napęcznienia. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. (maks. możecie ustawić na 190st.). Foremkę wysmarowałam masłem. Przelałam do niej gotową owsianą pulpę. I zapiekłam przez 20 min. (u mnie z termoobiegiem, ale może być

bastalena
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 171

chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności  smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy(...)soli cytrynowej sól, odrobina pieprzu sok z cytryny Przygotowanie pure z dyni: Dynie pokroić na mniejsze kawałki, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości (około 30-40 minut w zależności

Codzienne Gotowanie
W stylu bydgoskim 158

Uff... W końcu troszkę odpoczęłam. Leniwy weekend to było dokładnie to, o czym marzyłam i czego potrzebowałam. Po tylu dniach pracy przydała się chwila wolnego na

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla z Makiem 216

Wpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 202

Jak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na

Blondynka Gotuje
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 317

jeśli macie w zanadrzu jakieś jajo to bez zastanowienia dodajcie je do ciasta. Są przepisy, w których należy użyć nawet 10 żółtek na 1 kg mąki (najczęściej są to pączki). Są też takie, w których nie ma ani jednego jajka. Osobiście polecam ich dodatek ;) Tłuszcz Bez wątpienia najlepszym wyborem jest masło, ale to prawdziwe (82% tłuszczu). Powinno być stopione(...)musimy zapewnić mu odpowiednie miejsce do wyrośnięcia. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto się zbuntuję i nawet nie drgnie. W zimie najlepiej sprawdzi się do tego kaloryfer lub lekko nagrzany piekarnik. W lecie nie powinno być problemu ze znalezieniem ciepłego miejsca. Jeśli chodzi o czas wyrastania, to nie ma jednego słusznego czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta. Czasem wystarczy 1 godzina

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 144

To był zielony dzień. Tak jakoś samo tak wyszło. Uwielbiam herbatę Matcha, więc to normalne, że sypałabym ją do wszystkiego. Jednak Matcha ma specyficzny smak i

Blondynka Gotuje