pączki w piekarniku - 260 przepisów (strona:11/18)

Babka z białek siostry Anieli 409

któregoś razu pozostało mi dużo białek (prawdopodobnie piekłam wtedy ciasteczka komercyjne ) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest(...)tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180 ⁰ C. Z   pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach ,   - ciasteczka komercyjne ,  - ciasteczka Enrike , - pączki . R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Żytnie bajgle 181

Miałam w planie zrobić żytnie pączki jednak ciasto bardziej nadawało się na bajgle ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;) Wczoraj buszowałam po IKEI ;) niestety ostatnio doskwiera mi bezsenność więc chodziłam po sklepie jak zombie, ale to nie przeszkodziło mi w kupieniu: silikonowej łopatki, silikonowego pędzelka, przegródek do pokrywek dla mojej mamy i mini stolika dla mojej(...)obręcze tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami znów odstawiamy na około 20 minut aż ciasto urośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut (pilnujcie żeby się góra nie spaliła) polecam ciepłe z dżemem ;) SMACZNEGO ! ! ! :) PS. teraz zdjęcia będą jeszcze gorszej jakości bo byłam zmuszona przerzucić

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Proste ciasto z jabłkami 266

jabłkami na blogu jest całe mnóstwo, gdyż to jest wdzięczny składnik do obróbki. Przykładowe przepisy z jabłkami: Kruche babeczki z jabłkami ciasto orkiszowe z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim ciasto łaciate ekspresowe całuski Ważne w tych przepisach jest też to, że jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego to przygotujemy je błyskawicznie(...)zwartego ciasta. 2/3 kruszonki wykładamy dno ringów do pieczenia, lekko dociskamy i przykrywamy tartymi jabłkami, jabłka przykrywamy resztą kruszonki, którą posypujemy cukrem trzcinowym. Ringi z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180̊C przez około 30 minut. Wyjmujemy z ringów i zajadamy. Smacznego! The post Proste ciasto z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Purée z dyni 225

zależności od wielkości kawałków i rodzaju użytej dyni, może to trwać 30-40 minut, a nawet ponad 60 minut, miękkość najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem - miękką dynię wyjąć z piekarnika, odkryć, żeby odparowała - ostygnięte kawałki dyni obrać ze skórki (jeśli jest to dynia hokkaido, nie ma takiej potrzeby) i rozdrobnić widelcem lub blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sitko Gotowe purée można(...)jednak na blog, bo w najbliższym czasie pojawią się kolejne wypieki z wykorzystaniem dyniowego purée. Brownie dyniowe Chlebek dyniowy Ciasteczka dyniowe z cynamonem Ciasto z dynią Korzenne ciasto dyniowe Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Sernik dyniowy z orzechami Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 160

dzisiejszych drożdżówek zabierałam się jakieś dwa tygodnie. Ale jak się już zabrałam, to zapach wydobywający się z piekarnika czuć było chyba w promieniu 100 metrów :) Cynamon uwielbiam, teraz pokochałam połączenie go z kardamonem! Zanim drożdżówki wystygły, nie było połowy. Dobrze, że z pierwszej blachy, jeszcze gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym(...)posypania.Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku minutach rozpuszczą się. Mleko podgrzać aby było ciepłe, a nie gorące. Wlać do drożdży i cukru, wymieszać. Kardamon wyłuskać z pączków, utrzeć lekko w moździerzu lub rozetrzeć między dwiema łyżeczkami - powinno się udać :)Do mleka i drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krampety 249

tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka(...)kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony.  By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć folią aluminiową, do czasu usmażenia wszystkich. Krampety podawaj na ciepło z dżemem lub masłem. Smacznego

Moje Qulinaria
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 164

wiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci(...)wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się tym przejmować. I tak będzie pyszny

Kuchnia po mojemu
Drożdżówki z jabłkami 174

spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut. Smacznego!   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Maślankowe bułki pszenne 220

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie(...)bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia  Piecyk nastawiamy na 180 stopni Przed włożeniem do piekarnika - bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypujemy z wierzchu makiem, sezamem, przyprawami lub ziarenkami siemienia lnianego - według uznania Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą rumiane Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 267

przyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki(...)mąką wymieszaną z proszkiem. Na samym końcu dodaję ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około   45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki

W kuchni Karmel-itki
Babeczki z kremem malinowym 181

Luty jest moim z jednych ulubionych miesięcy - wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są coraz dłuższe i praktycznie po nim szykujemy się na wiosnę. O Walentynkach też pamiętam. Co prawda, już nie zaglądam co chwilę do skrzynki pocztowej, by sprawdzić czy nie dostałam kartki z Amorem od sąsiada. Zresztą(...)blacie na grubość ok. 5 mm i wycinać szklanką kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wykrojonymi kawałkami wyklejać foremki, ułożyć na blaszce i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min. Gotowe babeczki ostudzić i udekorować kremem i posypką

pink envelope
babka serowa z brzoskwiniami 210

Dziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno(...)tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto.  Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół. Piec około 60-70 minut , sprawdzając patyczkiem czy w środku jest już upieczona. Po pól godziny pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt makowy 220

Wczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się(...)masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.Studzimy w formie.Biszkopt możemy podawać z waniliowym sosem, owocami, albo wykorzystywać jako blat do ciast z kremem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rożki serowe z jabłkiem 183

Dzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm. Na każdym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi.  Piec na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia).  Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort dacquoise - francuski przysmak 144

wypowiedzi. No cóż trzeba przyznać, że lubię wyzwania kulinarne, a to takim było, gdyż zawsze obawiałam sie piec beze z myślą, że mi nie wyjdzie, że trudna.  Po pączkach, które robiłam pozostały mi białka duużo białek wiec postanowiłam zrobić te "straszne" blaty bezowe. Szok to na prawdę nie jest trudne, a jakie wychodzi pyszne heh i tak zaczełam robić(...)sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik

Kubki smaku