pączki mogą być fit? Uważam, że tak! Nie wszystkie muszą mieć tonę kalorii i być smażone w głębokim tłuszczu. Postanowiłam przerobić swój stary przepis na pączki pieczone w piekarniku na takie, które będą jeszcze bardziej fit! Czy mi się udało? Sądzę, że tak! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie(...)pieczenia. Z pozostałym ciastem robimy tak samo. Pączki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia. Przed wyrośnięciem. Po wyrośnięciu. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celcjusza, grzanie góra i dół. Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 13-15 minut. Wkładamy jedną blachę na raz, aby pączki upiekły się równomiernie. W między czasie przygotowujemy lukier
Kolizje Smakówdodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze(...)stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek
BaRepaspączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/ma
CookYourselfkilka przepisów, z których ja korzystam w Tłusty Czwartek. Może któryś Wam się spodoba. Donaty amerykańskie z piekarnika Donaty amerykańskie z piekarnika Donaty amerykańskie z piekarnika Faworki Pączki angielskie Małe donaty amerykańskie (smażone) Edyta Kondrat
Pasja Smakuprzepisach. A ponieważ szukam wciąż nowych to znalazłam pączki na Tłusty Czwartek w Afryce. Zrobiłam dwie wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki(...)olej i smaż aż będą rumiane. Sprawdzaj patyczkiem ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto. Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki. Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut. Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona. Te z piekarnika raczej na rano do konfitury
AZgotuj!Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku(...)dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Szefowa kuchnizazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu TUTAJ postanowiłam wypróbować przepis na pączki pieczone ... w piekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie
Walijskie PichcenieJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek(...)minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Gotowe :) Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone
prawdziwe jedzenielubię, zawsze przerażał mnie ten gar tłuszczu,brr.... i ilość pączków,no niestety dla kilku pączków szkoda zachodu .Gdy natknęłam się na przepis z tej strony - pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować. Próba z połowy porcji wypadła znakomicie,zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne(...)muffinki papilotki wypełnione pączkami ułożyc na blaszce do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Powinny podwoić objętość na każdym wyrośniętym pączku ułożyć wiórek masła i piec w 180`C 13-15 minut po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem wyprodukowanym z ksylitolu (zmieliłam po prostu ksylitol w młynku do kawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zgrabną kulkę. Gotowe pączki układamy w przygotowanych papierowych lub silikonowych papilotkach. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35-40 minut. 3. Czas pieczenia ok. 15-20 minut, aż pączki będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Upieczone i wystudzone pączki można polać lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkamaminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka 6 szkl. mąki 12 żółtek 10 płaskich łyżek cukru/ksylitolu/stewii szczypta soli 2 łyżki spirytusu 300g masła skórka otarta z cytryny lub pomarańczy marmolada
Przepysznik - BLW i nie tylkokrążków wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość). Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 165-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią(...)wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość). Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się
SzczyptaSmaQJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek
w kuchni i w ogrodziepączki mojej babci i odchudziłam go maksymalnie jak się tylko dało. Nie ma w nich tłuszczu, są zrobione na mące pełnoziarnistej, pieczone w piekarniku, po prostu bomba ale dietetyczna:) Zrobiłam kilka stosów pączków aby starczyło mi do czwartku i ku mojemu zaskoczeniu reszta rodzinny też w nich zasmakowała. Nie wyglądają jak te ze sklepu, nie są polane lukrem(...)niego kulki. Za pomocą szprycy można dodać dżemu do środka. Gotowe kulki układamy na brytfance i zostawimy je na około 15 min. aby jeszcze trochę wyrosły. Gotowe pączki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy je 20 minut aż się zarumienią. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać - te smażone smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, jednak warto je zrobić jeżeli faktycznie liczymy kalorie. Poza tym, są obłędne. Technika przygotowania jest podobna. Wyrabiamy, czekamy aż wyrośnie, wykrawamy a po chwili ... pieczemy zamiast smażyć w głębokim tłuszczu(...)wyjąć, jeżeli nie to dać im jeszcze te dwie minutki. Ale nie wolno przesadzić z czasem, bo będą za suche. W między czasie, kiedy pączki są w piecu, rozpuścić masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę - minutę lub dwie. Następnie maczać pączusie najpierw w maśle z obu stron, następnie w cukrze lub w cukrze połączonym z cynamonem. Pączki zostawić
Poezja Smaków - blog kulinarny