smakowało, może miałam na na nią w tym momencie ochotę :D).A jak dla mnie to są bardzo fajną propozycją na Tłusty Czwartek, dla tych co nie przepadają za pączkami i smażeniem. Sprawdzą się w ten dzień znakomicie :).Składniki:(ok. 40 sztuk)Ciasto:2 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 kostki zimnego masła1/2 szklanki jogurtu greckiego20 drożdżyPanierka:jajkoodrobina(...)piernika.Nasze ciasteczka z jednej strony maczamy w jajku a następni w panierce. I kładziemy na blachę wyłożoną papierem.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Kiedy blaszkę wypełnimy ciasteczkami, to wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut. Aż się ładnie zarumienią.Smacznego
Moje pyszne gotowanieSmażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli(...)formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami
Szefowa kuchniwiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80g cukru pudru(...)tarte, mocno docisnąć do brzegów. Ciasto ponakłówać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypać obciążenie - kulki do pieczenia lub groch. Ciasto podpiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie i folię aluminiowa/papier do pieczenia. Przygotować nadzienie do tarty. Wydrążyć miąższ z marakui i przetrzeć przez sito. Papaję zmiksować
kolorowotorcikowosię ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około(...)zobaczenia przy kolejny Wypiekaniu na śniadanie. Albo wcześniej :) Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z Moje domowe kucharzenie Joanna z Różowa Kuchnia Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Dorota z Moje Małe Czarowanie Łucja z Fabryka
Marder&Marder ManufactureTłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży(...)górskimi i przełóż do niej ciasto. W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Ciasto w foremce - rośnie jeszcze 30 minut. W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód
Lawendowe NieboMożna wykładać łyżką. Piec w temperaturze 200°C przez ok 20-30 minut (ja piekłam ok 30 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na pół i nadziewać. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO OPADNĄ !!!!!!!! ( nie pytajcie skąd to wiem:)) KREM Z ADVOKATEM: 350 ml mleka 250 ml advokatu (ja użyłam takiego swojej roboty) 6 żółtek 80 g cukru(...)konsystencja, luźniejszy krem uzyskamy jeśli odejmiemy po 5-8 g każdej mąki. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i nadziewamy przekrojone Ptysiole. Tym kremem można nadziewać (ostrą końcówką do nadziewania) pączki. Sprawdziłam - pycha! Ptysiole ozdabiamy rozpuszczoną na parze czekoladą. SMACZNEGO
Blondynka GotujePowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutajGdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić na czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam
Smaczne Zdrowewpisie. Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsię ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około(...)Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy AleksandryAgnieszka z bloga Kuchnia Maryny Karina z bloga Jak pączek w maśleMarzena z bloga Kulinarne Szaleństwa ManiusiBożena z bloga Moje domowe kucharzenieJoanna z bloga Różowa KuchniaKinga z bloga Małe KulinariaMagda z bloga Kulinarna PiniataDorota z bloga Moje Małe CzarowanieŁucja z bloga Fabryka
mojewypiekiinietylkotrochę owocowe, przełamane idealnym smakiem Nutelli... Narazie to mój ulubiony deser. Znów jestem zakochana! (Marcin, wybacz...) PIECZONE MINI DONUTY Z JAGODAMI I POLEWĄ Z NUTELLI Składniki(20 małych pączków): jeśli nie masz formy na donuty-kilka korków od wina lub kilka kulek z folii aluminiowej+forma na muffiny 2 szklanki mąki pszennej trotowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)środku każdego wgłębienia(wlewając masę na donuty, przytrzymuj korek palcem tak, by masa oblała go z każdej strony) lub na środku każdego wgłębienia umieść kulkę z folii aluminiowej. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Do każdej foremki wlej masę, do 2/3 wysokości wgłębienia. Piecz przez 7-9 minut. Wyjmij do ostudzenia. Odczekaj kilka chwil przed wyjęciem donutów z formy
Gotowanie to kochanieozdabiania tortów,ale co roku zawsze robię swoim domownikom jakiś torcik..tym razem torcik dla starszej córki..W sumie tort miał być inny, ale zostało mi trochę białek po pączkach i wynalazłam przepis na ich wykorzystanie..i też miało ciut inaczej..ale wyszło jak wyszło..Pomysł na biszkopt i masę z białek podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam biszkopt w podwójnej(...)dalej ubijać.Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka oraz wodę.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia.Ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieBułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyprzepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już przepis na Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc(...)masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając od strony ze skórą. Rumiane kawałki mięsa układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym obkładamy kawałkami masła i pieczemy
Rozpustne gotowaniesię ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około(...)kilka miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali:Paweł z Marder & Marder ManufactureOla z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe CzarowanieJagoda
Moje domowe kucharzenieTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Po tym czasie ciasto kroimy na 0.5 cm plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190` na 13 minut (do zarumienienia się ciasteczek)Studzimy na blaszce.Smacznego
Słodkie Przyjemności