pączki w piekarniku - 260 przepisów (strona:4/18)

PIEROGI WILEŃSKIE 482

mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam,że te smażone w głębokim oleju wcale nie są nasiąknięte tłuszczem.Wychodzą puszyste,chrupiące i bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis(...)1/2cm,wykrawać  kółka,nakładać farsz i dobrze zlepić brzegi.Ulepione pierogi przykryć ściereczką i zostawić na ok 10min do wyrośnięcia. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki. Gdyby ktoś skusił się na pierożki mam jedną małą rade.Pierogów wychodzi ok 30-40 sztuk,jest to sporo.Lepiej usmażyć ich tylko tyle ile zdołacie zjeść,resztę surowych schować do lodówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 189

moim zdaniem najlepsze. Przepis stworzyłam sama, po zmianie kilku przepisów :) ale jest super i w przyszłym roku zrobię chyba te same. Ps. Jeśli wolicie pączki bez tłuszczu, po prostu upieczcie je w piekarniku (około 15 minut pieczenia w 180 ° C), a potem dodajemy nadzienie, pudrujemy, lukrujemy i gotowe. Składniki: 50 dkg mąki (+ ok. 1 szklanka do podsypania) 12 dkg masła(...)twarda skorupka), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli jest lepkie dodajemy nieco mąki. Z gotowego ciasta formujemy ręcznie pączki lub wałkujemy ciasto i wykrawamy pączki szklanką (pierwsza metoda jest jest według mnie lepsza, gdyż pączki mają wtedy po upieczeniu ładniejszy kształt). Uformowane pączki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między

Smakowy Raj
Mini pączki 187

Przepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni.  Składniki na 30 mini pączków 20 g drożdży 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka 2 jajka 150 g masła 300 g mąki pszennej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło rozpuszczamy w rondlu i wlewamy do drożdży(...)następnie wycinamy z niego kieliszkiem małe kółka i układamy na blaszce. Smarujemy je białkiem aby się zbytnio nie przypiekły i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnia na 30 minut. Gdy pączki się zarumienią można je wyjąć. Jeżeli nie lubicie pieczonych polecam je usmażyć w głęboki tłuszczu. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serowo-waniliowe bułeczki 182

maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frittata z cukinią z piekarnika 193

moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki  Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:)składniki:7 jajek350 g młodej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebula2 czubate łyżki mąkisól ziołowa

Monia miesza i gotuje
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

nadzienie nam nie wypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać(...)podczas smażenia wszystkie wychodziły tak samo okrąglutkie). Z reszty ciasta zagniatamy kulę, którą rozpłaszczamy dłońmi i znów wycinamy kółka. Tak aż do zużycia całego ciasta.Jeżeli chcemy upiec pączki od razu z nadzieniem, to krążek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy. Odkładamy łączeniem na spód. W garnku przygotowujemy sobie tłuszcz, należy go wolno roztapiać. Gdy osiągnie

Smaczne Zdrowe
Pączki pieczone 140

zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży  50 g cukru 170 g masła szczypta soli(...)papilotki (takiej jak na muffiny) i ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki

Kulinarne Inspiracje
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 192

pszennej 3 czubate łyżki kakao szczypta soli 40 g cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 170 miękkiego masła Dodatkowo: Nutella do nadziewania pączków 1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków cukier puder do posypania lub lukier mąka do podsypywania papilotki do muffinków CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy(...)łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ~~~ Chciałam wszystkich mocno prosić o pomoc: Mój

My Culinary Art
Przepis na pączki z marmoladą. 115

smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem. Rada : Aby pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy naczynie z gorącą wodą

Przepisy i porady kulinarne
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 246

wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo pączki znacznie urosną.  Smaruję ich powierzchnię odrobiną mleka i odstawiam na kwadrans, by podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej

W kuchni Karmel-itki
Pieczone pączki z konfiturą 288

Przekładamy na papilotki łączeniem do dołu, układamy na blaszce i zostawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.       Wyrośnięte pączki smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Jemy jeszcze ciepłe, popijając zimnym mlekiem, a potem cierpimy z powodu bólu brzucha. Ale warto

sama złodycz
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 159

stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika. Lukier: Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący. Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe. Można zamiast płatków posypać wiórkami kokosowymi. Rada: ilość mąki jakiej dodamy zależy

Moniki Smakołyki
Traumatyczne pączki - oponki dla cierpliwych 199

Dzisiaj będzie o pączkach, o których obiecałam napisać kilka dni temu. Moi drodzy - takiej pączkowej męki jeszcze nie przeżyłam! Tym bardziej, że do tej pory pączusie wychodziły mi pulchniutkie i wspaniałe za każdym razem, kiedy więc wyjęłam z garnka gniotki, którymi, jakby dobrze rzucić, można by kogoś poważnie uszkodzić, niemal się załamałam. Ansia jednak stwierdziła, że do wytrwałych(...)godzinie ciasto znów nie urosło ani o milimetr! A pełna dobrych chęci, umieściłam je w piekarniku z włączonym światłem, żeby miało cieplutko, bez przeciągów, no nic, tylko rosnąć przecież! Wściekła, stwierdziłam dość! A że C. robił przed wyjściem maślane oczy o pączki, zła, zostawiłam ciasto tam, gdzie było. W sumie, to nie jestem pewna, dlaczego od razu go nie wyrzuciłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekkie pączki pieczone 125

papierze do pieczenia. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z piekarnika i studzimy na kratce. Gdy będą już zimne oprószamy je cukrem pudrem.  Jeśli zrobimy ich więcej możemy cieszyć się pączkami następnego dnia, gdyż nadal smakują świetnie (musimy je włożyć do woreczków strunowych). Kolejny raz Jan Niezbędny okazał się

Wielki apetyt
551. Mak, jabłko i owsianka. 131

tarce o dużych oczkach i lekko wyciskamy z soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.*dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały

More food, love and dreams