pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:193/244)

pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką 134

zbyt tłuste i niezdrowe? Mam dla Was rozwiązanie: ziemniaki mięciutkie w środku z idealnie chrupiącą skórką! Swietne jako urozmaicenie obiadu, sprawdzą się również jako zdrowa przekąska zamiast paczki chipsów lub frytek. Łapcie przepis W Offenburgu w Niemczech stoi pomnik sir Francis Drake’a z kwiatem ziemniaka w dłoni. Napis na monumencie mówi: „Sir Francisowi Drake’owi, który(...)dużo oliwy, dzięki czemu uzyskamy wersję „light”. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy dosypać jeszcze trochę naszej mieszanki ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej. Pilnuję tylko, aby nie spalić swojego obiadu. Po 20 minutach obracamy ziemniaki, aby uzyskać

Gar Zdrowia
Babeczki z kremem malinowym 169

Luty jest moim z jednych ulubionych miesięcy - wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są coraz dłuższe i praktycznie po nim szykujemy się na wiosnę. O Walentynkach też pamiętam. Co prawda, już nie zaglądam co chwilę do skrzynki pocztowej, by sprawdzić czy nie dostałam kartki z Amorem od sąsiada. Zresztą(...)wycinać szklanką kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wykrojonymi kawałkami wyklejać foremki, ułożyć na blaszce i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min. Gotowe babeczki ostudzić i udekorować kremem i posypką

pink envelope
Bułki z zaparką 178

niedawna jeszcze nie wiedziałam, że coś takiego jak zaparka w ogóle istnieje. Później gdzieś mi się o uszy obiło, aż wreszcie kiedyś zrobiłam na zaparce pączki. Wyszły pyszne, puchate i w ogóle bardzo pączkowe , ale po nich o zaparce znów zapomniałam. Aż tu nagle, któreś pięknego dnia, szukając przepisu na jakieś smakowite pieczywko, wpadł mi w oczy przepis z bloga(...)godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! No i co? Jeszcze tylko troszkę ponad tydzień, i znów straszliwie długa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blok czekoladowy 119

Przepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas

Zasmakuj Kuchni
Chlebek ziemniaczany. 179

wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała(...)Ponownie wyrabiamy przez 3 minuty. Na tym etapie można dodać cebulkę.  6. Do natłuszczonej formy wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.  7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor.  8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Donaty amerykańskie z piekarnika 234

zawsze mam na nie ochotę. Wydaja mi się ciekawsze, bardziej pachnące i smaczniejsze niż zazwyczaj. Owszem kupuję, ale też robię różne słodkości domowymi sposobami. Na blogu znajdziecie przepisy na pączki angielskie , faworki i małe donaty . Tym razem donaty w wersji odchudzonej, bo z piekarnika. Przepis z bloga Czekoladą utkane . Składniki: 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 50 g roztopionego(...)podwoi swoją objętość. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto na ok. 1 cm i wycinać szklanką koła, a w nich kieliszkiem dziurki. Donaty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i jeszcze na 30 minut odstawić do wyrośnięcia. Donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 10 minut. Ozdabiać lukrem lub czekoladą i różnymi posypkami według uznania

Pasja Smaku
Schab zapiekany z warzywami w sosie pomidorowym 219

Słońce, słoneczko... tylko małolata posiała mi gdzieś okulary słoneczne. W zamian za to rekwiruję jej część słodyczy ze świątecznych paczek hihi ;D Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu(...)Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami. Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Przepis dodaję do konkursu

My simple kitchen
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 137

Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku(...)budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo

Kryzysowa Książka Kucharska
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 174

śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe(...)praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście laurowe. Gotować 30 minut, zestawić z ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 166

oddalony jest o tyle godzin, ba, lat świetlnych! Nie wytrzymywałam.  Zaczynało się niewinnie.  Takie tam muśnięcie palcem - twardy czy miękki pakunek? Ale przecież nie zaszkodzi przesunąć kilku paczek, żeby je ładniej ułożyć (!), sprawdzając przy okazji czy w środku coś brzdęka, szeleści, a może kształtem wyśle sygnał do rozbudzonej jak nigdy wyobraźni.  To za mało! Wciąż za dużo(...)się rok temu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok.  Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę

KUCHARNIA
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 173

będą mi się kojarzyły z czasami studenckimi. Bo na studiach to człowiek "bidę" klepie. Ciuła te monetki i liczy ciągle heheh. A naleśniki tania rzecz, wystarczy słoik dżemu albo paczka szpinaku i pełnia szczęścia. Oj, co ja, się z dziewczynami tych naleśników nasmażyłam hehehe. Chyba dlatego zawsze mi wychodzą takie jak chcę. Praktyka czyni mistrza hehehe. Ale na poważnie, naleśniki(...)wody (+/- 60 ml) (może być z kranu może być też woda gazowana z butelki) - 1/4 szklanki oleju - dwa duże jajka wiejskie - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto musi być rzadkie i lejące się, tylko tak uzyskasz cieniutkie naleśniki. W/w składniki wymieszaj rózgą odstaw na kwadrans i smaż na mocno nagrzanej patelni. Usmażone układaj jeden na drugim, dzięki czemu

SMYKWKUCHNI
Pieczone muffinkowe pączusie 153

Składniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli

Kocham Czekoladę
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami 141

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam

Blondynka Gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 147

płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki(...)klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania