góry nogami, w ten sposób, że uchwyt będzie bezpośrednio nad 'naczyniem końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się w górę i skropli w kontakcie ze schłodzoną pokrywką. Po uchwycie, będzie kapać dokładnie do 'naczynia(...)najbardziej, bo wybór dla warszawiaków jest konkretny). Zdecydowałam się na opcję zapłaty przy odbiorze, ponieważ nasz osiedlowy kurier DPD podchodzi bardzo kreatywnie do swojej pracy. Zamówiona w niedzielę paczka przyszła w środę. I powiem Wam, że tyle już rzeczy kupuje przez internet, że i do takich domowych zakupów mogłabym się przyzwyczaić. Czy aż z Warszawy? Z jednej strony dla mojego
les mirabellesnożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej(...)popieprzyć do smaku.Ułozyć w salaterce. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywac jako dipu do sałatki i awokado. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką
Sztuka gotowania w/g SamiryMiałam krótką przerwę ale dzisiaj dołączyłam do kolejnego "Wypiekania na śniadanie" . W ten weekend tematem jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie
Ala piecze i gotujeU mnie słońce za oknem i puszyste drożdżówki z marmoladą, aromatyczną skórką pomarańczową HELIO oraz domową, chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować
Zasmakuj KuchniNareszcie maj! Nareszcie prawdziwe ciepło i słońce! Drzewa nareszcie zielone, jeszcze tą świeżą, wiosenną zielenią, już nie nieśmiałymi pączkami, ale odważnymi młodymi listkami, które za chwilę zmienią się w szumiące listowie. Uwielbiam tę porę, ten prawdziwie wiosenny czas z letnimi temperaturami, dziś będzie tu 28° C! A jutro, gdy będę już znowu w Polsce, ma być 30! Nie do wiary(...)Nadziane warzywa położyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, posypać przyprawami (z solą ostrożnie, bo ser jest dość słony). Zawinąć w folię i zabrać na grilla lub piec w piekarniku, rozgrzanym do 210°C, koniecznie z funkcją grill (cukinia ze zdjęć jest właśnie z piekarnika). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub białym pieczywem. A smak? Poezja po prostu
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe
Zasmakuj KuchniZ moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki
Blondynka Gotujewrócicie w lata, kiedy byliście dzieciakami. Potrzebujecie tylko kilku składników, które powinniście mieć w domu. PRZEPIS NA CHAŁKĘ: - 520 g mąki pszennej typ 480 + do podsypywania - 1/2 paczki drożdży świeżych ( nie zastępuj instant) - 130 ml ciepłego mleka - 4 jajka wiejskie - 1/2 szkl. cukru - 2 łyżeczki cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii - 1/3 kostki masła(...)chałkę - ściąga jak to zrobić np. TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA: 40 - 45 MINUT GRZANIE: DÓŁ + TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą ale nie gorącą. Najlepiej smakuje z masłem, albo sama
SMYKWKUCHNInadającymi potrawom serowy smak (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie); z przykrością odkryłam, że z powodu mojego braku organizacji, zapasy płatków zostały nadszarpnięte i w paczce pozostały tylko znikome ilości nienadające się do niczego; wędrując wzrokiem nieopodal natknęłam się na suszone pomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje(...)trochę pesto, przełóż go do słoiczka, powierzchnię zalej odrobiną oliwy i spokojnie przechowuj je w lodówce przez kilka tygodni; zieloną pastę możesz podawać do kanapek, z makaronem czy pieczonymi warzywami
Roślinna - blog wegańskiKiszone ogórki, kapusta… ach ja nie wyobrażam sobie bez nich obiadu. I choć w sklepach są na wyciągnięcie ręki, to od zawsze uważałam, że najlepsze
Słodkie okruszkiJakiś czas temu podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni , które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić pyszne papu. Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po niedługim czasie otrzymałam stylową skrzyneczkę a w niej: Ramę smaż jak szef kuchni w wersji maślanej, pomarańczę kandyzowaną w zalewie, kaszę gryczaną i czarnuszkę. Szczerze mówiąc od razu przyszło(...)znikną bąbelki mamy pewność, że patelnia jest rozgrzana i możemy na niej smażyć, włóż udka skórą do dołu i podsmaż do zarumienienia. Następnie przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem
karmelowygąbczaste, choć na drugi dzień – z nieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki(...)delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy po upieczeniu i układamy do góry nogami
UgotujmyTo.plprzepis z Kwestii Smaku . Sernik co prawda zrobiłam bez musu, bo chciałam go ozdobić różyczkami marcepanowymi. Wyszedł obłędny jak wszystkie przepisy ze strony Kwestia Smaku. Składniki: Spód: 1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka(...)masy serowej i zmiksować. Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni
Państwo Wojtczuk gotujądnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy. Jaki(...)beszamelowy.Wylewamy go na płaty makaronu.Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwysosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego.Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła".Następnie kroimy na porcje i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchni