klopoty z nadwaga lub po prostu dbajacych o szczupla sylwetkeneutralizuja przykre objawy zgagiwzmacniaja laktacjeNalezy jednak pamietac,ze ich dobroczynny wplyw na zdrowie zniknie,jesli zostana poddane obrobce termicznej (gotowanie,pieczenie,prazenie).W wysokiej temperaturze wchodzace w ich sklad nienasycone kwasy tluszczowe przeksztalcaja sie w tluszcze TRANS,ktore dzialaja w organizmie jak wolne rodniki i sa przyczyna wielu chorob (sprzyjaja nowotworom(...)mleka kokosowego,proprcja wody do bialej masy kokosa wynosi 2:1 ( wagowo).A oto moja propozycja wykonania domowego mleka migdalowego.Skladniki:1,5 szklanka obranych ze skorki migdalow (250 g-cala paczka)2-2,5-3 szklanki wody Wykonanie:migdaly zalac zimna woda i zostawic do namoczenia na cala noc lub nawet dluzej.Po namoczeniu migdaly stana sie delikatne i lekkostrawnenastepnego dnia obrac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasem każdy ma jakiegoś bzika każdy jakieś hobby ma , a ja w domu mam piekarnik " kota" oraz psa ha ha ha . Dlatego właśnie je upiekłam
Różowa kuchniawpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny(...)środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAU mnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak
Zasmakuj Kuchnizadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić. Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie będzie odrobione i mamy "święty spokój(...)kajmakowa do posmarowania wierzchu płatki czekoladowe do dekoracji folia aluminiowa- do wyłożenia formy i pieczenia w kąpieli wodnej Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - ciastka powinny
KUCHARNIAPołączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki
Blondynka Gotujeproduktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym(...)przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje
Słodkości i nie tylkoWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek. Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji. Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni(...)rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe
Dzieje kuchennej Wiewiórybyć wykorzystany! Poznajemy techniki barwienia lukru, sposobu lukrowania ciast i tortów, napełnianie rękawa cukierniczego - nawet poznamy sposób jak krok po kroku zrobić taki rękaw samemu przy pomocy papieru do pieczenia! Poznamy sposoby jak zrobić proste dekoracje płaskie, zawijane różyczki czy nakrapiane falbanki. Przedstawione nam są również dekoracje tortu na pierwsze urodziny! Poznajemy sposoby dekoracji boków ciasta, jak zrobić obrzeża(...)Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru, prążki
Plate of JoyNiedawno pisałam o pysznym paprykarzu z kaszą jaglaną . Dziś kilka słow o drugim produkcie z paczki od firmy Primavika - maśle sezamowym:) Masło sezamowe słodzone syropem z agawy , bo o nim mowa, producent opisuje jako wyborne w smaku, słodkie i wartościowe, a do tego bogate w tłuszcze wielonienasycone, błonnik oraz żelazo, wapń i magnez. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku(...)posmak. Ja swoje masło sezamowe wykorzystałam jak na razie (oprócz podjadania łyżeczką) m.in. do: Omleta biszkoptowego: 2 jajka 2 łyż cukru 2 łyż mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka masła sezamowego 1 łyżeczka masła do smażenia Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek
Kto ugości moich gości?kremie i postanowiłam, że nie skończę na nim swojej przygody z kosmetykami tej firmy. Długo czekałam na możliwość wypróbowania kolejnych produktów, aż kilka dni temu jako ambasadorka kosmetyczna otrzymałam paczkę z trzema balsamami. Od razu pojawiły mi się iskierki w oczach i jeszcze tego samego dnia przystąpiłam do testowania. Sam opis producenta kusi do wypróbowania każdego z nich. Instituto Espanol(...)zapach. Bardzo dobrze rozprowadza się na skórze, szybko się wchłania. Pozostawia delikatny film ochronny. Ja korzystałam z mleczka głównie po opalaniu. Świetnie nawilżyło przesuszoną słońcem skórę, złagodziło podrażnienia, ukoiło pieczenie. Pomimo długiego przebywania na słońcu skóra wyglądała zdrowo i pięknie. Instituto Espanol, Urea Ultra nawilżający balsam do ciała z mocznikiem Nawilżający balsam do ciała INSTITUTO ESPANOL UREA zawiera
Fascynacje Anizaparzoną kawą i ma smak sfogliatelli — cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Znajdziemy je w każdym ulicznym barze i kawiarni. Obok sycylijskich cannoli , pączków graffa i nasączonych syropem bab , o których pisałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Neapolu , to najsłynniejsze słodycze w Kampanii. Przed pójściem do pracy każdy szanujący się(...)kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką
Food Squarezawsze kupowałam w sąsiadującej obok szkoły cukierni, sprzedawano je jako tzw „gniazdka”. Kto ich nie lubi? Podobno niektórzy znają je jako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest to kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego(...)będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek. Studzimy. Do przestudzonego ciasto dodajemy pojedynczo jajka, oraz łyżkę nalewki cały czas miksując Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy kółka z ciasta o średnicy ok. 6 cm najlepiej z karbowaną końcówką. Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się
Blondynka GotujeU nas zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne
Zasmakuj Kuchni