Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gniazdka z ciasta parzonego, pączki wiedeńskie czy hiszpańskie to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam cukiernię Rumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem(...)odstawać od ścianek garnka. Zestawić i ostudzić. Następnie dodać cukier waniliowy, wbijać po jednym jajku i miksować do czasu, aż ciasto zrobi się jednolite. Przygotować kwadraty z papieru do pieczenia i posmarować je opcjonalnie olejem. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier niewielkie kółka (powyciskałam podwójnie, bo lubię jak są wyższe). Na rozgrzany do ok 180 st. olej
Pieguskowa Kuchniajuż wiecie, jakiś czas temu od firmy Łowicz otrzymałyśmy serię produktów bez laktozy, dzięki którym udało nam się przygotować cudowny zupełnie bezlaktozowy pandzi sernik ! W paczce znalazły się również żółte sery i od razu wiedziałyśmy, że będzie w końcu na obiad utęskniona pizza! Oczywiście, nie byłybyśmy sobą gdyby nawet z tak klasycznego dania nie zrobiłybyśmy całkiem nowej wersji. Oprócz misiowego kształtu(...)rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki na ok godzinkę. Następnie uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika na 20-25 minut. Gdy ciasto się ładnie zarumieni i upiecze w środku wyjąc, posmarować sosem
Candy PandasMoże się skusicie zamiast pączków na bułki z wytrawnym nadzieniem? Składniki (na 6 bułek): - 250 g mąki pszennej, - 4 g drożdży suszonych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki letniej wody, - 1/4 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta kurkumy. nadzienie: - 6 średnich pieczarek, - 1/2 cebuli, - spora garść kiszonej kapusty, - sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem(...)niego farsz, zawinąć końce do góry, skręcić i położyć zawinięciem na blachę. Bułki odstawić (przykryte) do wyrośnięcia, można je posmarować wodą i posypać kminkiem (część i tak spadnie ;) ). Piec je przez ok 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej pozostawić je od ostygnięcia i dopiero jeść. Smacznego
Co na wege obiad?początku września dotarła do nas przesyłka z produktami do testowania marki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany ryż i robione słodkie szyszki z ryżu? Te ekspandowane (puffed) ziarna są tego typu produktami, ale przygotowano je z prosa, gryki, pszenicy i owsa. Są lekkie, zdrowe i idealnie nadają się jako dodatek do przygotowania(...)mieszając aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć. Do masy mlecznej dodajemy proso i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarna pokryły się mleczną masą. Całość przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, wyrównujemy powierzchnię, dociskamy masę, aby nie było pustych przestrzeni na dnie. Robimy to w miarę szybko, gdyż masa szybko tężeje. Nie potrzeba jej wkładać do lodówki. Ostudzony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowego - 1/3 szklanki brąz.cukru dałam 80g ksylitolu z cukrem trzcinowym - paczka suchych drożdży suche drożdże(...)wałek i pokroiłam na plastry, u mnie wyszły 24 plastry. Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach. Po ok.10 minutach pierwsza blacha powędrowała do piekarnika nagrzanego do 200*C, piekłam do lekkigo zrumienienia. Pierwszą partię piekłam 15 minut na termoobiegu, drugiej blaszce wystarczyło już 10 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowepomyśleć co będzie się działo gdy panna dorośnie. Póki co staram się o tym nie myśleć. Sama cieszę się pięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam. Crumble z czekolad ą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki(...)nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Napełnimy nimi kokilki. Laskę wanilii przecinamy na pól, wyciągamy nasionka i posypujemy nimi jabłka. Na jabłka kładziemy pokruszoną czekoladę i wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Uwagi : Zamiast w 6 kokilkach można to crumble zrobić w jednej, dużej foremce
Przysmaki KarolkiPolecam kochani serdecznie! To zdecydowanie must have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka 3,2% - niepełna szklanka cukru - paczka drożdży świeżych - woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską) Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru(...)ciasta spokojnie zrobisz i dużą babkę i około 18-20 babeczek. Po ułożeniu ciasta w foremkach, smarujemy je roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca. Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy
SMYKWKUCHNIbread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji(...)przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut. W międzyczasie miksujemy jajka
Smaki Przyprawy i Koloryneed:a pack of shortcrust pastry ( ~350g)bread crumbs, for dusting300g cherry tomatoesolive oil2 eggs300ml double creamhandful basil leafs, shredded plus some more for decoration50g Parmesan, gratedPotrzebne nam będzie:paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g)bułka tarta do wysypania formy300g pomidorków koktajlowycholiwa z oliwek2 jajka300ml tłustej śmietankigarść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji50g ParmezanuThe method:Heat the oven(...)przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć.W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym.Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy
Kulinarna rozmowajeszcze parę rzeczy. Czytanie książek. Oglądanie sitcomu o spłukanych dziewczynach. Powtarzanie włoskich słówek. Pieczenie, względnie gotowanie. Granie w post-apokalipsę. Gdyby nie one, pisałabym do Was zza krat jakiegoś więzienia o zaostrzonym rygorze, po zamordowaniu całkiem konkretnej liczby osób. I choć podczas rozprawy, nawet sędzia przyznałby, że mnie rozumie, to wciąż mój czyn byłby zdecydowanie niezgodny z prawem. A przecież(...)prawie zmaltretowany przez psa, ale wciąż żyje. I cieszy niezmiernie! Pierwsze drgania już poczyniliśmy- trzeba było, bo z ziemi zaczęły wyglądać rabarbarowe mózgi, a na wielu gałązkach popękały już pączki. Ile radości kryje się w takim zielonym, wychylającym się z ziemi knypku. Od razu wszystkie te brzydoty spoza ogrodu przestają się aż tak bardzo liczyć. Czytałam kiedyś artykuł
les mirabellesTo ciasto widziałam je już kilkukrotnie w sieci i zawsze kiedy widziałam zdjęcia miałam ochotę spróbować. Przejrzałam kilka przepisów, ale i tak zrobiłam je trochę
Cynamonowe szczęścieKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po
Fabryka pomysłówPolecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko(...)masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i świecące. Pozostaw ciasto do wyrastania na 1,5 h. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 9-10 części i połóż je na blasze. Odstaw na 30-50 minut do ponownego wyrośnięcia. Czas na zrobienie wgłębienia w drożdżówkach. Ja robię to małą szklanką
nietylkopasta.plpizze ale w formie pieroga. Proporcje jakie podałam niżej w przepisie są na ok 8 średniej wielkości pierogów. Ja dałam radę zjeść 1,5 :) Do przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki(...)kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut. Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym
Kuchnia Vikiróżnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Jesli danie chcecie zrobić na grilu, zamiast papieru użyjcie folii aluminiowej, albo zawincie skadniki w papiloty i pieczcie na aluminowych tackach. Patent wart wypróbowania. Jeśli nie macie ochoty na makaron upieczecie tylko filety z warzywami. Możecie też zrezygnować z kurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety(...)układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj
Niedzielny kucharzróżnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Jesli danie chcecie zrobić na grilu, zamiast papieru użyjcie folii aluminiowej, albo zawincie skadniki w papiloty i pieczcie na aluminowych tackach. Patent wart wypróbowania. Jeśli nie macie ochoty na makaron upieczecie tylko filety z warzywami. Możecie też zrezygnować z kurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety(...)układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj
Niedzielny kucharznajlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki(...)jeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach. Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie uchylam drzwiczki pieca, a po koljenym kwadrasie, kiedy ciasto dostatecznie odpocznie
W kuchni Karmel-itki