pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:188/244)

Schab zapiekany z warzywami w sosie pomidorowym 252

Słońce, słoneczko... tylko małolata posiała mi gdzieś okulary słoneczne. W zamian za to rekwiruję jej część słodyczy ze świątecznych paczek hihi ;D Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu(...)Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami. Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. Przepis dodaję do konkursu

My simple kitchen
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 180

Węgrzech, to spotkał pewnie okrągłe drożdżowe placki na ciepło zwane langosami lub langoszami. Zupełnie nie przypominają one tego co jest serwowane w podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku(...)budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo

Kryzysowa Książka Kucharska
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 213

oddalony jest o tyle godzin, ba, lat świetlnych! Nie wytrzymywałam.  Zaczynało się niewinnie.  Takie tam muśnięcie palcem - twardy czy miękki pakunek? Ale przecież nie zaszkodzi przesunąć kilku paczek, żeby je ładniej ułożyć (!), sprawdzając przy okazji czy w środku coś brzdęka, szeleści, a może kształtem wyśle sygnał do rozbudzonej jak nigdy wyobraźni.  To za mało! Wciąż za dużo(...)się rok temu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok.  Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę

KUCHARNIA
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 211

będą mi się kojarzyły z czasami studenckimi. Bo na studiach to człowiek "bidę" klepie. Ciuła te monetki i liczy ciągle heheh. A naleśniki tania rzecz, wystarczy słoik dżemu albo paczka szpinaku i pełnia szczęścia. Oj, co ja, się z dziewczynami tych naleśników nasmażyłam hehehe. Chyba dlatego zawsze mi wychodzą takie jak chcę. Praktyka czyni mistrza hehehe. Ale na poważnie, naleśniki(...)wody (+/- 60 ml) (może być z kranu może być też woda gazowana z butelki) - 1/4 szklanki oleju - dwa duże jajka wiejskie - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto musi być rzadkie i lejące się, tylko tak uzyskasz cieniutkie naleśniki. W/w składniki wymieszaj rózgą odstaw na kwadrans i smaż na mocno nagrzanej patelni. Usmażone układaj jeden na drugim, dzięki czemu

SMYKWKUCHNI
Pieczone muffinkowe pączusie 203

Składniki: 400 g dobrej mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 75 ml cukru ok. 150 ml mleka 50 g masła 1/4 łyżeczki soli

Kocham Czekoladę
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami 179

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam

Blondynka Gotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 185

płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki(...)klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno

PatiGotuje
Drożdżówki z serem - bułki z serem 162

Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 30 g drożdży

Lena Gotuje
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 181

mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej(...)równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić

Słodkie inspiracje
MINI TORCIKI ARBUZOWE (bez pieczenia) 221

Lekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on

Kuchnia MagdaLeny
MINI TORCIKI ARBUZOWE (bez pieczenia) 245

Lekkie torciki idealne na letni deser... arbuzowe blaty przełożone bitą śmietaną, oblane gorzką czekoladą. Orzeźwiający deser, który najlepiej smakuje zimny, prosto z lodówki. Nie jest on

Kuchnia MagdaLeny
Lasagne z warzywami 257

Składniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)żeby nie był zupełnie twardy, ale nie może też być miękki. Wtedy wyciągamy płaty i w ich miejsce wrzucamy 4 kolejne. 2 płaty układamy w naczyniu, w którym zamierzamy piec lasagne (ja robię to w prodiżu, ale może też być brytfanka lub naczynie żaroodporne). Wcześniej spód naczynia powinien zostać polany odrobiną oleju. 2 pozostałe odkładamy na talerz (muszą leżeć obok

Weganka gotuje
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 193

Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam ją do przygotowania koktajlu truskawkowego na bazie herbaty. Po przepis zapraszam TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następna jest herbata(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych owoców

Zdrowie i pysznie na talerzu
Choinki z piernika 179

ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur. Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen(...)odkrawamy po grubym plastrze, który rozwałkowujemy na grubość ok. 0,3-0,4 cm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy z ciasta różnej wielkości gwiazdki Piernikowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy pierniczki ok. 15 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, uważamy aby się nie przypaliły. Na drugi dzień formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 108

Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam ją do przygotowania koktajlu truskawkowego na bazie herbaty. Po przepis zapraszam TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następna jest herbata(...)kawałka (wyszło 12) 319 kcal B 8 g W 36 g T 15 g Składniki: ciasto ▸ 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 4 jajka  ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ 1 łyżeczka sody  ▸ 3/4 szklanki słodzika/cukru ▸ pół szklanki oleju (u mnie rzepakowy) ▸ 2 łyżki herbaty+2 szklanki gorącej wody ▸ pół szklanki orzechów (u mnie włoskie) ▸ 400 g suszonych

zdrowo i aktywnie
Wafle dwukolorowe z orzeszkami ziemnymi 251

Niedawno przygotowywałam mięso mielone w andrucie (przepis pojawi się na blogu). Do mięsa wykorzystałam 3 andruty, więc została mi ich jeszcze prawie cała paczka. Wiedziałam, że jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały(...)chwilę ubijamy (powinny być w miarę gęste). Dodajemy do każdej po 125 g mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia. Do białej masy dodajemy posiekane orzeszki. Na papierze do pieczenia rozkładamy 1 andrut, rozprowadzamy na nim 1/3 część masy białej. Przykrywamy drugim andrutem. Rozprowadzamy 1/3 część masy ciemnej. Dajemy kolejny andrut. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Andrut owijamy papierem

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania