Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa. Składniki na 1 porcję: 150-200 ml mleka migdałowego 1 banan 2 owoce czerwonej opuncji 1 limonka 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca Przygotowanie: Do naczynia w którym
Ze smakiem i z pasjąOstatnio bardzo często mam ochotę na słodkie śniadania, a że owsianka i naleśniki mi się już trochę przejadły, spróbowałam zrobić wegańskie tosty francuskie. Wyszły pyszne i są bardzo łatwe do przygotowania. Aby zrobić takie tosty francuskie potrzeba chleba i ciasta, w którym będzie on zanurzony. W skład ciasta wchodzi mleko roślinne, banan i mąka. Po zanurzeniu chleba w takiej
wegujemyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Rozgrzewki ciąg dalszy :D Tym razem pomysł na wysokobiałkową owsiankę nie tylko dla kulturysty! Składniki: -> ½ szklanki płatków owsianych -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 miarka białka serwatkowego -> 2-3 krople ekstraktu waniliowego -> 2 łyżeczki orzeszków
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ogrodzie Kompot z czarnej porzeczki i rabarbaru autorka: Beata12 | blog: W królestwie smaków Beaty Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka jagodzianka autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawkowe orzeźwienie autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Truskawa na rukoli autorka: kulkiwrosole | blog: Kulki w rosole Truskawki w kremie czekoladowym
Weekendy w domu i ogrodzieZiarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim
FitKotKocham omlety. Niezaprzeczalnie. Tak samo jak owsianki. U mnie musi być szybko i zdrowo. I tylko takich rozwiązań w kuchni poszukuję. Naleśniki okazały się strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko wymieszać odpowiednie składniki, wrzucić na patelnię i gotowe. Może i wam przypadną do gustu? PRZEPIS SKŁADNIKI 2 jajka 50 ml mleka np. kokosowego 30 g mąki jaglanej np. @purerein
TetiisheriOwsianka z mango i daktylami to intrygujące połączenie smaków, jakie odkryłam w te wakacje. Spróbujcie, smakuje nieziemsko! :) Składniki: - 1 szklanka wody - 1/3 szklanki płatków owsianych bg - 8 daktyli pokrojonych na kawałki - kawałki mango - 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) Wszystko (z wyjątkiem mango) wrzucamy do rondelka i gotujemy 3 minuty. Przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango i dowolnymi dodatkami (np. jagodami
Smakuje zdrowoJakiś czas temu wspominałam, że jadam teraz inne śniadania niż dawniej tzn zawierające więcej tłuszczu lub białka, a mniej słodkich węglowodanów. Moim zamiennikiem owsianki została kokosanka: Czytaj więcej
Kasia SarnaOwsianka urozmaicona komosą ryżową. Do tego oczywiście truskawki, które obecnie jem od rana do wieczora. Sezon nie trwa długo, więc muszę się nasycić :) Czytaj więcej
Kasia SarnaPrzeglądając wege-blogi, można zauważyć, że wśród propozycji na dania śniadaniowe króluje owsianka. Czy to dobrze? Nie wiem.... Płatki owsiane zawierają dużo kwasu fitowego, który okrada nasz organizm z cennych minerałów. Niegdyś fermentowanie zbóż było powszechną praktyką i być może właśnie dlatego nie było takiego problemu z celiakią. Wiele źródeł zaleca fermentować albo przynajmniej moczyć wszelkie strączki, kasze, orzechy, ziarna
Kasia Sarnaczasem więcej) na wymyślenie i przygotowanie normalnego, wartościowego śniadania. Teraz szyki się pokrzyżowały :) i każdego dnia rano budzi mnie głodne dziecko, które chce JUŻ coś zjeść :) kanapki, owsianki, płatki kukurydziane czy twarożki się nudzą i sama nie chciałabym ich jeść codziennie. Dlatego zadanie konkursowe polegać będzie na podaniu przepisu na szybkie (przygotowanie w max 30 minut uwzględniając czas
Kolorowy PrzepisownikWłaściwie nie wiem z jakiej części świata może pochodzić takie śniadanko w słoiku (przypominam, że zadanie tego tygodnia, to śniadania świata ). Na pewno jest ogólnie bardzo światowe, bo owsiankę uwielbiają Brytyjczycy, chia to szałwia hiszpańska, orzechy są włoskie, rodzynki z Turcji, a miód ze wschodniego Mazowsza... ;) Danie jest z rodzaju "overnight" (chwilowo zabrakło mi polskiego słowa) - zarówno płatki owsiane
zadanie-gotowaniepunkcie płatków owsianych. Jak wiecie, nie możemy się obejść bez słodkości, więc Moni wymyśliła zdrową , a zarazem pyszną opcję na śniadanie. Gdy chcesz zjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego! Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce gofry?" <3 A więc... Do dzieła! Składniki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego. Skorzystałam z książki Dominiki Wójciak "Ziarno". Znalazłam tam pomysł na pieczona owsiankę z marchewka w roli głównej, ponieważ mi zależało na cieście przepis zmodyfikowałam. Powstał ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo
Dzieje kuchennej WiewióryNajlepsze śniadanie, to śniadanie na ciepło. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki, gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym zmarzluchem i muszę zawsze rozgrzewać organizm, nawet latem. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania pysznych, grubych i mięsistych placuszków z bananami i czekoladą. Ich zadaniem jest dodanie nam dużej dawki energii, tak abyśmy mieli
SMYKWKUCHNI