Dzisiaj wstałam z ogromną ochotą na placki. Na co dzień w porze śniadaniowej królują u mnie owsianki, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Postanowiłam więc, że wykorzystam moje ulubione płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju
Kuchnia Elliejeszcze dosuszyć przez 1-3 godziny na niższym poziomie. Tak przygotowane owoce można użyć do granoli albo traktować jako zdrową przekąskę do chrupania. Ususzone truskawki to świetny dodatek do owsianki albo zimowej herbaty, która przypomni nam smak lata :) Czas suszenia dotyczy suszarki MPM model MSG-04 Ps. ponieważ na sitach zostało nieco miejsca, to przy okazji Lulu ususzyła pomarańcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZdrowe i dietetyczne śniadanie. Dużo na blogu różnego rodzaju owsianek, jaglanek itp. Ale powiem Wam, że te śniadania sprawiają mi najwięcej radości. Pyszne, sycące i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Dzisiaj jaglanka z olejem kokosowym, świeżymi borówkami, mango i papają. Do tego kilka kulek płatków crunch. Pysznie! SKŁADNIKI: - 4 łyżki kaszy jaglanej - łyżeczka oleju kokosowego - mango - papaja - borówki - płatki
SMYKWKUCHNITradycyjna granola, płatki lub owsianka dawno straciły swoją magię i cudowny smak? Jeżeli nie smakują jak kiedyś, wystarczy, że przygotujecie w przeciągu 10 minut ten przepyszny dodatek, który przeniesie Wasze śniadanie na inny
Szybko Tanio Smaczniegodzin. Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi. O tym jakie właściwości mają śliwki można przeczytać w przepisie na pieczoną owsiankę śliwkowo - kokosową
My Chcemy Jeśćnoworocznych. Wdrażanych od dnia ich wymyślenia. ;) Po powrocie ze świąt z walizką wypełnioną słodkościami wszelkiej maści,połową blachy sernika, napitkiem i książkami...chcę warzyw,sałatek,rozgrzewających zup, owsianek... Zupo-potrawka kuchenna szafka bo większość składników znajdziesz w dobrze zaopatrzonej szafce kuchennej Składniki puszka pomidorów krojonych- oczywiście wskaane są świeże pomidory,ale jak student...mi wypada korzystać z puszek puszka
Fiolka w kuchniRzymie tylko turyści. Jeśli masz ochotę wydrukować sobie dzisiejsze przepisy – tutaj znajdziesz je w pdf. Wpis jest częścią akcji W 30 kuchni dookoła świata organizowanej na blogu Owsianka i kawa . A już jutro z Oliloli będziemy uczyć się, jak gotują Szwajcarzy. Smacznego! Paula Artykuł Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkpóźniej... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach z pobliskiej piekarni lub owsiance. W końcu jednak się przemogłam. Muszę przyznać, że dużą rolę odegrało tu niezwykle apetyczne zdjęcie z Hjemmets bedste mad , nr 7-8/2015, którą kupuję ostatnio regularnie. Prosta focaccia
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę, letnią owsiankę i mieloną łuskę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki wykładamy papierem
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam to w poprzednim roku i okazało się, że...18 września :D Czyli dokładnie rok temu (no, minus jeden dzień) - przypadek? :D KLIK I w sumie wtedy też było owsianka ;) Proszę o kciuki dzisiaj! Boje się strasznie biologii :( Nie czuję się zbyt dobrze przygotowana
breakfast of dreamspoczątek dnia zawsze staram się przemycić trochę koloru i radości. Sądzę, że jak dobrze rozpoczniemy dzień to będzie on o wiele lepszy. Od długiego czasu jem na śniadanie owsianki, staram się je jeść dwa, trzy razy w tygodniu. Często goszczą też u mnie jajka na miękko, czy różnego rodzaju smoothie z owocami. I dzisiaj właśnie takim szybkim śniadaniem, pełnym energii
SMYKWKUCHNIOstatnio na Fb zaciekawił mnie przepis na chleb na owsiance. Chleb ten pieczono w akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Choć nie biorę udziału w tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki
Ewa w kuchnibazylią. Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję. Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance
Kuchnia co dniaOwsianka jest pycha. Ale jeszcze lepsza jest jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni w kubki z herbatą i książki przed kominkiem. Cynamon, prażone jabłka – dwa piękne zapachy. Łyżki w dłoń! Płatki jaglane otrzymywane są z gniecionych ziaren prosa – to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka zbóż
Karo in the KitchenTrochę mnie nie było, ale już nadrabiam zaległości. Wraz z nastaniem pierwszych szaro- burych dni, zabrałam się za odgruzowywanie tego bloga. Tego ponieważ jak wiecie działam jeszcze na Owsiance . Na sam początek zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki. 2 duże korzenie pietruszki 1 gruszka 3 szklanki bulionu szczypta curry, imbiru pieprz cytrynowy, sól łyżka masła W garnku
bastalena