Pancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie. Ogórki obrać ,przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i zmiksować. Dodać rozdrobniony twarożek, keczup, posiekany koperek ,żółtko
Kulinarny karnet Christopherajuż chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś(...)wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Ps. Ogórki wyszły suuuper. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 10 ząbków czosnku 10 goździków 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion gorczycy 100 g soli Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy
Kardamonovychyba już czas na publikacje ogórkowych przetworów. Nie spieszyłam się z nimi jakoś, bo wiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego(...)trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane dwa rodzaje ogórków do publikacji. Kiszone już się kiszą, ale jeszcze się zastanawiałam czy będę je tutaj wrzucać. Zobaczę za dwa tygodnie jak będą smakowały, potem będę podejmować decyzje. Póki co, ogórki w curry i selerem naciowym. Parę tygodni temu wylądowałam na obiedzie
KardamonovyKiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposób utrwalania żywności. W Polsce najpopularniejszymi produktami, które poddajemy temu procesowi są oczywiście ogórki i kapusta, kisić możemy jednak wiele innych produktów, choćby rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza (choć tego ostatniego jeszcze nie próbowałam...) Dziś jednak trzymam się tradycji. A ponieważ na blogu znajdziecie już przepis na domową kapustę kiszoną , tym razem(...)przyszedł czas na ogórki. Najlepiej do kiszenia używać ogórków małych, jędrnych, świeżo zebranych. Idealnie byłoby kupić je od zaufanego sprzedawcy, gdyż przenawożone ogórki mogą zrobić się w słoiku "skapciałe". Jeśli nie wiesz, kiedy kupione przez Ciebie ogórki zostały zerwane i jak długo leżały w skrzynce wystarczy namoczyć je przez 2-3 godziny w ziemnej wodzie
Z notatnika dietetykaPyszna sałatka z ogórków na zimę do słoika. Ten przepis to jeden z moich ulubionych przepisów na zimowe przetwory. Tak przyrządzone ogórki w pomidorach smakują wybornie zima. Bardzo je wam polecam. Do sałatki najlepiej jest wykorzystać większe ogórki, takie jakie nie bardzo nadają się do kiszenia. Jest to świetny sposób na wykorzystanie takich właśnie ogórków. Składniki(...)ogórków gruntowych 1 1/2 łyżki soli kamiennej Zalewa: 100 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki cukru 3 łyżki octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Ogórki bardzo dobrze umyć, odciąć końcówki i pokroić za pomocą noża lub mandoliny na plasterki. Jeśli na ogórkach jest bardzo gruba skora
Pani M - kuchnia smakowitaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków to bardzo popularna sałatka do obiadu, która pojawia się w każdym domu, kiedy tylko rozpocznie się sezon na ogórki. Mizeria znana jest w wielu krajach i przygotowywana jako dodatek do wielu dań obiadowych. Tradycyjna mizeria składa się oczywiście z ogórków, pokrojonych w cienkie plasterki, kremowej śmietany oraz przypraw w postaci soli(...)cytryny. W każdym domu mizeria jest przygotowywana nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej świeży szczypiorek, koperek czy cebulkę. Nie ważne jak przygotowana, każda mizeria smakuje rewelacyjnie. Sam zapach zasolonych ogórków jest cudowny, a czując do uświadamiany sobie, że na obiad, na pewno będzie coś smakowitego. Mizeria najczęściej serwowana jest jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięsa. Świetnie także
Przepiski.plOgórki w zalewie gyros są bardzo smaczne, chrupiące, lekko słodkie i aromatyczne. W zimie (o ile dotrwają do tego czasu) będą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Ponieważ przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i zyskał wielu zwolenników, postanowiłam go wypróbować. Muszę przyznać, że nie rozczarowałam się. Ogórki wyszły naprawdę dobre. https://youtu.be/46zLBbbi1Dg Składniki na ogórki w zalewie gyros (6 słoików po 0.75 litra): ok 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki (600 g) 3-4 cebule (400 g) 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów 1,5 szklanki cukru (300 g) szklanka octu 10 % (220 ml) szklanka oleju rzepakowego (220 ml) opakowanie przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki
e-PrzepisyKulinarnecieszę się, że mogę w końcu z Wami się nim podzielić. Poniżej również znajdziecie mój sposób na pasteryzowanie przetworów. Składniki (na 7 słoików 0,5l): – 3 kg ogórków gruntowych – 1 średnia cebula – 3 marchewki – 2 pietruszki – natka pietruszki – 125 ml octu 10% – 125 ml oliwy – 2 łyżki cukru – 2 łyżki(...)soli – pieprz mielony Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Moje moczyły się całą noc. Sposób przygotowania tradycyjnego: Czyste ogórki kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 1h żeby ogórki puściły wodę. Odlewamy wodę z ogórków. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną
CookYourselfPodczas ostatniego szybkiego wypadu na bazarek kupiłam kwaszeniaki, czyli małe ogórki gruntowe, które można ukisić. Na rozpoczęcie sezonu zrobiliśmy z nich ogórki małosolne z woreczka . To szybki i sprawdzony przepis na ogórki małosolne, do których nie potrzeba zalewy, a wszystkie składniki miesza się na sucho w strunowym woreczku. Takimi ogórkami na sucho można się już cieszyć(...)następnego dnia. Udostępnij Ogórki małosolne z woreczka – składniki 1 kg ogórków gruntowych do kwaszenia 1 / 2 pęczka koperku 1 kawałek korzenia chrzanu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki
niecodziennikparyosób pracujących. Posiłki są proste i szybkie wykonaniu, do tego różnorodne i bardzo smaczne. Dietę ogórkową można stosować maksymalnie 14 dni. Jest to dieta z niską ilością kalorii, ponieważ ogórki zawierają ich niewiele a są głównym składnikiem diety. Szybkiej utraty wagi mogą się spodziewać osoby z większą nadwagą, da motywacyjny kopa w postaci kilkunastu zgubionych kilogramów jako wstęp(...)koktajl z ogórków. Sałatka z ogórków – wykonanie: 1 nieduży ogórek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, czerwona cebula. Pokrój wszystkie składniki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj do sałatki pierś z kurczaka bądź kaszę gryczaną, by mieć gotowy obiad. Koktajl z ogórków – wykonanie: 1 ogórek, szpinak baby, 1 jabłko. Wrzuć wszystkie składniki
To Musisz WiedziećTakie ogórki robię od wielu, wielu lat. Kupuję ogórki jędrne, raczej drobne i chude. Najlepsze takie "kostropate". Do jednego słoika udaje mi się zazwyczaj włożyć 6 - 7 ogórków. Z 5 kg zrobiłam ostatnio 13 słoików. Ale wszystko zależy od wielkości ogórków. Ilość kopru, czosnku i chrzanu jest orientacyjna. Lubię ogórki bardzo koprowe i mocno chrzanowe. Zawsze daję taką samą ilość soli, u mnie sprawdza się znakomicie. Ogórki są pyszne! Słoiki oczywiście wykorzystuję wielokrotnie, natomiast zakrętki staram się jednak zawsze kupić nowe. W ciągu wielu lat przygotowywania ogórków według tego przepisu, chyba tylko raz zdarzyło mi się, że się nie udały (wyszły przysłowiowe kapcie), ale jestem przekonana
Stare GarySezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie. Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki. Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej(...)zalewie to: ogórki curry , ogórki konserwowe , sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni , sałatka z ogórków na zimę . Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 łyżeczki soli 8 dużych ząbków czosnku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki chili w proszku 3 czerwone papryczki chili 5 łyżek oleju rzepakowego Zalewa: 1 szkl. octu spirytusowego
Codziennik Kuchennyobiad są klopsy, czy ogórek kiszony jest potrzebny do kanapki, a może na ogórkową zupę. Zawsze jest potrzebny! Pod polski smalczyk, francuskie rillettes i wódeczkę – towarzystwo ogórka kiszonego jest wręcz niezastąpione. Wybierzcie ogórki krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Trzeba je bardzo dokładnie umyć z piasku, najlepiej kilkukrotnie. Jeśli(...)jesteście pewni ich pochodzenia – namoczcie je na noc w zimnej wodzie, żeby pozbyć się pozostałości po nawozach którymi były wspomagane. Kilka razy zdarzyło mi się kupić ogórki które nawozu miały tyle, że po ukiszeniu zmiękły i dosłownie porozpadały się w słoikach. Sprawdzajcie i pytajcie w warzywniakach, co i skąd kupujecie. Chrzan, czosnek i koper. Chrzan to typowo polski dodatek
Karo in the KitchenOgórki curry to idealne ogórki kanapkowe na zimę. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko(...)fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają. Ogórki w zalewie curry: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 3 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego (10%) 2 szklanki białego cukru 2 łyżeczki curry
Poezja smakunajprostszych surówek. Wystarczy pokroić w plasterki kiszone ogórki, dodać pokrojoną w kosteczką cebulę, przyprawić odrobiną mielonego pieprzu i skropić oliwą. Wymieszać i gotowe. Smakuje inaczej niż zwykły kiszony ogórek. Smacznego
Maminek kulinarny