Pyszna odmiana ogórków w zalewie. Świetnie nadają się od obiadu, sałatki i na kanapkę. Mowa oczywiście o kozackich ogórkach w zalewie musztardowej. Bardzo szybkie do wykonania, po pasteryzacji można przechowywać do przyszłego sezonu. Polecają się zarówno w całości jak i ćwiartkach. Ołupionych i w skórce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ogórki w musztardzie w zalewie(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Wykonanie 30 min. Kalorie 245 kcal Przedstawiamy sprawdzony przez nas i czytelników przepis na ogórki w zalewie musztardowej czyli ogórki kozackie. Szybki przepis na ogórki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 L wody (4 szklanki) 250 ml octu (1 szklanka) 280 g cukru
ProstePesto.plSałatka z ogórka z sosem tahini Szybka sałatka z ogórków z sezamem i przepis na sos tahini do warzyw. Sałatka z ogórka z sosem tahini to przepis z książki "Smak" Yotama Ottolenghi i Ixta Belfrage. Podobnie jak sałatka z ogórka z imbirem jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie świeżego ogórka i cebuli z czarnym sezamem, pastą tahini(...)ogórkową z tahini możesz podawać do potraw z warzyw, dań z ryb czy pieczonego kurczaka. Równie dobrze smakuje z pszenną bagietką maczaną w sosie tahini. Ta prosta sałatka z ogórków do obiadu łączy w sobie to co najlepsze w kuchni Bliskiego Wschodu z dalekowschodnim akcentem. Jestem przekonana, że będzie Ci smakowała, ponieważ Yotam Ottolenghi to niekwestionowany mistrz sztuki kulinarnej
Cztery FajeryOgórki w pomidorach to bardzo smaczna i szybka do zrobienia sałatka do słoików na zimę. Do przygotowania takiej sałatki możemy wykorzystać ogórki różnej wielkości i kształtu, nie muszą być one idealnie proste, ponieważ będą krojone w plasterki. Robiąc ogórki w pomidorach do słoików ja nie obierałam warzyw, ale jeżeli ktoś woli ogórki bez skórki to może(...)obrać. Ogórki w pomidorach to sałatka, do zrobienia której potrzebne są tylko dwa podstawowe składniki, czyli ogórki i cebula. W wielu tego typu przepisach zalewę musimy gotować, a w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Wszystkie składniki zalewy wystarczy wymieszać z warzywami. Ogórki w pomidorach do słoików są delikatne w smaku, nie za słodkie
Danka PichciOgórki konserwowe, to obok ogórków kiszonych, chyba jedne z najpopularniejszych przetworów z ogórków. Ja swoją przygodę z robieniem ogórków w słoiki zaczęłam rok temu i miałam to szczęście, że od razu dobrałam odpowiednie proporcje składników, tak by ogórki smakowały naprawdę dobrze. Ja i moja rodzina wolimy ogórki "mocniejsze" i nie aż tak słodkie, więc(...)moim przepisie jest trochę więcej octu i mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach na tego typu ogórki. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ogórki gruntowe Do każdego słoika: 1 listek laurowy 0,5 łyżeczki ziaren białej gorczycy 2-3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 plasterki cebuli 1 ząbek czosnku 3 plasterki marchewki 1 gałązka
Waniliowe ImprowizacjeOgórki kanapkowe po raz pierwszy zrobiłam w ubiegłym roku jako próbę nowego przepisu. Próba wypadła pomyślnie, a ogórki kanapkowe tak zasmakowały moim domownikom, że jako pierwsze przetwory zniknęły ze spiżarni. W tym roku postanowiłam przygotować ich trochę więcej, a z racji tego, że mam warzywa z własnej działki to nie było z tym problemu. Są one łatwe(...)proste do przygotowania, ponieważ ogórków nie musimy obierać, tylko pokroić w plastry a do słoików nie potrzebujemy żadnych dodatków, takich jak chrzan, koper czy cebula. Wystarczy tylko zagotować zalewę i zalać nią ogórki w słoikach, a później oczywiście zapasteryzować. Na przygotowanie ogórków kanapkowych najlepiej wybierać ogórki średniej wielkości i niezbyt długie, takie aby pasowały
Danka PichciUważam, że przetworów na zimę nigdy za wiele. Moja rodzina uwielbia ogórki, dlatego co roku staram się znaleźć jakieś nowe inspiracje na zimowe przetwory. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przetwory są ogórki w przyprawie gyros , które są doskonałym dodatkiem do obiadów i nie tylko. Tym razem postanowiłam przygotować ogórki po królewsku, które są naprawdę pyszne! Moim(...)domownikom również bardzo smakowały, dlatego jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu na ogórki po królewsku. Jeśli tak samo jak ja, lubicie wypróbowywać nowe sposoby na przetwory to gorąco was zachęcam do zrobienia ogórków po królewsku! Mają one specyficzny posmak, dzięki dodaniu miodu do zalewy i muszę przyznać, że to połączenie to strzał w dziesiątkę! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciDruga połowa lipca to jest najodpowiedniejszy moment na kiszenie ogórków na zimę. W Internecie jest mnóstwo różnych przepisów, ale ja dziś chciałam się z Wami podzielić moim sposobem na udane i jędrne ogórki kiszone. Ogórki kupuję zawsze u sprawdzonych dostawców na targu. Są to rolnicy, którzy sprzedają swoje produkty od lat, ogórki(...)gdzie warto je kupić. Pamiętajcie, aby do kiszenia używać tylko i wyłącznie soli kamiennej niejodowanej. Do słoików warto też dodać chrzan i liście wiśni lub czarnej porzeczki. Dzięki temu ogórki nie będą miękkie. Słoiki z ogórkami na czas fermentacji warto ustawić na tacy, ponieważ podczas kiszenia solanka będzie buzować i wyciekać ze słoików. Słoiki mogą też syczeć
Kulinarne przygody GatityKażdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do domowego smalcu, surówek, a także powstaje z nich smaczna zupa ogórkowa, dlatego także i tego lata półki już uginają się pod ciężarem kwaszonych ogórków. Składniki na ogórki kiszone ogórki do kiszenia pieprz w ziarenkach 2-3 główki czosnku korzeń chrzanu koper (łodyga wraz z baldaszkiem nasion i liśćmi) liście porzeczki liście chrzanu ziele angielskie na każdy litr wody czubata łyżka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zdrowe, świeże, niezbyt duże i podłużne ogórki dobrze umyć. Umyć również koper, liście porzeczki oraz chrzanu. Korzeń chrzanu obrać
niecodziennikparyOgórki curry Ogórki w curry. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 łyżeczka goździków 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1,5 l wody 375 ml octu spirytusowego 330 g cukru 1 i ½ łyżki soli 2 cebule 1 czerwona papryka 3 łyżki(...)idealnie pasują do bardzo wielu dań. Zamiast ogórka kiszonego do tradycyjnej sałatki jarzynowej, jako pikle w burgerach lub jako urozmaicenie do kanapek. Nie wiem czy porównanie trafne, ale jako fan piłki nożnej musiałem go użyć Jeżeli macie większa ilość ogórków lub lubicie mieć przydatne/smakowite weki pod ręka, zapraszam
kuron.com.plmięsami. Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu. Ogórki na zimę warto przygotować, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do takich z ekologicznej uprawy. Będą jak znalazł do obiadu, albo jako przekąska na Andrzejki czy w czasie karnawału. [embed(...)Faszerowane Fetą Kolorowa Sałatka Z Makaronem, Szynką I Ogórkiem Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Koperkiem Surówka Z Kapusty Pekińskiej Z Marchewką I Ogórkiem Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym Penne W Sosie Ogórkowym Mizeria Po Kaszubsku Artykuł Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneOgórki na sucho – bez zalewy. Wygodnie – bo robimy na raz tylko tyle ogórków, na ile mamy ochotę i tyle, ile potrzebujemy. Do ich zrobienia nie potrzebujemy ciężkiego słoja. Nie ma konieczności gotowania wody – możecie bez problemu zrobić je nawet z najmłodszymi dziećmi. Takie „suche” górki świetnie sprawdzą się na biwaku, pod namiotem. Torebka ze wszystkimi składnikami nie potłucze(...)kształtne. Muszą być świeże — jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Odmiany o dużych, pękatych owocach zostawcie raczej na mizerie i sałatki, tutaj postawcie na ogórka kompaktowego. Ma mniej pestek i na pewno zostanie przyjemnie chrupiący. Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej zanurzyć je w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 2 litry wody
Karo in the KitchenOgórki małosolne mogę pochłonąć w każdej ilości. Zawsze dostaję je po słoiczku od mamy – ja nigdy nie mam gdzie ich przechowywać. Kilka dni temu dowiedziałam się, że ogórki małosolne można zrobić bez słoików i zalewy. Tzw. metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę. Tylko(...)lekko ugniatamy (uważając, aby nie przedziurawić torebki) by wszystkie składniki równomiernie się rozeszły i żeby sól dotarła do każdego ogórka. Tak przygotowaną torebkę wkładamy do lodówki na 4 godziny, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Ogórki gotowe. Potem przechowujemy je w lodówce. O metodzie na „sucho” dowiedziałam się na blogach: Moje małe
Poezja smakucebula -kilka ząbków czosnku -6 szklanek wody -10 łyżek cukru -2 czubate łyżki soli -1 szklanka octu -listki laurowe -ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka(...)ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia wody gotujemy 7-10 minut. Wyciągamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyCiekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczków Składniki: przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy(...)ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Wykonanie: Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały
Z Majeczką w kuchni