Ogórki na ostro czyli w zalewie słodko kwaśnej z dodatkiem chili są idealne jako przekąska na imprezie. Świetnie się też sprawdzą jak czy dodatek do wędlin albo pieczonych mięs. Stopień ostrości oceniałabym raczej jako średni, dla mnie w sam raz, ale mój mąż twierdzi, że mogłoby być jeszcze z dwa razy bardziej ostre. https://youtu.be/zorabuye5_k Składniki na ogórki na ostro (5 słoików po 0,75 litra): 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych 5-6 ząbków czosnku 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej szklanka octu 10% (szklanka o pojemności 220 ml) szklanka oleju rzepakowego 1,5 szklanki cukru łyżeczka papryczki chili w proszku po kilka ziaren gorczycy i pieprzu do każdego słoika Przygotowanie Dokładnie umyte ogórki
e-PrzepisyKulinarneCzas czytania: 2 min Ogórki kiszone, bez nich nie wyobrażam sobie mojej spiżarni, ogórki zawsze mają u mnie zarezerwowaną półkę. Zupa czy sałatka z takich ogórków to nie ma sobie równych 🙂 Moja mama robi, je odkąd pamiętam, zawsze z ogórków hodowanych we własnym ogrodzie. Przepis jest prosty, a dodatki można skomponować według własnych upodobań. Ogórki(...)przepis na przetwory domowe i bardzo zdrowa forma warzyw. Kiszone warzywa mają odczyn zasadowy, czyli najlepszy dla naszego organizmu, powinniśmy jeść je w dużych ilościach. Kiedyś sprzedawano wodę z ogórków na ulicy, tak jak wodę z saturatora, doceniając jej dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Nie wylewajcie jej, po prostu wypijcie lub dodacie do zupy ogórkowej:) Print Ogórki kiszone
SprawdzonaKuchnia.plkiszone. Takie, jakie możecie kupić w sklepie (teoretycznie:). Takie, jakie dacie do sałatki, położycie zimą na pyszna kanapkę, czy takie, z jakich zrobicie z powodzeniem zupę ogórkową. Takie tradycyjne ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu witamin, bo kiszonki są bardzo zdrowe. W każdym domu zapewne robi się takie ogórki ciut inaczej. Głównie chodzi tutaj(...)zalewie. Zarówno moja mama jak i tata, podali mi proporcję 1 łyżka stołowa soli, na 1 l zalewy. I tego się trzymam Ale sól soli nie równa. Akurat do ogórków, polecam dedykowaną im sól. Niestety ma jeden zasadniczy minus, lubi się zbrylać. Jeśli poleży, to potem pozostanie nam żmudne rozbijanie jej nożem czy też w inny sposób. No dobrze
Mieszam w GarnkuOgórki małosolne na sucho robione. Genialny przepis ! Ogórki małosolne na sucho robione. Ogórki które podbiły serca mojej rodziny. Przyznam się od razu, że przepis na te ogórki nie jest mój, ale jako, że naprawdę jest genialny dzielę się nim z Wami jak i zachowuje dla moich dzieci na przyszłość(...)porządnie zamkniętą torebkę, wszystko musi się porządnie wymieszać. Całość przygotowania trwa 10 minut maks. Odkładamy do lodówki na noc i wyciągając rano, możemy zjeść pierwszego lekko chrupiącego ogórka. Jeśli odstawimy ogórki na blat i zostawimy na 1 dzień, ogórki szybciej się zrobią. Ogórki z godziny na godzinę będą coraz miększe, ja dlatego po pierwszy dniu
Kuchnia na wzgórzuInna odmiana tradycyjnych ogórków kiszonych. Papryczka chilli nadaje ogórkom ostrości. Składniki: Na każdy słoik potrzeba nam: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu łodyga kopru z baldachimem 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 4 kulki ziela angielskiego kawałek papryczki chilli (u mnie 1/4 papryczki) Zalewa: 1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy, odcinamy
Kuchnia domowa Aniprzygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki 400 ml gęstego jogurtu typu greckiego ok 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki drobno(...)posiekanego koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku) sól przygotowanie Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić
Stare Garybędzie fajna odmiana do często zwykłych i na szybko kanapek. Dla tych co ciągle w biegu w sobotę czy niedzielę mogą zrobić rodzince takie fajne ogóreczki. 2 - 3 grubsze ogórki ( w zależności od wielkości ) 150 g półtłustego twarogu 1/2 małej cebuli 1 mała papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka jogurtu naturalnego sól morska do smaku pieprz kolorowy(...)posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt. Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta. Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki. Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą. Gotowe ogórki pociąć na plastry i podawać na śniadanie lub przekąskę
Ewa w kuchnirazem na ostro :) Zalewa: 1 łyżeczka chili 1,5 szkl octu 2 szkl cukru 1/2 szkl wody Wszystkie składniki zalewy zagotować. Dodatkowo: czosnek gorczyca pieprz ziarnisty 2 kg ogórków pokroić na połówki, większe na ćwiartki ( ze skórką) i zasypać 4 łyżeczkami soli. Zostawić na 6 godz co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie odlać słoną wodę z ogórków. Do słoików dodać po 2 ząbki czosnku, gorczycę, pieprz ziarnisty i ściśle ułożyć ogórki. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: ogórek gruntowy 4 kg, koper 4 podsuszone gałązki, korzeń chrzanu 2 duże, liść winogronowy 3 gałązki, chrzan 4 liście, czosnek ząbki 12 sztuk, kminek cały 2 łyżki, sól - ile potrzeba, woda filtrowana z dzbanka Dafi - ile potrzeba ogórki jędrne gruntowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, potem je wytrzeć na dnie dużego gara kamionkowego układać koper, chrzan(...)korzenie i liście, liście winogron, ząbki czosnku, ciasno ogórki układać zalać odpowiednią ilością wody filtrowanej, posypać kminkiem, wsypać sól kamienną z 1.5 łyżki na litr wody ogórki nakryć talerzykiem i kamieniem, przykryć ściereczką i po 3 dniach są doskonałe ogórki do jedzenia..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz szczypta chilli + do podania: koperek, śmietana kwaśna,grzanki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego
My Culinary ArtJakie ogórki lubicie najbardziej, małosolne, kiszone, konserwowe?. Jak dla mnie najlepsze są właśnie małosolne. Najlepsze na 3 dzień są twarde i czuć w nich wszystkie przyprawy. potrzebujemy Ogórki gruntowe (najlepiej małe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć(...)trochę kopru, następnie kładziemy ogórki, pomiędzy górkami, chrzan, liście laurowe, czosnek. Na wierzchu układamy koper zalewamy zimną wodą (na litr wody jedna łyżka soli) umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych kwiatów. Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżkę soli. Najlepsze na 3 dzień rrarossa@gmail.com
RAROSSASkładniki: 1,5 kg ogórków 6 szklanek wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru szklanka octu kilka ziaren gorczycy koper ziele angielskie pieprz liście laurowe Wykonanie: Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego(...)dać 1-2 gałązki kopru. Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. rrarossa@gmail.com
RAROSSAczas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli(...)rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu
prawdziwe jedzenieOgórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy , bo co jak co ale tu mogę być pewna
Bernika - moj kulinarny pamietnik