Lubię ogórki po meksykańsku, bo są ostre i smaczne. Zrobiłam więc eksperymentując kilka słoików ogórków z chili peperoncini. Zalewa wyszła piekielnie ostra stąd nazwa ogórków. Po zrobieniu tych ogórków można je jeść już po kilku dniach, ale na zimę proponuję pasteryzować pięć minut. 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych ) Zalewa : 6 szk wody(...)łyżeczki żółtej gorczycy 1 łyżeczka suszonego chili peperoncini 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól kamienna do smaku cukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut
Ewa w kuchniMizeria z kiszonych ogórków... Cienkie plasterki lekko słonych ogórków kiszonych. Drobno posiekany szczypiorek wraz z dymką. Zatopione w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cukru i pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnej mizerii. Smacznego! Składniki: 8 średnich ogórków kiszonych; 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z dymką; 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Szczypta białego cukru; Pieprz(...)Sposób przygotowania: Ogórki odsączyć z soku, w którym się kisiły, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do ogórków. Do surówki dodać śmietanę. Wymieszać. Mizerię przyprawić cukrem i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Najlepiej użyć ogórków kiszonych, a nie kwaszonych. Szczypiorek wraz z dymką można zastąpić drobno
Gospodyni MiejskaZaprawiacie ogórki? Zresztą, po co pytam, na pewno tak:) Ja najczęściej robię tradycyjne ogórki kiszone, ale przygotowuję także różne sałatki warzywne na zimę oraz takie oto ogórki z cebulą w zalewie octowej z pikantną przyprawą do grilla. Przyprawa nadaje ogórkom charakteru:) Mój mąż się nimi zajada... Składniki: 2 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 3 łyżki(...)soli. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody, szklanka octu 10%, 1 i 1/3 szklanki cukru, czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki
Z miłości do słodkościmoim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie kiszenia sają się kiszonymi, mają większą rację bytu niż właśnie te dobrze ukiszone. Cenimy je bardziej, więc w czasie obfitowania ogórków, zabijamy się, kto ma zjeść kolejnego małosolnego. Tak to już u nas jest ;] Nie wiem, jak wygląda to u Was, ale w moim domu kisimy ogórki w ogromny(...)starym słoju z czopem, który Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr wody przegotowanej
W kuchni Karmel-itkiOgórki orientalne smażone na patelni Dziś podpowiadam co zrobić z ogórka do obiadu zamiast mizerii. Smażone ogórki na ciepło w przeciwieństwie do wielu przepisów na zimno, to pikantne, aromatyczne ogórki na ciepło. Kit czy HIT ? Tego trzeba spróbować aby się przekonać. Czy można smażyć ogórka zielonego? Tak, można też smażyć ogórki gruntowe te mniejsze(...)większe. Ogórki orientalne to połączenie wielu smaków w jednej potrawie, tak samo jak ryba po japońsku. Słodki miód, ostra papryka, delikatny ogórek i aromatyczny czosnek, to wszystko tworzy znakomity bukiet. Ogórki to nasza domena, tak jak cukinię robimy na różne sposoby i to jest fajne. Stare przepisy i te nowe dają możliwość posmakowania czegoś innego. Jak zrobić ogórki
Dieta moja pasjaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki z kurkumą Ogórki z kurkumą to bardzo smaczne przetwory na zimę, które powinny znaleźć się w każdym domu. To obowiązkowa pozycja na liście zimowych przetworów, zaraz po ogórkach kiszonych i korniszonach. Ogórki z kurkumą przygotowane są w pysznej, słodko-kwaśniej zalewie octowej, a sam dodatek kurkumy nadaje im ciekawego aromatu(...)Kiedy tylko rozpocznie się sezon ogórkowy, polecam Wam przygotować kilka słoików tych pysznych ogórków z kurkumą. Najlepsze oczywiście będą ogórki z własnego ogródka, jednak mam świadomość, że nie każdy ma do takowych dostęp. Warto więc udać się w sprawdzone miejsce na bazar czy do rolnika, by mieć pewność, że ogórki będą świeże i dobrej jakości. Do przygotowania
Przepiski.plOgórki małosolne przepis na ogórki kiszone. Ogórki krótko kiszone z koprem i czosnkiem, czyli ogórki małosolne. O ogórkach krótko kiszonych ( małosolnych) mówi się także ogórki kiszone na noc. Dość popularne robią się ogórki kiszone na sucho w woreczkach foliowych, których osobiście nie polecam nikomu. Kto ceni swoje zdrowie i zdrowie swoich bliskich niech(...)się wystrzega woreczkowych kiszonek. Biosfenol, sól, reakcje zachodzące w czasie procesu kiśnięcia, razem wzięte to samo zło. I nieważne kto je poleca, warto się nad tym mocno zastanowić. Ogórek to 96% wody i lubi wodne otoczenie, kiszenie na sucho brzmi…. Jak zrobić najlepsze ogórki małosolne? Jak długo kisić małosolne? Ile soli do małosolnych? To najczęściej zadawane z pytań
Dieta moja pasjachłodniku z botwinki. Nie ma wiosny bez małosolnych! Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty – najlepsze potwierdzenie pełni wiosny i zapowiedź nadchodzącego wielkimi krokami lata. I w kuchni, i na zewnątrz. Ogórki Wybierzcie krótkie, równe, jednakowej wielkości, ciemnozielone i kształtne(...)Muszą być świeże – jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Najlepsze do robienia małosolnych są ogórki gruntowe. Trzeba je bardzo dokładnie umyć z piasku, najlepiej kilkukrotnie. Jeśli nie jesteście pewni ich pochodzenia – namoczcie je na noc w zimnej wodzie, żeby pozbyć się pozostałości po nawozach którymi były wspomagane. Kilka razy zdarzyło mi się kupić ogórki które nawozu miały tyle
Karo in the Kitchenzbierałam się od dłuższego czasu. W końcu znalazłam przepis idealny (mam taka nadzieję), więc pozostało tylko wziąć się do roboty. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Podane proporcję są na 1kg ogórków, ja przygotowałam na początek 3kg. Składniki: 1kg ogórków 3/4 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki oleju (ja użyłam oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt(...)główka czosnku 1-3 płaskich łyżeczek chili Obieramy i kroimy na 4 ogórki. Następnie wkładamy do miski. Wsypujemy sól, chili, olej i mieszamy. Zostawiamy na 30 min. Uwaga do wszystkie co związane z chili używajcie rękawiczek. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wlewamy ocet, stawiamy na gazie i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy całość się zagotuje przelewamy do ogórków
Brzuszki ŁakomczuszkiRobiliście już w tym roku ogórki małosolne? Sezon co prawda ma się już powoli ku końcowi, ale wciąż możecie kupić pyszne ogórki gruntowe i przygotować z nich doskonałe przetwory - np. właśnie ogórki małosolne. Sposobów na przygotowanie ogórków małosolnych jest zapewne kilka (albo i więcej), ja jednak trzymam się sprawdzonego przepisu mojej mamy - jak dla mnie smakują(...)najlepiej 😉 Takie ogórki dobre są już po 2-3 dniach, nie potrzeba więc iście anielskiej cierpliwości. Powinniśmy zjeść je w ciągu tygodnia, jeśli jednak chcecie przechować je dłużej przełóżcie je do słoika z zalewą, zakręćcie i wstawcie do lodówki. Ogórki kiście w szklanym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Ogórki małosolne - przepis Do przygotowania ogórków będziesz potrzebować
Z notatnika dietetykaPrzepis na sos z ogórków kiszonych , czyli jak zrobić pyszny ogórkowy dip na ciepło do mięsa, ziemniaków i jajek? To bardzo prosty w przygotowaniu sos, który idealnie komponuje się z większością dań tradycyjnej kuchni polskiej. Wykonanie sosu z ogórków kiszonych trwa tylko kilkanaście minut. Sos ma niewiele kalorii i potrafi dodać smaku nawet najbardziej nudnym potrawom! Choć jest(...)inspirowany sosem tatarskim , sporo się od niego różni. Nie tylko głównym składnikiem, którym w tym wypadku są ogórki kiszone, a nie korniszony, ale też nie zawiera majonezu oraz ma bardziej płynną konsystencję. Tym aromatycznym sosem z ogórków kiszonych możesz podkreślić zarówno smak mięs jak i warzyw, domowych przekąsek i dań z grilla. Warto jeszcze wspomnieć, że sosy
Kuchnia Na WypasieOgórki kanapkowe w musztardzie do słoików na zimę to pyszne przetwory, które sprawdzą się nie tylko na kanapkę, ale również jako dodatek do obiadu, burgera, koreczków czy sałatki. Są chrupiące, nieco octowe, nieco słodkie, z lekkim posmakiem musztardy. Do takich pikli najlepsze będą świeże, twarde i niezbyt duże ogórki, dlatego nie kupujcie pierwszych lepszych z marketu. Do zalewy(...)możecie użyć dowolnej musztardy, ja polecam miodową, która dodaje więcej słodyczy, ale jeśli chcecie uzyskać ostrzejszy smak, może to być np. sarepska. Składniki na ogórki kanapkowe w musztardzie (8 słoików po 0,5 l): 2 kg nieprzerośniętych ogórków gruntowych 1 litr wody (4 szklanki po 250 ml) 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 płaskie łyżki soli niejodowanej
e-PrzepisyKulinarneSałatkę po szwedzku z ogórków robię już od kilku lat, a ogórki po szwedzku zrobiłam po raz pierwszy, ale po kilku dniach otworzyłam jeden słoik na spróbowanie. Dla osób, które lubią ogórki w każdym wydaniu te też nam smakowały. Przepis na takie przetwory jest prosty, a lista składników niedługa, bo tylko ogórki, cebula, czosnek i natka(...)pietruszki. Ogórki po szwedzku są nie tylko smaczne, ale też szybkie do zrobienia. Po zerwaniu warzyw w ogrodzie okazało się, że są one różnej wielkości, a niektóre krzywe, dlatego pokroiłam je w plastry o grubości około 0,5 cm, ale mogą one też być grubsze. Ogórki po szwedzku są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych, kanapek lub hamburgerów
Danka PichciOgórki w zalewie gyros to świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków w słoikach na zimę. Mnie zachwyca słodko kwaśny smak z wyraźną nutą przypraw. Jestem pewna, że sałatka z ogórków o smaku gyros posmakuje każdemu. Sprawdzą się idealnie na obiad lub jako przystawka na imprezę np Sylwestra. Kolejnym pomysłem na przetwory z ogórków (nadają się także większe(...)sztuki) są ogórki w zalewie gyros. Przepis mam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie zeszłorocznymi ogóreczkami. Są przepyszne i dziś postanowiłam podzielić się z wami moimi ogóreczkami gyros w słoikach na zimę . Koleżanka twierdzi, że ogórki w przyprawie gyros robią furorę na imprezach domowych: imieniny, urodziny, Andrzejki czy Sylwestra. Nie dziwię się, bo fantastycznie i oryginalnie smakują
Ania gotujeSprawdzony przepis na ogórki do słoików w przyprawie do grilla, to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące ogórki w aromatycznej zalewie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, pieczonych i grillowanych mięs oraz uzupełnienie domowych sałatek. Jeśli więc uwielbiasz przetwory z ogórków, a szczególnie te, w których warzywa nawet(...)roku w spiżarni, nadal są kruche i soczyste, to u nas trafiłeś na przepis, którego szukałeś! Do przepisu używaj tylko ogórków o bardzo dobrej jakości. Pomiń wszystkie, które mają miękkie miejsca, plamy oraz różne skazy. Takie egzemplarze wykorzystaj do bezpośredniego spożycia. Tylko jędrne i pozbawione skaz zachowaj do marynowania. Odpowiedni wybór ogórków wpływa bezpośrednio na jakość gotowego już
Kuchnia Na Wypasie