mojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy nie robiłam ogórków kiszonych. Zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane, że trzeba pasteryzować, wekować i nie wiadomo co tam jeszcze robić, żeby wyszły dobre, twarde i nie pleśniały. Pytałam się koleżanek(...)robią swoje ogórki, pytałam się cioci, czytałam w internecie rady i z tej wiedzy powstała mi oto taka receptura. Aby przygotować kiszone ogórki postępujemy bardzo podobnie jak przy małosolnych, czyli musimy kupić dobre ogórki, najlepiej nie nawożone chemią, twarde, jędrne, po przekrojeniu nie powinny być puste w środku (najlepiej na targ zabrać nożyk i przed kupnem przekroić
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy nie robiłam ogórków kiszonych. Zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane, że trzeba pasteryzować, wekować i nie wiadomo co tam jeszcze robić, żeby wyszły dobre, twarde i nie pleśniały. Pytałam się koleżanek(...)robią swoje ogórki, pytałam się cioci, czytałam w internecie rady i z tej wiedzy powstała mi oto taka receptura. Aby przygotować kiszone ogórki postępujemy bardzo podobnie jak przy małosolnych, czyli musimy kupić dobre ogórki, najlepiej nie nawożone chemią, twarde, jędrne, po przekrojeniu nie powinny być puste w środku (najlepiej na targ zabrać nożyk i przed kupnem przekroić
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki kiszone Przez całe lato robiłam ogórki małosolne. Jak tylko się kończyły to robiłam następne. Przepis na małosolne mam w małym paluszku. Natomiast jeszcze nigdy nie robiłam ogórków kiszonych. Zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane, że trzeba pasteryzować, wekować i nie wiadomo co tam jeszcze robić, żeby wyszły dobre, twarde i nie pleśniały. Pytałam się koleżanek(...)robią swoje ogórki, pytałam się cioci, czytałam w internecie rady i z tej wiedzy powstała mi oto taka receptura. Aby przygotować kiszone ogórki postępujemy bardzo podobnie jak przy małosolnych, czyli musimy kupić dobre ogórki, najlepiej nie nawożone chemią, twarde, jędrne, po przekrojeniu nie powinny być puste w środku (najlepiej na targ zabrać nożyk i przed kupnem przekroić
moj przepis naSuszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć kiszone ogórki, zamiast przy limicie 30 kg bagażu lotniczego taszczyć je z Polski, byłam z siebie tak dumna, jakbym odkryła Amerykę. Dla nas suszone ogórki(...)się w słoiczku o pojemności około 90 ml i wystarcza nam na około 3 miesiące. 1 płaska łyżeczka zmielonych suszonych ogórków kiszonych to odpowiednik 1 bardzo dużego ogórka. Jeśli suszę ogórki na zupę to kroję je w poprzek na plasterki o grubości około 2 do 4 mm i nie mielę ich po wysuszeniu. Jak przygotować suszone ogórki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazrobić najlepsze ogórki kiszone? W bardzo prosty sposób! Poniżej opisuję wszystko krok po kroku wraz z własnymi uwagami + zdjęciami. To proste! Śmiało, spróbuj ;) Ogórki kiszone - najlepszy przepis Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy - wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny "słoik" ;) jeździłam(...)marginesie to kiszonki są bardzo zdrowe! Oczywiście są wyjątki i przy niektórych schorzeniach nie powinno się ich jeść. Ale wracając do przepisu.... Wypunktuję tu najważniejsze etapy przygotowania ogórków, które będą gwarancją najlepszego smaku! Ale uwaga - nie ma tu chrzanu, liści porzeczki, dębu, czy czego tam jeszcze. Za to jest liść laurowy, ziele angielskie i zalewa na gorąco! ;) Ogórki
Kolorowy PrzepisownikKiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych ogórków. Przepisy na słoikowe przetwory prawie bez zmian przejęłam z mojego rodzinnego domu. Ogórki na zimę przygotowuje mój Tata i robi to w sposób godny czarnoksiężnika;) Możecie nie wierzyć jak przeczytacie poniższy przepis, ale wydobycie tajników tego przepisu trwało kilka(...)skoro córka mieszkała w domu 20 lat, to powinna wchłonąć wiedzę przetworowo-wędzalniczo-nalewkową. Przepis zdobyłam i teraz dzielę się z Wami. Żeby nie było zbyt łatwo do ogórków dołożyłam małe cukinie. Teraz mała dygresja na temat kiszonych cukinii. Kupiłam je kilka lat temu na bazarze, od rolnika sprzedającego cukinie, paprykę, pomidory i zioła (kto bywa
Codziennik KuchennyOgórki małosolne W okresie letnim nie może zabraknąć na moim stole ogórków małosolnych. W zasadzie robię je co kilka dni, znikają ze słoja w zastraszającym tempie. Mój sposób na ogórki małosolne nie różni się w zasadzie niczym od tego na ogórki kwaszone na zimę. Ogórki na zimę robię zdecydowanie później, i w większych ilościach(...)białą końcówką do góry (moja mama i babcia zawsze tak robiły, podobno cała gorycz w ogórku ucieka na dół). Jeśli powstanie Wam kilka warstw, przełóżcie je koniecznie liśćmi i koprem. Zrobić roztwór wody z solą (zimny bądź gorący i zalać nim ogórki. Do 2 kg ogórków będzie potrzeba około 2 l wody. Słój zakręcić, na garnku
na moim stole...Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem . Składniki: 3-4 kg drobnych ogórków Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu (10%) 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Do każdego słoika wkładamy: kawałek(...)korzenia chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego gorczyca ząbek czosnku plasterek cebuli kilka plasterków marchewki koper Sposób przygotowania: 1. Zalewę zagotowujemy i studzimy. 2. Ogórki dokładnie myjemy. 3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy. 4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło
Kuchnia domowa AniBarszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków... Lekko chrzanowa zupa. Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków. Z dodatkiem suszonych grzybów. Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego. Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki: 1 mała marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 5 ziarenek ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 2 ząbki czosnku(...)litra zimnej wody; 375 ml soku z kiszonych ogórków; 1 łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić . Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać. Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaOgórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper(...)liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję
Malinowe Pocałunkimałosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie , sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic: - nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi, tak czy siak to takie naczynie z kamionki(...)przestudzić tak, by była ciepła, ale nie gorąca, najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie; - ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach; - naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby
Kulinarne zapędy KokosaDzień dobry! Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubiony przetwór to bez namysłu powiedziałabym, że ogórki kiszone (zaraz po nich jest konfitura truskawkowa). Od kąd pamiętam, to zawsze ogórki kiszone uwielbiałam, dlatego też i moja Babcia i moja Mama je robiły w ogromnych ilościach, zarówno z ogórków wyhodowanych własnoręcznie, w ogródkach, a jak ich zabrakło, to z tych(...)dokupionych. Będę szczera - najlepsze ogórki robi moja Babcia, jednak ja postanowiłam mimo wszystko też poeksperymentować i zrobic je po swojemu, trochę na oko, tak do zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-). Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków. Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćKiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata temu kupiłyśmy z mamą prawdziwą kamionkę do kiszenia ogórków. Ma ona specjalną pokrywkę, dzięki której kamionka jest hermetycznie zamknięta i nie trzeba się bawić z obciążaniem talerza. Nasza kamionka jest(...)niej nie tylko kisić, ale jest również idealna do peklowania mięsa (na które na pewno niedługo wrzucę przepis). Ale dość zachwalania kamionki, przejdźmy do przepisu Jak powszechnie wiadomo ogórki małosolne i kiszone to po prostu kolejne etapy tego samego procesu – kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej
PatiGotujekoperkowo - winnym. Zapach zalewy jak dla mnie był genialny:))))Pozdrawiam Was w ten pochmurny dzień. Mam nadziję,że mimo wszystko będzie dla WAS słoneczny... Składniki: 1,5 kg niewielkich ogórków - kiszeniaków, 3 gałązki świeżego kopru, 3 gałązki natki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo(...)szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka małych cebulek lub duża cebula pokrojona w piórka. Przygotowanie: Umyte ogórki zalewamy osoloną wodą odstawiamy na 12 godzin( można nie co dłużej, jednak nie należy przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy
Anioły w kuchni