Jedną z moich najbardziej ulubionych przetworów są kiszone ogórki. Można je przygotować na zimę w słoikach 0,5 – 1 litrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej. Czas(...)wykonania: 30 min (+ 10-14 dni oczekiwania) Ilość porcji: słój 3 litrowy Składniki: 2 kilogramy ogórków 2 litry wody 4 łyżki soli 2 ząbki czosnku gałązka kopru Przygotowanie kiszonych ogórków: Rozpuścić 4 łyżki w przegotowanej letniej wodzie. Do słoja włożyć gałązkę kopru i 2 ząbki obranego czosnku. Ogórki umyć i odkroić z nich końcówki i przełożyć
KuchniaWeDwoje.plmojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2 kg ogórków gruntowych* 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki(...)ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, rozpuśić. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe. *najlepiej użyć ogórków ekologicznych, niepryskanych, z ogórkami pełnymi chemii ten przepis nie wyjdzie
moj przepis namojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2 kg ogórków gruntowych* 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki(...)ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, rozpuśić. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe. *najlepiej użyć ogórków ekologicznych, niepryskanych, z ogórkami pełnymi chemii ten przepis nie wyjdzie
moj przepis naPrzepis na domowe kiszone ogórki w słoikach które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Bardzo stara receptura od babci Reni na ogórki kiszone na zimę. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4-5 słoików 0.9 l Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 ząbek czosnku(...)liści wiśni kawałek korzenia chrzanu 1 pęczek kopru z baldachami 2 litry zimnej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów 1. Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki. 2. Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 2 ząbki czosnku oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną
karolgotujemojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki: 2 kg ogórków gruntowych* 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki(...)ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, rozpuśić. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe. *najlepiej użyć ogórków ekologicznych, niepryskanych, z ogórkami pełnymi chemii ten przepis nie wyjdzie
moj przepis naminiony weekend pojechałem na imprezę o nazwie Ogórkowanie , czyli bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez lokalnego wytwórcę ogórków kiszonych w okolicach Wrocławia. Miał to być szereg atrakcji związanymi z ogórkami, wraz z warsztatami kiszenia ogórków, które należało wcześniej sobie zebrać na udostępnionym do tego polu. Impreza darmowa, a za zebrane ogórki nic się nie płaci, dlatego już(...)dostajecie pełnoprawny posiłek, który równocześnie moglibyście zjeść samodzielnie na talerzu, bo zakładam, że pasztetu z pomidorem samodzielnie nie jecie :) Oczywiście musiała być z kiszonym ogórkiem, ale świeży to nudy :) Składniki: - podłużne bułki - czerwona cebula - ciecierzyca - ogórki kiszone - cukier - papryka wędzona w proszku Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy. Cebulę podsmażamy i kiedy jest miękka dosypujemy trochę cukru
Kryzysowa Książka Kucharskalata temu podawałam tutaj swój przepis na ogórki konserwowe z miodem i musztardą . W pierwszym roku istnienia bloga publikowałam przepis na najłatwiejsze ogórki kiszone . W tym roku pomyślałam, że skoro do nastawienia zakwasu buraczanego przygotowuje się zalewę z solą i cukrem, to dlaczego nie połączyć słodyczy i soli w przypadku ogórków? Ale w pszczelarskiej rodzinie(...)słodziwem musi być oczywiście miód! 🍯🐝🍯 Od pomysłu do realizacji - poeksperymentowałam trochę i przygotowałam ogórki kiszone z miodem. Zawartość jednego słoika została zjedzona w ciągu kilku minut 😋 Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga przygotowania zalewy, z którą nigdy nie wiadomo, ile zrobić, by wystarczyło lub by nie została, bo wszystko zależy od tego, jak uda nam się upchać ogórki
Weekendy w domu i ogrodziePyszna surówka obiadowa z pomidorów i ogórków. Przepis na pomidory i ogórki w śmietanie. Prosta i szybka surówka z pomidorów i ogórków z cebulką i śmietaną. Świetna, klasyczna surówka do obiadu. Korzystajcie z przepisu na surówkę z pomidorów i ogórków ze śmietaną i ulepszajcie go :) Polecam. Klasyczna surówka z pomidorów i ogórków do obiadu(...)przyprawy na surówkę z pomidorów i ogórków: 2 duże, jędrne pomidory 1 długi ogórek sałatkowy 1 cebulka szalotka 1 kubeczek gęstej, kwaśnej śmietany ok. 200g 1 łyżka posiekanego szczypiorku do posypania surówki sól, pieprz do smaku Przepis na surówkę z pomidorów i ogórków - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. pomidory umyć, można sparzyć i zdjąć skórkę, następnie pokroić
Moja Książka Kucharskalitrowych lub tak jak to robię ja w tym przepisie w słoju 3 litrowym do bezpośredniego zjedzenia po ukiszeniu. Proces kiszenia ogórków trwa 10-14 dni i po tym czasie nadają się do zjedzenia lub zrobienia zupy ogórkowej. Czas wykonania(...)oczekiwania) Ilość porcji: słój 3 litrowy Składniki: 2 kilogramy ogórków 2 litry wody 4 łyżki soli 2 ząbki czosnku gałązka kopru Przygotowanie kiszonych ogórków: Rozpuścić 4 łyżki w przegotowanej letniej wodzie. Do słoja włożyć gałązkę kopru i 2 ząbki obranego czosnku. Ogórki umyć i odkroić z nich
KuchniaWeDwoje.plogórków gruntowych - 1 średnia cebula - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 125 ml octu winnego - 125 ml oliwy - 2 łyżki cukru - 2 łyżki soli - pieprz mielony Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w zimnej wodzie. Moje moczyły się całą noc. Sposób przygotowania tradycyjnego: Czyste ogórki kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 1h żeby ogórki puściły wodę. Odlewamy wodę z ogórków. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do ogórków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w piórka cebulę oraz pieprz, ocet, oliwę i cukier. Odstawiamy na 0,5h żeby składniki się przegryzły. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Sposób przygotowania w Tefal Companion: Na misę miksera zakładamy szatkownicę
CookYourselfSezon ogórkowy jeszcze się nie skończył. Czy już m acie już zrobione ogórki w słoikach? Ja mam. Zrobiłam różne. Konserwowe , kiszone , koreczki z ogórków ... a ostatnio zrobiłam ogórki na zupę . Kiedy kupowałam duże ogórki, właśnie takie na zupę do słoików, kupiłam również ogórki na mizerię. Bo były smaczne. Zawsze kupuję z jednego sprawdzonego źródła(...)Ogórków kupiłam trochę za dużo, więc zrobiłam z nich zupę. Tak, właśnie zrobiłam zupę z ogórków świeżych, gruntowych z dużą ilością koperku z dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była. Składniki: 500 g ogórków świeżych gruntowych 1,5 l bulionu warzywnego 2 – cebule 4 ziemniaki 1 serek topiony
Kuchnia u Krysiprzepisy są dla mnie nowe, robię je po raz pierwszy, ale zostały mi polecone, więc zaufałam i wykonałam :). W tej chwili w mojej kuchni pasteryzuje się sałatka ogórkowa i ogórki po meksykańsku, przepisy podam jutro albo pojutrze i to będzie koniec mojej przygody z ogórkami w tym roku. Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków. Ogórki z kurkumą Zalewa 3 szkl wody 2,5 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka soli 1 łyżka kurkumy Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki – ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty. Ogórki z przyprawą do grilla
Pieguskowa KuchniaZawsze robiłam małosolne i kiszone ogórki w całości. W tym roku zrobiłam na próbę 3 słoiczki z ogórkami pokrojonymi w plasterki, które znalazłam u Anety . Powiem Wam, to jest strzał w dziesiątkę. Ogórki chrupiące i super sprawdzają się na kanapki. Oczywiście w najbliższym czasie będzie zakup ogórków i zrobię kolejne słoiki. Składniki: ogórki gruntowe dowolna(...)ząbki czosnku i koperek. Ogórki pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki. Do słoików wkładać naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan i koperek. Do gorącej wody wsypać sól, mieszać aż się rozpuści i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić w ciemne miejsce. Na drugi dzień już mamy małosolne a po kilku dniach kiszone. Na zdjęciach
Ala piecze i gotujeśpicie? – małosolnych nie kupicie?!” „Hej ty, za parawanem – kup ogórki będziesz panem.” „Jeśli nie chcesz mojej zguby małosolne kup mi luby.” „Nawet papież w Watykanie je ogórki na śniadanie!” ” Ooooogóreczki prosto z beczki!” Do chleba… i nie tylko ogórki małosolne – komu, komu? Składniki: - ogórki gruntowe - korzeń chrzanu - czosnek - koper - 1 litr przegotowanej ostudzonej(...)wody - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Ogórki myjemy i umyte zalewamy w misce zimną, bieżącą wodą – odstawiamy na ok. 1 godzinę. Gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Płuczemy czosnek (w łupinkach), korzeń chrzanu (nie obieram). W garnku kamiennym lub w dużym słoju układamy gałązki kopru (najlepiej z blaszkami, ale z braku można dać sam koper
mojewypiekiinietylkoOgórki kiszone są najchętniej zjadane w okresie zimowym. Wiele jest przepisów, które zapewniają że ogórki będą dobrze ukiszone, smaczne, jędrne.... Każdy sposób kiszenia jest dobry, ale wszystko zależy od naszych gustów smakowych. Jedni wolą, żeby były bardziej kwaśne, inni lubią delikatniejsze w smaku. To, jakie ogórki będziemy robić na zimę, zależy jakie nam przypadną(...)smaku. U mnie w domu kisiło się ogórki, ale używane były raczej do sałatki, do zupy, czasami jako dodatek do obiadu. Potem zaczęłam robić ogórki na zupę i ogórki w zalewie musztardowej i już nie kisiłam w słoikach. Do czasu... aż spróbowałam właśnie te pasteryzowane, które dzisiaj Wam polecam Składniki: ogórki średniej
Kuchnia u KrysiOgórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu(...)zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru. Ogórki w zalewie musztardowej, co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu
Mieszam w GarnkuOgórki na ostro są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. To doskonały dodatek do grilla, pieczonego mięsa, ale sprawdzi się również na imieninowym stole jako przystawka. Do przygotowania tego przepisu będziemy potrzebowali: 2kg ogórków gruntowych Ostra papryka 4 łyżki soli Czosnek 2,5 szklanki cukru Chili 8 łyżek oleju Szklanka octu Ogórki umyte kroimy w kostkę, przekładamy(...)miski i posypujemy solą. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na min. 2 godziny. Po upływie tego czasu, gdy ogórki puszczą sok, dodajemy do nich pozostałe składniki: szklankę octu, 8 łyżek oleju, chili (im więcej damy, tym ostrzejsze będą nasze ogórki – 1 łyżka średnio ostre) i 2,5 szklanki cukru. Ja oprócz zwykłego octu dodaję również ocet jabłkowy
MarcinChefupały chłodnik najlepszy. Melon i ogórek to całkiem smaczne połączenie. Powstała orzeźwiająca, lekka zupa. Polecam składniki dla 4 osób 350g ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji) 1 dojrzały melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg) 150 g jogurtu greckiego 150 g kefiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól(...)mięty , drobno porwane + do dekoracji sok z cytryny do smaku przygotowanie Ogórki umyć, można obrać, ja zostawiam skórkę, kawałek ogórka przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ogórki pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, zmiksować, dodać jogurt, kefir, kilka listków mięty,czosnek i nieco soli - zmiksować wszystko
Stare GarySezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to jedna z klasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki 30 ml śmietanki kremówki(...)ryżu Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość pod przykryciem przez 20 minut, do czasu, aż ogórki zmiękną. Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut. W między czasie w oddzielnym garnku należy ugotować ryż
KuchniaWeDwoje.plTrzy składniki i surówka z kiszonych ogórków jest gotowa. Nie trzeba nawet niczym jej doprawiać, bo sól jest z ogórków, słodycz z jabłek i lekka ostrość z cebuli, co w połączeniu daje bardzo dobry i zrównoważony smak, idealnie pasujący do codziennych obiadów. Surówka z kiszonych ogórków w domu była jedną z kilku najczęściej pojawiających się na stole(...)jest także bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy kilka minut i można ją odstawić do przegryzienia się smaków. Składniki na surówkę z kiszonych ogórków 400 g kiszonych ogórków 350 g jabłek 1 / 2 małej cebuli (zwykłej lub czerwonej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na tarce na dużych oczkach najpierw zetrzeć ogórki, następnie jabłka i od razu mieszać
niecodziennikparyklasycznych polskich potraw, której nie mogło zabraknąć także i na moim blogu. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 300 g ogórków kiszonych bez wody 100 ml wody z ogórków 1 l bulionu sól, pieprz (opcjonalnie) 2 łyżki mąki 30 ml śmietanki kremówki 100 – 200 g ryżu(...)Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na grubym tarle. W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, przełożyć starte ogórki i zalać całość wodą z ogórków. Dusić całość pod przykryciem przez 20 minut, do czasu, aż ogórki zmiękną. Następnie zalać podsmażone ogórki bulionem i gotować przez kolejne 20 minut
KuchniaWeDwoje.pl