najlepszą zupę ogórkową? Nie ma! Każdy uważa, że jego przepis na zupę ogórkową jest najlepszy . Najważniejszym składnikiem w zupie ogórkowej są kiszone ogórki. U nas są zawsze z ogórków kiszonych tradycyjnie według mojego przepisu, a nie z kwaszonych ogórków ze sklepu, jeśli sami nie kisicie ogórków to czytajcie etykiety w sklepie, przeważnie są to ogórki kwaszone z dodatkiem octu lub innego zakwaszacza. Ogórków kwaszonych należy unikać. Zupa ogórkowa jest ugotowana z ziemniakami, ale jadłam już z ryżem i z ziemniakami i ryżem. My jednak wolimy zupę ogórkową z ziemniakami. Polecam ulubione przepisy mojego męża na zupę ogórkową gdy nie mamy rosołu: zupa ogórkowa , ogórkowa zupa , lub inne zupa ogórkowa na rosole, zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej główki białej kapusty 1 marchew 1 jabłko 1/2 białej części pora 1/2 papryki 2 ogórki kiszone 1 niewielki świeży ogórek 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 - 1 łyżeczka tartego chrzanu Przepis na surówkę z białej kapusty(...)jarzyn jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę pora pokroić w poprzek w słomkę paprykę i ogórki pokroić w niewielką kostkę Krok 2. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w salaterce, zalać olejem, skropić sokiem z cytryny lub octem i wymieszać z musztardą. Surówkę z kapusty doprawić
Moja Książka KucharskaOgórki w zalewie z miodem i chili Sezon ogórkowy ma się już ku końcowi, więc najwyższy czas na ogórki w zalewie z miodem i chili. Przepis, który dostałam od Ani od razu wydał mi się ciekawy, zakupiłam więc ogórki i do roboty :) Ogórki mają bardzo fajny i ciekawy smak zbliżony(...)chili: Ogórki płuczę, kroję wzdłuż na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości ogórka, oprószam solą wykładam na sito i odstawiam na około 3 godziny żeby puściły sok. Po tym czasie odlewam sok, a ogórki wkładam do słoików oraz do każdego dodaję jeden mały listek laurowy, jedno ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz
Gotuj Się Kto Możecurry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki(...)ogórków gruntowych 4 cebule 2 l wody 3 szklanki cukru 3 szklanki octu 10 % 3 łyżki przyprawy curry liście selera lub kawałek selera (korzeń) gorczyca Przygotowanie: Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić
KuchniaWeDwoje.pladsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – Składniki: 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki 0,5 kg marchwi 2 pęczki(...)szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego kilka ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na – Wykonanie: Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki
Kulinarne Przebojejest jednym z obowiązkowych punktów na mojej corocznej liście przetworów na zimę. Bardzo lubię używać przecieru ogórkowego do zupy ogórkowej , otwieram słoiczek i już mam gotowe i starte ogórki (w przeciwieństwie do równie pysznych, ale zachowanych w całości ogórków kiszonych ). Do przecieru możemy użyć ogórków zbyt dużych, przerośniętych, nieforemnych. Nie musimy ich obierać, można(...)zetrzeć razem ze skórką (moje zostały obrane, bo dzieci bardzo chciały pomagać i zaczęły działać obieraczką zanim weszłam do kuchni). 1 kg ogórków 1 łyżka soli kilka ząbków czosnku (ja dałam 1 ząbek na 1 słoiczek) kilka gałązek kopru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można zetrzeć nieobrane). Włożyć do dużej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemasłem, tworzą prawdziwy przysmak. Mnie ogórki małosolne kojarzą się też z wyprawami nad wodę. Pamiętam, jak mama nad jeziorem wręczała nam po ogórku i pajdzie chleba z masłem. Jakież to pyszne było! Kiszenie takich ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące(...)pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na przewożenie ich. Jadąc pod namiot czy na kemping nie ma konieczności dźwigania ciężkich słoików, które przecież mogą się stłuc. Woreczki nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu. Ze słoikami już nie jest tak różowo. Sami wypróbujcie ten sposób
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywem. Jestem bardzo zadowolona bo wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :). Ogórki po meksykańsku 4 kg ogórków 8 łyzek soli 1-3 łyżeczki chili 1/2 szkl oleju 3 główki czosnku 1,5 szkl octu 1/2 kg cukru 6 liści laurowych kilka ziaren(...)ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki łyżka płatków papryki suszonej 3-4 łyżki gorczycy Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki
Pieguskowa Kuchniamimo to wyszły super ;) Pokombinowałam trochę i zrobiłam zalewę nieco w kierunku korniszonów, ale przy takich dodatkach i proporcjach zalewa wyszła słodko kwaśna, z lekką nutką ostrości, a ogórki dzięki niej pyszne, o wyraźnym smaku. Przepis pojawia się z opóźnieniem, bo po zrobieniu odczekałam kilka dni ze spróbowaniem i zdjęciami. Po pierwsze, by się dobrze przegryzły, a po drugie(...)publikuję tylko przepisy sprawdzone (bez spróbowania nie mogłabym ich tak nazwać, bo to był eksperyment). Jeśli chodzi o smak, to jak wspomniałam jest bardzo wyraźny, według mnie ogórki są pyszne, ale ja lubię przetwory z zalewą octową. Mąż nie jest zwolennikiem niczego, co z octem (choćby minimalną ilością), dlatego po spróbowaniu, gdy uznał, że są dobre, odsączał z zalewy
Kolorowy PrzepisownikJakiś czas temu trafiłam w internecie na ten przepis. Przyznam, że byłam bardzo ciekawa czy faktycznie ogórki wychodzą identyczne w smaku jak te, kiszone tradycyjną metodą. Ogórki z folii czy też ogórki po rosyjsku ( ja nazywam je ogórkami dla niecierpliwych )ostatnio królują na blogach. Jeśli zależy Wam na czasie to ta metoda na prawdę działa. Ogórki w smaku niewiele różnią od tych zalewanych wodą i kiszonych w kamiennym garnku. Potrzebujemy 1 kg ogórków gruntowych wiązkę kopru kawałek korzenia chrzanu główkę czosnku 1 płaską łyżeczkę soli kilka ziaren gorczycy liść laurowy woreczek foliowy Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Do woreczka wrzucamy ogórki i sól. Mieszamy tak aby sól pokryła równomiernie ogórki
Kasia i jej kobiecy światSkładniki: 1,2 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 duże ogórki konserwowe w słodkiej zalewie (u mnie ogórki kanapkowe Nasza Spiżarnia ); 3 jaja ugotowane na twardo; 3/4 szklanki majonezu; 2 łyżki musztardy (u mnie miodowa); 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Szczypiorek wraz z dymką oraz koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo. Odcedzić. Przelać bardzo zimną
Gospodyni Miejskaogórki w kształcie ośmiorniczek zapytała mnie fanka, więc postanowiłam takie ogórki zrobić. Tak naprawdę to najważniejsze jest przygotowanie ogórków, nacięcie i pozostawienie w soli, można je przygotować w różnych zalewach. Dziś prezentuję wersję musztardowo-miodową. Składniki: 1kg ogórków 4 łyżeczki soli zalewa: 1l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 6 łyżek ostrej musztardy 2 łyki(...)myjemy, odcinamy delikatnie końce. Końcówkę ogórka nacinamy trzy razy tworząc gwiazdkę (obie przekątne i przez środek), przeciągamy nacięcia aż do 3/4 długości ogórka – tworzymy macki. Nienacięta część ogórka do głowa ośmiorniczki. Ogórki zasypujemy czterema łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na jedną godzinę, by zmiękły. Nie zostawiajcie ogórków na dłużej, bo zmiękną za bardzo i po wyciągnięciu ze słoika
Gotowanie i blogowanieczyli ani nie za słodka, ani nie za kwaśna, nieporównywalnie lepsza od sklepowych. Oczywiście Szwedzi nic o niej nie wiedzą, więc nie pytajcie mnie skąd nazwa. Może od zalania ogórków? :) W każdym bądź razie wszystko czego potrzebujecie do najlepszej na świecie sałatki szwedzkiej to dobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny(...)pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe w smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość tak naprawdę zależy od tego ile chcecie zrobić sałatki, przyjmijmy
Pociąg Do Kuchnigruntowe można przygotować na wiele sposobów. Nigdy jednak nie robię zapasów na zimę. Nie mam na to miejsca w domu. Korzystam za to z sezonu i często robię ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki(...)litr przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki Czosnek obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę. Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki. Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce. Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe
Moja smaczna kuchniapewno w każdej rodzinie istnieje przepis na najlepsze ogórki małosolne. Każda mama czy babcia, tata czy dziadek robią je po mistrzowsku :) Mnie ogórki nauczyła robić moja Mama i dziś chciałam Wam przekazać nasz rodzinny przepis. Oczywiście dla nas najlepszy z najlepszych :)) Kiedy zaczyna się sezon na ogórki małosolne robię je praktycznie bez przerwy, a najlepiej smakują(...)takie też sfotografowałam. Moje Dzieci i Mąż czekają zaś nawet te 4-5 dni, aż bardziej się ukiszą, bo takie są według nich najlepsze... A Wy? Jakie ogórki lubicie najbardziej? :) SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych, małych i twardych 2 główki czosnku lub 1 bardzo duża świeże liście (chrzanu, dębu lub wiśni - używam chrzanu, dostępne w zestawach
Słodko-Słony Świat Ilony