skład i zawsze ten sam dziwny, sztuczny posmak. Nie chcę wiedzieć, ile tam było chemii, ale wiem, że nie ma jej w mojej szwedzkiej sałatce. Nie lubię ogórków konserwowych ale ta sałatka to wyjątek. Jest słodko- pikantna i bardzo wyrazista. Zawsze jest elementem składowym domowych hot-dogów. W zimie świetna do obiadu, razem z pokrojonym w słupki jabłkiem(...)sałatki najlepsze będą grube i duże ogórki gruntowe. Ważne, żeby nie były puste w środku – powinny być twarde i zwarte. Ogórki należy bardzo dokładnie umyć z piasku a następnie dość cienko poszatkować lub pokroić w plastry nożykiem. Najwygodniej zrobić to na mandolinie lub specjalną falistą krajalnicą. Przegotowaną wodę mieszamy z solą i wkładamy wszystkie już pokrojone ogórki
Karo in the KitchenOgórki konserwowe, korniszony W tym roku ogórki w moim ogrodzie nie obrodziły. Mało powiedziane, że nie obrodziły, zerwałam z krzaka może 2 ogórki. Susza i zaraza zrobiły swoje...Nie lubię kupować ogórków z niesprawdzonych źródeł, niestety byłam zmuszona, nie wyobrażam sobie, że miałoby zabraknąć w mojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą(...)słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik
na moim stole...Kolejne, szybkie tym razem ale równie pyszne śledziki. Mój stary przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem , wzbogaciłam o grzybki marynowane, nadały im bardziej wykwintnego smaku. Idealne na nadchodzące święta, na sylwestra, na imprezę lub tak po prostu gdy mamy apetyt na śledzie. Dodatkowo na świeżo można jeszcze posypać pokrojonym w kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Ten śledź nie wymaga(...)już na drugi dzień. Bez jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni. Składniki: - ok.600g filetów śledziowych a'la matjas - 3 średnie cebule (lub dowolnie) - ogórki konserwowe (ilość dowolna) - grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej ) - musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska - świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny) - olej, u mnie
Smaczne ZdroweSmakowita, wiosenna sałatka. Jajka, rzodkiewki, ogórki i dużo ziół. Najlepsze będą chrupiące ogórki małosolne, ale można je zastąpić kiszonymi. Sałatka dobra i na lunch i do kolacji. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek(...)musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną . Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta
Stare GaryTrzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki: 800 g jogurtu naturalnego 330 g pomidorów obranych ze skórki 350 g zielonego ogórka 200 g kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku 100 ml soku z kiszonych ogórków 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wlewamy jogurt, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starte(...)grubej tarce ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy koperek i szczypiorek, dolewamy sok z ogórków, solimy i pieprzymy do smaku. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzony
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ogórki z curry to od lat najczęstsze przetwory w naszym domu. Do tej pory robiła je głównie moja mama, jednak tego roku my również postanowiliśmy zrobić kilka słoików. Ogórki w curry idealnie sprawdzają się w zimie zamiast surówki lub sosu do obiadu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 słoików po 500 ml Składniki(...)ogórków gruntowych 4 cebule 2 l wody 3 szklanki cukru 3 szklanki octu 10 % 3 łyżki przyprawy curry 3 łyżki soli liście selera lub kawałek selera (korzeń) gorczyca Przygotowanie: Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na słupki. Kawałki
KuchniaWeDwoje.plSurówka obiadowa na zimę z kapusty i ogórków to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, wyrazista w smaku i kolorowa. Stanowi świetnie uzupełnienie obiadu, ale doskonale sprawdzi się również na grillu. Lubię mieć pod ręką kilka zapasowych słoików, które są świetnym rozwiązaniem awaryjnym, kiedy akurat w lodówce zabraknie świeżych warzyw. Składniki na surówkę obiadową na zimę z kapusty(...)ogórków (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): mała główka białej kapusty (może być młoda) o wadze około 1,5 kg 1 kg marchwi 2 kg ogórków gruntowych 4 średniej wielkości cebule pęczek natki pietruszki Zalewa: 600 ml oleju 400 ml octu 10% 350 g cukru 2 łyżki soli Przygotowanie Kapustę szatkujemy, ogórki
e-PrzepisyKulinarnekażdy litr wody powinno się wsypać 1 łyżkę soli. Tutaj jednak zdałam się na własne kubki smakowe i dosypałam jej więcej, ponieważ oboje z M lubimy bardziej charakterne ogórki. Zmodyfikowany przepis z magazynu Moje Gotowanie 6/2016. Składniki: 1-1,5 kg małych ogórków 2-3 liście chrzanu korzeń chrzanu dużo kwiatów i łodyg kopru 1 główka czosnku(...)liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 l wody 2,5 - 3 łyżki soli Ogórki zalewamy na 1 godzinę lodowatą wodą, odcedzamy. Chrzan obieramy i kroimy w grube paski. W wyparzonym i wytartym do sucha słoju układamy na dnie liście chrzanu, kwiaty i łodygi kopru oraz ciasno upychamy połowę ogórków (układamy je pionowo). Pomiędzy
My simple kitchenkondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej. Ogórki kołobrzeskie wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Kołobrzeska solanka jest bogata w mikroelementy(...)brom, jod, sód, jony wapnia, żelaza, magnezu i wiele innych), które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem, dzięki niej pozostają jędrne i twarde, zawsze się udają. Mają delikatnie słony, niepowtarzalny smak i zapach dzięki mikroelementom zawartych w naturalnej solance ze źródła solankowego znajdującego się na Wyspie Solnej w Kołobrzegu (przy moście nad Parsętą obok karczmy Solnej). Spora dawka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małosolne to najlepszy czas. Pracy przy nich niewiele, a frajda niesamowita, bo domowe zawsze smakują najlepiej. Jeśli zastanawiasz się małosolne, czy kiszone, czym właściwie się różnią? Podpowiadam, małosolne to ogórki kiszone 2-3 dni, do zjedzenia na szybko, a te kiszone przez dłuższy czas to już właśnie poczciwe kiszeniaki. Nie tylko w nazwie, ale i w smaku różnią się(...)zasadniczo. Na małosolne najlepiej nadaje się niewielka kilkulitrowa kamienna beczułka, tak by pomieściła najwyżej 1,5-2,5 kg ogórków do zjedzenia w kilka dni. Choć nada się również duży szklany słój. Można je nastawiać na "okrągło", póki się nie znudzą. Składniki: 2 kg ogórków 2 l wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej pęczek kopru do kiszenia liście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną bazylią oraz olejem .Doprawić solą i pieprzem. Polać ogórki(...)minut. Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami jest uniwersalna. Smakuje na śniadanie, kolację. Znika też ze stołu podczas towarzyskich spotkań. Do jej przygotowania możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami ma różne wersje i każdy ma na pewno swoją ulubioną. W moim przypadku w tej sałatce oprócz podstawowych składników, znalazły się(...)też jajka ugotowane na twardo, czerwona cebula i szczypiorek (można go zastąpić koperkiem). Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują, a szczególnie połączenie ziemniaków z ogórkami kiszonymi jest idealne. Robiąc taką sałatkę można też ugotować ziemniaki w mundurkach, wówczas sałatka ziemniaczana z kiszonymi ogórkami będzie miała trochę inny smak, ale też będzie dobra. W okresie letnim sałatka ziemniaczana
Danka PichciChrupiące i tak pyszne, że można je wyjadać prosto ze słoika. Lekko kwaśne, słodkawe, w smaku rewelacyjne! Takie są ogórki w zalewie miodowej, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Z tymi ogórkami nie na dużo pracy i robi się je naprawdę bezproblemowo. Idealnie pasują do obiadu, do sałatek, koreczków, a także same w sobie mogą stanowić pyszną(...)przekąskę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ Składniki 2 kg ogórków świeżych 1 duża cebula Zalewa 1 l wody 200 g cukru 6 łyżek miodu 200 ml octu 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej Do każdego słoika 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 ząbka
Alle Dobre!Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak zrobić chrupiące i pyszne ogórki konserwowe. Do przygotowania ogórków konserwowych będziemy potrzebowali: 2 słoiki o pojemności 900 ml / w każdym słoiku zmieści się około 500 gramów ogórków około 1 kilograma ogórków gruntowych do każdego słoika: 2 małe lub 1 większy listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego duży ząbek czosnku kilka paseczków(...)słoiki 900 ml 2 ½ szklanki wody (625 ml) ½ szklanki octu 10% (125 ml) 1 płaska łyżka soli do przetworów 2 płaskie łyżki cukru Link do filmiku z przepisem na: Ogórki konserwowe Przygotowanie: Czosnek kroję w plasterki, papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki (nie oczyszczam z nasionek), chrzan kroję w cienkie paseczki. Do każdego słoika wkładam dwa małe lub jeden
Uwaga Babcia Gotuje