ponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu, kiedy cały anglosaski
les mirabellesArial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie
Qlinarnie i Qlinarnierazie pomysłów nie brak. W planach jeszcze pesto i pieczone pierogi z jarmużem. Na zdjęciu (znalezione na necie i zrobione przez mojego tatę-mistrza surówek): wegetariańska surówka (jarmuż, jabłka, ogórki kiszone, prażone orzechy włoskie, sos jogurtowy z sokiem cytrynowym) i wegańska sałatka (ugotowany a później podsmażany jarmuż z jabłkiem, odrobiną mąki i oleju). Obok kotlet owsiany i puree ziemniaczane
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Sos jest bardzo smacznym, bezglutenowym dodatkiem, np. do kotletów. Na zdjęciu szybki obiad: kasza jaglana, (odmrażane) kotlety pieczarkowo-gryczane, ogórki kiszone i sos pomidorowo-paprykowy. Składniki na sos: olej 1 czerwona/żółta/zielona papryka 1 puszka pomidorów sól, pieprz ulubione zioła 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej Na patelni rozgrzej
Qlinarnie i QlinarnieByła ochota na mizerię w grudniu, to mizeria musiała być (jogurt, ogórki, cebula czerwona). Do tego więcej lata w zimie: sałata zielona z sosem , puree ziemniaczane, udoskonalone kotlety owsiane (z przyprawą do mielonego, ale bez jajek) i kompot brzoskwiniowy. Cały obiad w nieco pół godziny. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Qlinarnie i Qlinarnieinne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka lub 1 małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy
Qlinarnie i Qlinarnieroku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie Szpinak Papryka słodka Nektarynki Ogórki Ziemniaki Borówki Sałata zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle
Qlinarnie i QlinarnieZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej
Qlinarnie i QlinarnieJednak suszone grzyby znacznie poprawiają smak tego dania. Spróbujcie:). Przepis dodaję do akcji: Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts
Qlinarnie i QlinarnieZimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy
Qlinarnie i QlinarnieGarść posiekanej natki pietruszki 2 cebule 1 jajko (żółtko + białko) 2 łyżki bułki tartej 5 pieczarek 200 marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do kurczaka Mizeria: 1 ogórek Sól, Cukier Śmietana 12% Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i majerankiem ( na zewnątrz i od środka). Odstawiamy na godzinę do lodówki. Między czasie(...)kurczaka, otwór spinamy wykałaczkami, udka związujemy. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w 190*C oraz przez 30 minut bez przykrycia. Kurczaka podałam z polską mizerią. Mizeria: Ogórka ścieramy na tarce w plastry. Solimy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy
VioletoweKucharzenienietypowej, bo nie jest to wszystkim znany dip a twarożek. Pyszny, pachnący ziołami, na kromce pełnoziarnistego chleba jawi się jako smaczna i zdrowa kolacja. :-) 250g sera twarogowego 1/2 dużego ogórka przyprawa tzatziki, u mnie od Skworcu mleko (do rozrzedzenia twarożku) 1. Twarożek przekładamy do miseczki. Dolewamy mleko (w takiej ilości by uzyskać ulubioną przez nas konsystencję twarożku). Doprawiamy przyprawą(...)tzatziki. 2. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z twarożkiem. 3. Podajemy z pieczywem
Szefowa kuchnibrakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Udko wędzone obieramy(...)skóry i kroimy w kosteczkę. Pomidory, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły
VioletoweKucharzeniepęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa 3 łyżki sos jogurt grecki lub bałkański 400 gramów, 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały ogórek zielony, szczypiorek Sposób przygotowania Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody(...)razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem. Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch
Jadło i czytadłoczyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule, 5 dużych ogórków konserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier
Jadło i czytadło